Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek

Az eddig használatos  technológiák vagy úgy működnek, hogy egy nagyobb darabból eltávolítják  a többletet, például egy fából deszkát faragnak, egy fémdarabból alkatrészt esztergálnak; vagy úgy, hogy egyben kiöntik, például egy bronz szobrot.  A nanotechnológia viszont az ellenkező irányból közelíti meg a technológiát: atomonként és molekulánként próbálja összerakni a dolgokat.

 

Egy nanométer egyenlő 0,000001 milliméterrel vagyis a milliméter egy milliomoda. A nanorészecskék általában 0,2 és 100 nanométer közötti skálára esnek. A nanotechnológia sok esetben olyan elemeket hoz létre, amiket a megszokott technológiákkal nem lehetne.

 

Sokszor próbálják manapság a „Nanotechnológiával készült.”  szöveggel eladni a termékeket, ami legtöbbször átverés. Viszont több iparágnak valóban lehetőságe nyílik komoly fejlődésre:

 

A legkisebb elektromos izzólámpa

Kutatóknak sikerült grafént (egyetlen atom vastagságú grafitréteg) fény kibocsátására késztetniük. Ez azt jelenti, hogy új perspektívák nyílnak a chip technológiában. A hőmérséklete meghaladta a 2500 Celsius- fokot, és a fény nagyítás nélkül is látható volt. Ráadásul a grafén minél inkább felmelegszik annál kevésbé vezeti a hőt, ezért nem olvasztja meg a hordozót vagy az elektródákat. Ez megalapozza az utat az atomi vékony, hajlékony és átlátszó kijelzők, valamint a grafén alapú chipes optikai kommunikáció megvalósítása felé.

A nanoizzó felépítése.

 

Öntisztuló felületek

Titanát nanoszerkezet segítségével kutatók létrehoztak egy anyagot, ami alkalmassá teszik a felületeket az öntisztulásra. Egydimenziós titanát nanoszerkezeteket először 1998-ban állítottak elő, azóta a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott- és Környezetkémiai Tanszék  is kiemelkedő érdemeket ért el a kutatásában és előállításában. Ezzel lehetőség nyílt a titanátgél magyarországi gyártására is.

 

A védendő felület a gél felhordása után elszívja a vizet a gélből a kapillárishatás következtében, ami segítségével egy polimerháló jön létre a felületen tele titanátszemcsékkel. Így hosszútávon minden szívóképes felületet meg lehet védeni a szennyeződésektől, gombásodástól, mohásodástól, valamit lepergeti a vizet, így a fagyástól, korróziótól és átázástól is. Hasznos lehet műtárgyak, műemlékek, kültéri faszerkezet, beton, tetőcserép védelmére.

A titanátgél vízlepergető hatása.

 

Nanorészecskéket az agyba

Sokszor nem az a baj, hogy nincs gyógyszer bizonyos betegségekre, hanem az, hogy nem tudják eljuttatni a gyógyszert a megfelelő idegsejtekhez, mivel a vér-agy gát nem engedi át. A gát legfontosabb feladata az agy tápanyagokkal való ellátása, és a káros anyagok eltávolítása az agyból. Az alkohol, a nikotin és a koffein, annak ellenére, hogy káros, át tud jutni ezen a gáton, mert molekuláik kis méretűek és zsíroldékonyak. Többféle kísérlet folyik a gyógyszerek átjuttatására ezen a gáton. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban nanotechnológiával próbálják megvalósítani ezt. A hatóanyagot nanorészecskékbe csomagolják, a külsejére pedig bizonyos cukrokat és aminosavakat kötnek, így az agyi hajszálerek falát alkotó sejtek tápanyagként ismerik fel, és ezáltal bejut az agyba, ahol a gyógyszer végül kijut a nanorészecskéből és kifejti hatását. A kutatás sikeressége hatalmas előrelépést jelentene az idegrendszeri betegségek gyógyításában, mint például az Alzheimer-kór, Parkinson-kór.

 

Sok más terület is próbálják alkalmazni a technológiát, de a fejlesztésekkel egyidejűleg fontos a nanotechnológia felhasználásának veszélyeit is vizsgálni, mert különben egy ördögi kör lehet a vége. A kutatások arra jutottak, hogy az apró kémiai részecskék felhasználása a kozmetikai iparban veszélyt is jelenthet, mivel például a titánium-dioxid a sejtekre mérgezően hathat, és akár az Alzheirmer-kór kialakulását is elősegítheti.

 

Jövő idő: Génmódosított növények Egyesek az emberiség jövőjét látják benne, mások veszélyt. A találgatások helyett hagyatkozzunk inkább a kutatásokra.
Jövő idő: Teleportálás – már a küszöbén járunk Sok időt és pénzt lehetne vele spórolni, csak még nagyon sok pénz és idő mire elkészül.
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.
8 bizarr szépségápolási módszer Megdöbbentő dolgokat vagyunk képesek kipróbálni a szépségért. Igen, és ez így megy évszázadok óta.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.
Minden, amit a kutyatápokról tudni érdemes Régóta tudjuk: nem a legdrágább a legjobb. Olyat is mutatunk, amellyel Te is tesztelheted, milyen tápot adsz a kutyádnak.
A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.