Karácsonyi házi puncs

Vannak olyan dolgok, amelyeknek megvan a maga ideje, és varázsa. Ilyen volt nekem a karácsonyi puncs, amit bécsi látogatásom alkalmával volt szerencsém először megkóstolni. Természetesen alkoholmentes volt, mivel sohasem fogyasztok alkoholos italokat. Már elsőre megtetszett az ízvilága, finom gyümölcsös és fűszeres. Mint mindent egy ilyen karácsonyi vásárban, ezt is elég drágán mérték, így gondoltam az íz alapján én is megpróbálom elkészíteni otthon. Hazaérve nekiálltam, és meglepődve tapasztaltam, hogy igen jól sikerült az első próbálkozás. Szóltam egy-két barátnak, hogy mondjanak ítéletet a házi készítésű puncsról. Nekik szintén elnyerte a tetszésüket. A saját receptem szerint kevés pénzből, körülbelül 6-700Ft-ból el lehet készíteni az 5 liter körüli puncs mennyiséget.

Elkészítése a következő:

2 l almalé
0,5 l rostos narancs
3 liter erdei gyümölcsös tea
Édesítőszer
Késhegynyi fahéj
Késhegynyi szerecsendió
– szegfűszeg (nem egész egy csomag)
– citromlé

Felmelegítjük az almalevet, közben kifőzzük a teát, amit ízesítés nélkül kell összeönteni vele, beleöntjük a rostos narancsot és melegítjük, de nem szabad forralni. Ezután belerakjuk a szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót, citromlevet (1 evőkanál) édesítőszerből pedig 2 evőkanállal. Az arányokkal lehet játszani, növelni csökkenteni, ki hogyan szereti. Az egészet addig kell melegíteni, amíg nem forr fel. Amikor kész 1-2 órára állni hagyjuk, hogy a fűszerek érvényesüljenek, és kiadják magukból az ízt, majd az egészet szűrjük le, hogy a fűszerek ne kellemetlenkedjenek fogyasztás közben. Öt óránál tovább semmiképp se hagyjuk rajta a fűszereket, mert keserű lesz tőle.

puncs
forrás: classy.hu/

Szerintem nagyon egyszerű az elkészítése, és olcsó is. Így ünnepek közeledtével jól esik egy pohár meleg karácsonyi puncs, mondjuk beszélgetés vagy tv nézés közben. Mindenkinek ajánlom, aki szereti, aki pedig még nem próbálta, annak itt a lehetőség.

zsolesz