A hordozható zeneszerszámaink evolúciója

A zenére szükségünk van, mint az éhezőnek a falat kenyérre. Még ha különböző irányzatok között is bolyongunk, abban mindannyian egyetértünk, hogy a zene a világ egyik legnagyobb csodája. Hatással van a hangulatunkra, képes javítani azt, elterelheti a gondolatainkat, és talpalávalónak is remek.

A muzsika terápiás hatásai is ismertek, kortól, nemtől függetlenül.

 

zene

Az ember találékonysága és kreativitása határtalan, így gyorsan megtalálta a módját, hogy hogyan tudja magával vinni a zenét szolgáltató eszközöket, és tudjon zenét hallgatni a buszon, vagy akár kertészkedés közben a szántóföld közepén.

 

Már a nagypapád is hallgatta

 

Valahonnan innen indulhatott a mobilitás. A nagyapámnak volt egy hatalmas elemes, hordozható magnója, olyasmi, mint amit a régi rap videó klippekben hurcolásztak a kis krapekok a vállukra rakva a harlemi utcákon. A különbség az volt, hogy a Papi a kert végében hallgatta rajta a Kossuth rádiót szőlő metszés közben, nem pedig Tupacre menetelt a spanokkal. Mondjuk furán is nézett volna ki. Kis különbség, de különbség!

do-the-right-thing-radio-raheem-puerto-rican-music-duel1

Méreteket tekintve ekkora volt a magnó, de nem ilyen menő, ja és ő nem a nagyapám.

 

Berobbant a felismerés, ez egy fejlesztésre váró  terület

A feeling hatalmas, bárhová mész, elérhetővé válnak a kedvenc zenéid. Itt még a rádió és a kazetta voltak a barátaink, és imádtuk őket!

 

Magyarországra első körben a Sokol rádió nevű orosz csoda robbant be. Fiatalabb olvasóinknak: A Sokol rádió egy kis bőrborítással ellátott elemes, hordozható rádió volt. Fantasztikus volt, hogy amerre szólt a kertekben, arra találhattad meg az éppen dolgozó nagyszüleidet. Ilyen minden háztartásban volt, és jellemzően az idősebb generáció használta.

Névtelen

Csodálatos, szinte hallom a recsegést, mert biza tisztán szólni azt nem tudott!

 

A legenda : A Walkman

Az amerikai filmekben fel fel bukkant egy új találmány, amire gyerekként nagyon vágytun: A Walkman, és ahogy leírtam a szót azonnal záporoztak az emlékek. A Walkmanek népszerűek voltak, a filmvásznon is láthattuk, például A vissza a jövőben című filmben, vagy a Micsoda nőben, A Terminátorban, a Szellemirtókban, és még sorolhatnánk napestig. Ahogy megláttuk, rögtön szerelem volt, és mindenki akart egyet.

Aiwa walkman preview 2

Amikor végre kis hazánkba is megérkezett a csoda, minden osztálykirándulás főszereplőjévé vált a Walkman, és megszűnt az emberi szó a buszokon.

Megjelent az életünkben a kazettamásolás, és a pamacsos fejhallgató.

 

Minden benzinkúton elemeket vettünk, és másolgattuk egymás menőnek számító kazettáit. Magnón felvettük a kívánságműsort, hogy meg tudjuk hallgatni később kazettán, és villoghassunk a barátainknak. Akinek volt Walkmanje, biztosan emlékszik az első darabra, az enyém egy Sony volt, és imádtam. Magyarországra a 80-as évek közepén érkeztek meg az első darabok és viszonylag sokáig, 90-es évek végéig jelen is voltak az életünkben.

 

A discman

discman

Az első discmanem, a Drágaszágom!

 

A Jézuska hozta, és felhőtlenül boldog voltam.

 

A CD-k elszaporodásával adta magát a történet, discmant kell vásárolni. Az első példányok megjelenésekor, még nem volt beépítve a rázkódásvédelem a kütyükbe. A rázkódásvédelem az gyakorlatilag annyit jelentett, hogy ha megmozdítottad a lejátszódat, a CD megbillent benne, és a laser nem tudta olvasni egy pár másodpercig.

Igen, ezt gyűlöltük, úgy kellett vigyázni rájuk, mint a hímes tojásra, de még így is annyira menő volt, hogy az iskolában amíg kimentünk a büfébe, ketten már kettéosztott fülhallgatóval hallgatták a kedvenc zenéidet az asztalodon felejtett Discmannel. 

 

Az igények diktálták a piacot. A leleményes emberek elkezdték a méreg drága CD-ket lemásolni, így mindenhez hozzájuthattunk, de már kellett az a bizonyos rázkódásvédelem is. Eleinte 5-10- és a más nagyon menőnek számító 30 másodperces rázkódásvédelmek léteztek.

