Telefon, tablet, gyerek kezébe igenis való!

A mai gyerekek már csaknem úgy születnek, hogy azonnal tudják kezelni a kezükbe vett okostelefonokat, tableteket. Őket is beszippantotta az információ áradat, a videók és a játékok világa.

kid

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nincs alsó és felső korhatár, mindenki mobilozik!

 

Mire használják a csemeték a telefont?

 

Ésszerű keretek között, hasznos és pozitív, akár totyogós korban megismertetni a gyerekeket a technikával. Elzárni nem lehet, és nem is érdemes őket, mert a későbbiekben kiközösíthetik, vagy lemaradhat a társai mögött a technikai fejlődésben. Általában a legtöbb anyuka is szorgalmazza a gyereke ilyen irányú fejlődését. Előkerülhet a teló akár sorban állás, várakozás közben a Postán, vagy a doktor néninél, esetleg egy hosszú útnál. Ezekben a szituációkban életmentő lehet egy tablet, vagy egy telefon.

Vannak  szülők, akik korlátozások nélkül, vagy minimális korlátozásokkal, de mindig engedik az utódot barangolni a videók és játék appok világában, és persze vannak a notórius tiltók. Nyilvánvalóan a megoldás valahol a kettő között rejlik.

baba

Így szabályoznak a szülők

Zsuzsinak két kislánya van. Az idősebbik leányka 8, a pici pedig egy éves. A gyerkőcei telefon használati szokásairól kérdeztük. Mindkét gyereked kapcsolatba kerül a mobilokkal?

 Igen. A kislányomnál, aki 1 éves már alkalmazok olyan applikációkat, amelyeket lehet már baba korukban is használni. Ilyen például, a hajszárító effekt kisbabáknak. Erről ismerős anyáktól hallottam először.

Pár hetes koruk után az anyukák 90%-a beveti ezt. Ez egy olyan app, ami hajszárító hangot utánoz, ami meglepő módon megnyugtatja a gyerekeket.

Tehát már pár hetes korában ,,kapcsolatba” kerül a telefonnal. Észreveszi, hogy előveszem, és ezt elindítom rajta, így már beleivódik a tudatába a mobilhasználat. Később látják, hogy a szülők nagyon sokat használják a telót, így ezt ők is utánoznak minket. A picink mindennel ,,telefonál”. Ha a kezébe kerül egy banán, a füléhez rakja, és elkezd beszélni bele, hogy : hálló? Már játék okostelefonokat is lehet kapni, és azokat is nyomkodják, tudják használni. Nem lehet kivédeni, hogy a gyereked ne ismerkedjen vele.  Persze azért ha megtudná szerezni, megszerezné a mobilomat is, de elveszem tőle. Néha, ha hosszú útra megyünk akkor odaadom neki, hogy nézzen rajta meséket. Ő még másra nem használhatja a telefont.

Small kids using a tablet

A sulis nagylánynál milyen korlátok közé szorítod a telóhasználatot?

A nagylányomnál, amikor bejöttek az okostelefonok, ő is ennyi ismeretséget szerezhetett: amikor utaztunk akkor nézhette a meséket. Viszont kínosan ügyelek arra, amit sok helyen látok és engem nagyon zavar, hogy ha a gyereknek valahol várakoznia kell, orvosnál iskolában akárhol, akkor anyuka a kezébe nyom egy telefont. Vagy játszik valami játékot, vagy valami mesét néz, és úgy ül ott mint egy zombi, és fel sem fogja, hogy hol van, na ezt nem engedem. Sokszor látom, hogy ilyen módon kötik le az óvodás korú gyerekeket.  A 8 éves lányom idén megörökölte a kiselejtezett okostelefonomat. Ezt olyan módon szabályozzuk, hogy naponta fél órát a lehet a kezében.

Mire használja?

Ilyenkor ingyenes üzenetküldőkön keresztül,- viber, whatsupp- küldhet családtagoknak, ismerősöknek üzeneteket. Azzal tisztában van, hogy nem tölthet fel semmit a youtubera.

Általában filmet, vagy mesét is néz a telefonon, de meg kell mutatnia, hogy mi az, amit nézni szeretne.

Néha felhívhatja az osztálytársát beszélgetnek rajta számukra fontos dolgokat. Olyanra is volt példa, hogy látta tőlem, hogy rákeresek a googleben valamire, és ő magátől beírta, és rákeresett az őt érdeklő dologra. Szerintem nem szabad őket elzárni ettől, ez a mai technika, ezt nekik is ismerni, tudni kell. Ne menjünk messzire, az iskolában év elején volt egy olyan házi feladatuk, hogy amit leírtak a füzetbe, azt be kellett gépelniük egy számítógépbe, hogy ismerkedjenek a billentyűzettel, meg a betűkkel.

