,, Írj rám, majd megbeszéljük! ” avagy nyugdíjba küldtük a hanghívást

Észre sem vettünk, és  hip-hop, egy röpke pillanat alatt, egy olyan világban találtuk magunkat, ahonnan lassan kikoptak a telefonhívások, az Sms-ek.

 

Businessman using mobile phone, laughing on bus

Jó ég, miért nem üzizik inkább?

Telefonálni gáz?

 

Napjainkban a telefonáló emberre lassan már úgy néznek, mint szegény srácra ezen a fotón. Pedig egy messzi messzi galaxisban, időszámításunk előtt, mindenki telefonált. Ahogy kiléptél az utcára, azonnal ,,zöld telefon” és bluetooth fülesen keresztül folyamatosan ment a hívás, a tömegközlekedési eszközökön, a kocsidban vezetés közben, vagy ha lementél a boltba kenyérért. Mindenkinek volt vállalati flottája, vagy ingyen percei amelyeket le kellett beszélni, ha törik, ha szakad. Majd szép lassan megjelentek az okostelefonok, és velük együtt a mobilinternet, nagy adatforgalommal. A mobilnettel pedig már lassan értelmetlenné válik a hívás, mert ott a Viber, vagy a Messenger, és e-mailt is dobhatsz, így egy 5 perces telefonhívás időtartama alatt vagy 10 üzenetet kiszórhatsz, az üzenetértéke pedig ugyanaz.

Így hát, korlátozottan van jelen a telefonálás az életünkben, helyette van Viberünk, Messengerünk, WhatsAppunk, Snapchatünk, iMessageünk. Ott tartunk, hogy a nagymamáink is ránkchatelnek, ha kész a vasárnapi ebéd.

 

 

Phone with bubble speech

Már a gyerekek is használnak okostelefonokat.  A 11 éves Zsombit kérdeztük az üzenetezési szokásairól.

Az osztálytársaimmal Messengert meg Vibert használunk, itt szoktunk írogatni egymásnak suli után, bár mi hívjuk is egymást ezeken keresztül.  Sokat még nem telefonozhatok, mert ha rossz jegyet kapok, anya elveszi a telefonomat.

 

Kaptunk új dolgokat is a textinggel

 

Megjelentek az életünkben olyan kifejezések, hogy : rádírok, rámchatelt, textezünk, ezt csak ,, látta “, nézi a storymat, és elkezdtük megérteni az ékezetek nélküli írásmódot is.

 

Az első három kifejezés az online térben szabadjára eresztett szöveges üzenet küldési formát jelenti. A ,,látta” : megnézte ugyan, de válaszra nem méltatta az üzenetedet. A storymat nézi : a 24 óráig fent maradó képeket figyeli az illető. Odáig jutottunk, hogy párkapcsolati nézeteltéréseket is szívesebben rendezzük írásban, mint szóban. Minden fennakadás nélkül szervezünk bulit Messengeren, rendelünk kaját anélkül, hogy  tárcsáznunk kellene, ennek eredménye, hogy állandóan pötyögünk. Így külföldön már  értelmet nyertek az út mellett a ,, vezess ne üzenetezz táblák is. ” 

iStock-184358629

Az igazi text királyokat, királylányokat még mindig a 15- 17 éves korosztályban kell keresnünk. Gyakorlatilag bármit el tudnak intézni írásban. A legtöbbet így kommunikálnak a barátaikkal, vagy a szüleikkel is, sőt írásban ismerkednek.

Dominik 17 éves,  fülön csíptük, és kikérdeztük a texting szokásairól. Milyen üzi-appokat használsz?

A Messengert minden nap használom, bár mostanság inkább imassagen szoktam beszélgetni. A snapcheten képeket szoktam kirakni, általában csak akkor beszélgetek ott valakivel, ha a képre, amit feltettem ráír valami kommentet. A fontos dolgokat nem beszélem meg ilyen chateken, inkább személyesen, ha lehet.

 

Mikor szoktál telefonálni? Nálad is háttérbe szorult a telefonálás az üzenetezéssel szemben?

