Közeleg a nyár vége, és ha van valami, ami nem maradhat ki a legmelegebb évszak programjai közül, az nem más, mint egy hangulatos kerti parti. Jöjjön most pár hasznos tanács a házigazdáknak.
Mindegy, hogy családtagokat, barátokat, vagy kollégákat hívunk meg, vegyük figyelembe a kiszemelt helyiség méreteit. Ha például csak egy nagyobbacska terasszal rendelkezünk, és meghívunk 15-20 embert, kényelmetlenül fogják érezni magukat, mert mindenhol zsúfoltság lesz. A huszadik “Légyszi, ideadnád a kukoricasalátát?” illetve “Kinél van a só?” és a tizedik felborult borospohár után már nem biztos, hogy annyira komfortosan fogja érezni magát az ember. Ha viszont már megvan a vendéglista, kezdődhetnek az előkészületek.
A menü összeállításakor két lehetőség közül választhatunk: batyus bulit rendezünk, vagy sem? A vendégek számától függ, miből mennyit érdemes az asztalra tenni, de a megszokott hús-saláta-desszert kombináció mindig beválik. A szorgosabbak, ha magukra vállalják az összes étel elkészítését, az italokkal már ne fáradozzanak. A vendég úgy is mindig megkérdezi, mit hozzon, lesz is, marad is, és mindenki jól jár. Az is egy alternatíva, ha a desszertet és az italokat bízzuk a meghívottakra. Aki pedig kevesebb időt tud szánni a parti előkészületeire, az legjobban teszi, ha megkéri a résztvevőket, járuljanak hozzá a bulihoz egy tál hússal, salátával, esetleg kenyérrel, így biztos bőven lesz választék. Amíg sülnek a húsok, ne éheztessük vendégeinket, kínáljuk meg őket valami vendégváró falattal. Egy sajttál, olívabogyóval, koktélparadicsommal, mártogatóssal, némi gyümölcs, vagy a közkedvelt fogpiszkálóra tűzött apró szendvicsek kitűnően alkalmasak erre a célra.
Ha ételeinket szeretnénk megvédeni az éhes legyek és darazsak elől, néhány apró kelléket ne felejtsük el beszerezni, ilyen pl. a rovarűző fáklya, vagy füstölő. Darazsak ellen fokhagymát, vagy citromkarikákra szórt szegfűszeget helyezzünk egy tányérra, és tegyük az asztalra. Az ezekből kipárolgó illatanyag ugyanis taszítja a csípős jószágokat, amiket az édes italok és ételek odavonzottak. Az sem árt, ha van nálunk szúnyogriasztó spray, így sok kellemetlenségtől mentesíthetjük vendégeinket. Ha már a kellemetlenségeknél tartunk… Ugye mindenki átélte már, hogy folyton a hűtőhöz kell rohangálnia, mert nincs kéznél hideg üdítő és jégkocka? Erre jó megoldást nyújt a jeges vízzel megtöltött vödör, melybe az üvegeket helyezhetjük.
A dekorációt tekintve törekedjünk az egyszerűségre. Legyünk egyediek, de semmiképpen se essünk túlzásokba. Az asztalra ne tegyünk sokmindent, egy csokor virág pont elegendő. A teraszt vagy kertet díszíthetjük lampionokkal, égősorral, fáklyákkal, szélcsend esetén mécsesekkel. Kedves gesztus, és vendégeinket biztosan mosolyra fakasztja, ha készítünk ültetőkártyákat, vagy ha a nevüket a poharakra is ráírjuk. Ha pedig már a pohár szóbajött, felmerülhet a kérdés, műanyagot, papírt, vagy üveget tegyünk az asztalra. Mostanság divatos, és nagyon mutatós a kisebb befőttesüvegekben szervírozott ital, szívószállal. Ugyanebbe az edénykébe egyébként a pudingokat, gyümölcsös desszerteket is adagolhatjuk, mert látványnak sem utolsóak ezek a színes, réteges finomágok.
Végül gondolnunk kell a buli utáni takarításra is. Mosogatás nélkül megússzuk, ha a papírpoharas és -tányéros megoldást választjuk. A saját edényeit jobb, ha még elmosatlanul mindenki magával viszi, így nem fogunk jövő karácsonykor is azon gondolkozni, vajon kié az az üvegtál a spájzban. Leggyorsabban úgy tüntethetjük el a buli nyomait, ha megragadunk egy üres zsákot, és mindent beledobunk, ami szemét. A megmaradt dinnyehéjakat, sütiszéleket, és félig megrágott húsokat kotorjuk egy nagy tálba, ezáltal sokkal több időt megspórolunk, mintha egyenként szedegetnénk össze a tányérokon maradt ételeket. Mindig jusson eszünkbe: akármilyen fáradtak vagyunk, ha reggel felkelünk, sokkal jobb lesz, ha már minden a helyén van, mintha egy csetresekkel teli, rendetlen kert és konyha várna.