 

A következő lépés az MP3-as discman volt. Innentől kezdve gyakorlatilag minden zsebpénz elemre, és Cd-re költöttünk. Az Mp3-as Cd megjelenése után rövid úton megjelentek az Mp3-as lejátszók is. Az első darabok megjelenésekor nagyon drágának találtuk őket, így az ismerőseim körében eltelt pár év,  mire rászánták/rászántuk magunkat, és vettünk egyet.

 

Az Mp3 forradalom

dsc00073_1122902583

Először ilyen volt mindenkinek.

Én ebből a körből kimaradtam. Elárasztották az ismerőseimet a 128MB-os kínai lejátszók. Azért irigyeltem tőlük, de úgy döntöttem, megvárom amíg összespórolok egy nagyobb tárhelyű darabra. Így az első vételem egy Samsung 516 Mb-os kis csoda lett. Egyébként ő még a mai napig barátom, az autóban használom “vész zene-kütyünek”.  ( Vész zene-kütyü : épp nincs nálad a telefonod az auxkábelhez,  és a pendrive is kikerült a járgányból, a rádió vállalhatatlan megoldás így mindig van vésztartalék a kedvenc zenéidből.) Kezdtek elterjedni az első ipodok is, de akkor még Magyarországon nem szólt akkorát, az atombomba, mint külföldön. Itt-ott belefutottunk egy Nanós ismerősbe, de akkoriban még ritka volt, mint a fehér holló.

 

A zenelejátszós mobilok

105

Ebből a generációból, a legelterjedtebb darab ez a telefon volt. Természetesen nekem is volt, és ez volt a legkirályabb dolog, amit valaha vettem. Szétesésig használtam, amíg már normális akksit sem lehetett hozzá venni. Sokáig tiltakoztam az okostelefon használat ellen is. Már rég mindenki megvette az első okostelefont, én még walkman mobillal és iPod touchal nyomultam.

 

Multimédiás készülékek

Apple-iPod-touch-2-Gen-745x559-45bfdd2922a6c80f

 

Az első iPhone megjelenésével egy időben megjelentek az első generációs iPod touchok. Mivel akkor még úgy gondoltam, hogy a telefon legyen telefon, és legyen külön egy készülék amin mindent tudok csinálni, pár hónap meditálás után vettem egy  második generációs iPod Touchot. Az ára 20-30 ezerrel volt rövidebb, mint egy iPhoné. Boldog 5-6 évet töltöttünk együtt, imádtam, aztán végül mégis beláttam, hogy egyedül vagyok a világban a nagyifónommal, és utáltam a kérdést: Ha van egy iPhonod, miért használod a butatelefont? – Mert természetesen telefonnak nézték a kütyümet.

Győzött a technika, okostelefont vettem.

 

 

Az okostelefonok

shutterstock_phone_pile

Gyakorlatilag manapság már mindent a telefonunkon csinálunk. Már nincs szükségünk külön zene-kütyüre, mert zenét is a telón hallgatunk, már abból is többet online, mint letöltve. Azért vannak még emberek, akik használnak MP3 playereket. Például a futók elvétve, vagy az úszók, a vízalatti Mp3-al, ami azért elég vagány. Valahol vicces, hogy annyira nem tudunk zene nélkül élni, hogy még az úszást is unalmasnak tartjuk zene nélkül. Ilyen ez a függőség kérem szépen.

speedo_aquabeat_by_iriver_1

 

 

Így néz ki a mobiltelefon evolúció Kígyós játék, több napos készenléti idő, egy gombos menü: Ismerős? Megnéztük honnan jöttek a mobilok.
Telefon, tablet, gyerek kezébe igenis való! Engedjék, vagy ne engedjék a szülők a gyerkőcöt a telefont használni? Örök vitatéma nyomába eredtünk.
Az alkohol és a nők barátsága A nők alkoholfogyasztási kultúrája manapság már egyáltalán nem tér el a férfiakétól.
Múlt idéző Pc játékok Ezzel játszottunk régen: A számítógépes játékok útja, a Commodore 64-fől a Windows 98-ig.
A rommá játszott karácsonyi dalok helyett válaszd ezeket! Az ,,All I want for christmas is you" és a ,,Last christmas" hallatán kitépnéd a hajad? Akkor ez Neked szól!
Strand kiegészítő front: támadnak a flamingók! Lebegő kaják, és felfújható állatok világába invitálunk!
Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban Van, aki forrón szereti. Vagy inkább extrémen? Mutatjuk a legfurcsább sportokat!
Bohócok a neten, avagy humort a hétköznapokba! Megnéztük kik most a legnépszerűbb poéngyárosok a neten.
Mutatjuk a 2017-es fürdőruhatrendet. Igen, a férfit is. Hölgyek és urak! Ha még nem vettétek meg az ideit, nektek szól a cikkünk!