Jóval több a text, de nem szorul háttérbe a telefonálás, mert sokkal jobban átjön, ha hallom az illető hangját a telefonban, minthogy chatelek Vele, jobban szeretem.

Fun-Texting-Games-To-Play-With-a-Guy-1

 

Molli szintén 17 éves és ő sokat pörög text appokon. Még a kérdéseinkre is egy üzi-alkalmazáson keresztül érkeztek meg a válaszok.

Messengert leginkább a barátaimmal, családtagjaimmal, sőt, a tanáraimmal is használom.  Snapchaten és Instagramon is szoktam üzenetezgetni.

“Fontosabb dolgokat Messengeren beszélek meg, a Snapchat nem olyan személyes már, nagyon ritkán telefonálok, csak akkor, ha valami nagyon sürgős.”

 

Ez a korosztály nem igazán használja a vibert, és a whatsappot. Viszont a tőlük idősebbek annál inkább. Velük ellentétben Rita, aki 29 éves, aktív a közösségi médiában, és főleg az imessage, és viber alkalmazásokat használja. Ő egy másik kor gyermeke, nála még a telefonhívás is fontos szerepet tölt be, de rengetegféleképpen használja az írásos üzenetek kínálta lehetőségeket.

Ha jól tudom, te munkával kapcsolatos dolgokat is bonyolítasz viberen.

Igen, csoportokban beszéljük meg előre a várható eseményeket, időpontokat, meetingeket.

Nálad is több a text üzenet, mint a telefonhívás?

Én nagyon szeretek telefonálni is. A telefonhívásnál nincsenek félreértések, én ezt vallom. Sajnos, nem mindenhol lehet hívni, például a legtöbb munkahely ilyen, ezért tökéletes alternatíva az írás. Így akár privát dolgokat is meg lehet beszélni anélkül, hogy zavarnánk a a kollégákat. Magánéleti kríziseket, veszekedéseket is bonyolítottam már le így, írásban munkaidő alatt.

Miért, textben veszekedtetek?

Igen. Szeretem a gondolataimat leírni, mert mindkét fél vissza tudja olvasni azokat, így semmi fölött nem siklunk át. Az ott marad, feketén- fehéren, és nem utolsó sorban bizonyítékként is használható az írott szó.

Taníts minket! Mire lehet még használni a vibert?

Titkos csoportokban olcsó fuvart szervezni, az über tovább él a titkos taxicsoportokban. Itt szoktam ,,taxit” szerezni magamnak akár hajnalban is.

woman-texting-cell-phone-outdoors

Mint láthatjuk, átalakultak a kommunikációs szokásaink. Ha nem is mindenkinél teljes mértékben az írásbeli beszélgetések viszik az első helyet, de azért többségünknél igen. Kényelmi, anyagi, és gyorsasági szempontból is hasznos a pötyörészés, de azért hiányozna, ha egyik napról a másikra, eltűnne az életünkből a hanghívás, hiszen az mégis személyesebb beszélgetési forma.

Népharag: Ezektől a posztoktól kapunk agyfrászt Cuppanós szelfi és a Ceolhoi "nagyon igaz". Összegyűjtöttük a legidegesítőbb Facebook lakókat és posztjaikat.
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
Stílusikonok az EFOTT-on „Bátorság kell manapság középszerűnek lenni”
Harry elátkozott gyermeke, Albus Perselus Potter Górcső alá vettük a népszerű színdarabból készült könyvet, amelyet a Harry Potter sorozat újabb darabjának szántak.
Luca napi hagyományok December 13 Luca napja, ám ez nem csak egy egyszerű névnap, számtalan hagyomány, és babona kapcsolódik hozzá.
A Mikulás legendája A keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentjéről a tizedik század óta emlékeznek meg minden esztendőben.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Telik az idő: 28 éve jelent meg Jacko Smooth Criminal-je Igen, igen annak idején Te is énekelted az "Enigácsivokki"-t. Na, erről a dalról van szó. Idézzük csak fel.
Miért lett Államalapító királyunk neve István? Legalábbis egy legenda szerint, mellyel augusztus 20-a alkalmából, államalapító Szent István királyra emlékezünk.