Figyelj a gyermeked fogaira

Mint ahogy sok mindent, a fogápolást sem lehet elég korán kezdeni. Már a magzati korban el kell kezdeni. Na jó ez furán hangzik, de igaz. A kismamákat meg kell tanítani, hogyan is ápolják születendő babájuk szájhigiénéjét. A gyermekekbe nevelt helyes fogápolással elkerülhetjük a későbbi problémákat.

 

Na, de akkor kezdjük az elején,

 

child-brushing-teeth

 

A babák etetése, szoptatása után vissza kell állítani a száj ph értékét, vízzel való öblítéssel, illetve textil pelenkát vagy egy puha anyag darabot nedvesítsen be az anyuka és törölje vele meg az ínyt. Így kialakul egy szokás a gyermeknek, amit később a fogmosás fog felváltani.

 

Az is nagyon fontos, hogy a gyermek minél kevesebb cukros italt vagy ételt fogyasszanak. Ha sír a baba és előkerül a cumisüveg, fontos hogy ne cukros víz vagy cukros tea legyen benne, mert ez rontja a már előbújt és a még íny alatt lévő fogacskákat is. 

 

A legjobb ha a cumi elő sem kerül, hiszen ez csúnyán görbítheti az előbújó fogacskákat, mind e mellett nehéz róla leszoktatni a gyerkőcöt.

baba-arca

 

Az első előbújó fogacska megjelenésekor, nagyon oda kel figyelni annak tisztítására.

A fogzási időszakban fontos, a megfelelő rágóka használata, ezekből a legjobb az, ami zselés és hűtőbe lehet tenni, ezzel is enyhítve a fogak előbújásának fájdalmait.

Amint a gyerkőc már meg tudja fogni a fogkefét, még ha marokra is, adjuk a kezébe és a kezét vezetve, mossuk fogait. Így könnyebb lesz elsajátítania a mozdulatokat, helyesen rögzül a fogmosás technikája. 

gyerek_fogmosas

Fontos, hogy szokássá váljon.

Óvodás korban mind a szülőknek mind az óvónőknek különös gondot kell fordítani a szájápolásra. Az óvodáskor döntően a tejfogazat időszaka, ugyanakkor az óvodáskor vége a fogváltás kezdetének időszaka is, ami igen veszélyeztetett periódus a gyermek életében az első maradó fogak szempontjából. A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség.

A hároméves gyermekek egyharmadának már van beteg tejfoga, s az óvodáskor végén csak egyharmaduk rendelkezik ép tejfogazattal. 

Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy miért fontos a fogak ápolása és megőrzése. Melyek a fogbarát, és nem fogbarát ételek, azaz melyik étel károsítja a fogakat és melyik nem. 

kislany_fogmosas

 

Fontos, mind az oviban levő, mint az otthon tárolt fogkefe és fogkrém gyermek eszköz legyen. A kicsik még marokra fogják a fogkefét, így nem tudnak olyan finom mozdulatokat végezni, ezért a fogkefe markolata legyen nagyobb, a feje kisebb, mint egy normál fogkeféjé, hiszen a fogaik is kisebbek.

A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertőző betegség után azonnal ajánlatos kicserélni.

 

A kellemes ízű fogkrém élvezetesebbé teszi a fogmosást így a gyermek szívesebben használja és a megfelelő hatékonyság is könnyebben elérhető. A tejfogak tisztítására csökkentett fluoridtartalmú gyermekfogkrémet használjon, erre azért van szükség, mert a gyermekek hajlamosak a jó ízű fogkrém egy részét lenyelni. A túlzott fluorid bevitel a maradó fogak foltosodását okozhatja. Fontos, hogy kisgyermekkorban csak kevés, maximum borsónyi mennyiséget kell a fogkrémből egyszerre használni.

2602340_e55a6d40520cc0c0778392195dd495ae_wm

A szülő feladata a gyermek fogainak tisztítása nagyjából óvodás korig, de továbbra is szükséges, hogy a szülő jelen legyen és felügyelje a fogmosást mindaddig, ameddig a helyes technika ki nem alakul. Nem csak azt érdemes ellenőrizni, hogy a fogmosás megtörtént-e, hanem a helyes technikát is. 

 

A fogmosást kezdjük az elülső felső fogaknál. Helyezzük rá a fogkefét a fogak-íny határára, és apró, gyengéd ún. sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg. A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk. Végül, apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is. Ismételjük meg ugyanezeket a mozdulatokat az alsó fogaknál is.

 

tejfognagy

 

Ha már kibújtak a maradó rágófogak érdemes fogorvoshoz menni, hiszen ekkor szokott szükségessé válni a barázdazárás.

 

Ez egy nagyon hasznos és teljesen fájdalom mentes beavatkozás. Fogaink rágófelülete nagyon apró barázdákkal tűzdelt, amit csak nehezen lehet alaposan kitakarítani. Sok esetben ennek látható nyoma is van, ami ezen vonalak kicsit sötétebb színe a fogon. Ha a repedések egyedi kialakításuk miatt mélyebbek, normál fogápolási eszközökkel elérhetetlenek, akkor gyorsan kialakulhat az érintett fog szuvasodása, ami fogfájáshoz vezet. A barázdazárás célja, hogy az őrlőfogak rágófelületén található nehezen tisztítható barázdákat lezárja, elérhetetlenné tegye a baktériumok, a szennyeződések számára, megelőzve a fog szuvasodását. 

Depositphotos_4850440_s

A fogorvos jó barát!

 

Te is lehetsz fogkrém reklám Az otthoni fogfehérítésnek nem csak előnyei vannak, sőt. Utánajártunk; lehet inkább szakemberre kéne bízni!
A vegánok mind UFÓK? Veganizmus? Nem, nem egy újabb trend. Ész érveken alapuló életmódbeli forma. Hogy, megéri-e? Azt döntse el mindenki maga.
Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!
Nyári szőrháború Le a téli bundával! Utána jártunk a szőrtelenítő eljárások előnyeinek és hátrányainak.
Nagy nyári “must have” összefoglaló Mutatjuk, melyek az alap darabok, amiket be kell szerezned, és mi az ami nagyon ciki
Táplálékkiegészítők nyomában Eloszlatjuk a tévhiteket a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban! Ha tudjuk mit mire kell használni nem lehet baj!
Elektromos vs. hagyományos fogkefe Melyik a jobb és hatékonyabb? Most kiderül. Fogkefék nyomában jártunk.
Gránátalma az új csodaszer A gránátalma nem kamu, tényleg egy csodaszer. Rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre. Próbáltad már?
Melyik oldalunkon érdemes aludni? Neked is sokat fáj a hátad vagy a nyakad? Gondold csak végig milyen pózban szoktál aludni!