Tehát beléjük nevelik a suliban is. Nincs tiltás.

Nem eltiltani kell, hanem okosan kell csinálni, figyelni kell rájuk. Ha egyedül hagynám, lehet, hogy ő is olyan dolgok után kutakodna, ami után nem lenne szabad. Így is sokszor botlik olyan dolgokba, amit nem kéne látnia,- akár reklám, vagy bármi – olyankor szalad, hogy ez most mi?

Az osztályában mindenkinek van már mobilja? Hogyan használhatják a többiek a mobilt?

A suliba szinte senki nem viszi magával a telefont, csak otthon használhatják. Egyébként én úgy látom, hogy a telefon és a tablet a fiúkat jobban érdekli, mint a lányokat. Sok szülő egy okosórával tudja kivédeni a telefonhasználatot. Nálunk szinte minden gyereknek van ilyen gyerek okosórája, amit rájuk adnak, ha kirándulás, vagy színház van. Ezen van egy piros és egy zöld telefon, amivel a szülőket lehet felhívni, én pedig gps-en látom a mobilomon, hogy éppen merre jár. Van rajta egy SOS gomb is. Arról is kapunk értesítőt, ha a gyerekről erőszakkal eltávolítják az órát. Ez egy biztonságérzetet ad. Az osztályban sokan ezt adják rájuk, hogy ne a telefont kelljen vinniük magukkal. Ha nem cseréltem volna le a telefonomat, nem kapott volna még a lányom sem mobilt. Így is csak itthon használhatja, szabály az is, hogy ne menőzzön vele, ne vegye elő máshol.

AdobeStock_86701775-5184x3456

Barbinak egy 3 éves kislánya van, és egy 7 éves, elsős kisfia. Mindkét gyerek használja az okoskütyüket. Ti hogyan korlátozzátok a gyerekeidnél a telefon/tablet használatot?

Nincs időhöz kötve, otthon nagyon ritkán játszhatnak, vagy youtubeozhatnak. A lányom, 3 éves, ő eljátszik a játékaival egyedül is akár. A fiam elsős, ő tanul, utána mesét néz a tévében, ha még van energiája rá. A nagymamájuknál telefonozhatnak mind a ketten, de csak mesenézés jöhet szóba.

 

Társaságban, más gyerekekkel tabletezhetnek együtt?

Nem, olyankor tilos. Ha más gyerek társaságban vannak, akkor azért vannak együtt, hogy játszanak egymással.

 

Az elsősök között vannak már olyan gyerekek, akiknek telefonja van?

Vannak, de már olyan ovis társa is volt a gyerekemnek, akinek volt telefonja.

 

Komoly? Vele lehetett a telefon az oviban?

Igen, nem egész nap, de láttam, hogy náluk volt.

 

A fiad 7 éves. Mikor lesz telefonja?

Mi úgy tervezzük, hogy negyedikes korára kaphat saját telefont,ezt ő is tudja. Azt is feltételekhez kötöttem, tanulmányi eredmény, satöbbi.

A gyereket teljesen eltiltani nem lehet a telefonhasználattól, mert ebben élünk, már lassan a munkánkat is ezen végezzük, és valamilyen szinten muszáj a gyereket is belenevelni ebbe. Meg kell találni a középutat.

 





Így néz ki a mobiltelefon evolúció Kígyós játék, több napos készenléti idő, egy gombos menü: Ismerős? Megnéztük honnan jöttek a mobilok.
Strandviselet mindenkinek, avagy ezt vedd fel idén a vízpartra! Becserkésztük az idei bikini és fürdőnadrág trendeket, csekkold le !
A hordozható zeneszerszámaink evolúciója Nosztalgiázz velünk! A hordozható zene-kütyüjeink történetét idéztük fel, a Sokol rádiótól egészen az okostelóig.
Kár lenne kidobni! – 10 dolog, amelyre a kávézacc képes Nem tudod, mit kezdj a felesleges kávézaccal? Ezeket a praktikákat te is szeretni fogod!
Zeng a kórus: Bezzeg én a te korodban már… ,,Ezek a mai fiatalok, semmihez nem értenek, későn házasodnak, nem tudnak dolgozni!" Avagy ítélni könnyebb, mint érteni.
Nyári szőrháború Le a téli bundával! Utána jártunk a szőrtelenítő eljárások előnyeinek és hátrányainak.
Nagy nyári “must have” összefoglaló Mutatjuk, melyek az alap darabok, amiket be kell szerezned, és mi az ami nagyon ciki
Mutatjuk az idei ruhatárad musthave darabjait Üdvözlünk a fodrok, és a szabad vállak világában! Frissítsd a ruhatárad!
Dobd fel a szetted a szezon legmenőbb napszemüvegeivel! Ha divatos darabot szeretnél választani, ezt a csapásirányt kell követned.