A vegánok mind UFÓK?

Vegán, paleo, vegetáriánus van itt mindenféle diéta és egyéb trend manapság, de a vegánság több módon is kilóg közülük. Néhol negatív visszhangja van, néhol istenítik, de mi fán terem is valójában a veganizmus? 

vegan1

Ma már rengeteg helyen találkozhatunk a vegánsággal, mint életmóddal, mert ez nem csupán egy diéta, vagy egy újabb hóbort. A vegánságnak összességében az a lényege, hogy a saját életükben, a fogyasztási szokásaikban, étkezésükben, semmilyen szinten se ártsunk az állatoknak. Van, akinél a vegánság a cruelty-free, azaz állatkísérlettől mentes kozmetikumoknál, sminkeknél kezdődik, van, akinél etikai indíttatásból, az állatok sajnálata és megölésük elítélése miatt kezdődik. Van, aki egészségügyi szempontok miatt kezd a vegán étrend mellé állni, hogy szebb legyen a bőre, hogy fogyjon kicsit, hogy színesebben, egészségesebben étkezzen, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, és esetleg az anyagcseréjét is gyorsítsa.

flat,800x800,070,f

 

A vegánok nem használnak semmi olyan terméket sem, aminek köze volt állatok szenvedéséhez. Akár sminkről legyen szó, akár bőrből és szőrméből készült ruhákról. Amúgy is, a 101 kiskutya után ki akarna valaha is Szörnyellán kívül szőrmét vagy bőrt viselni?

animal-testing

Van, aki a környezetvédelem miatt áll a vegánság mellé. Ha kicsit utánanézünk, láthatjuk hogy milyen sok dologban befolyásolja az állattenyésztés a környezetünket, miként járul hozzá például az erdők pusztításához. Olyan hírességek, mint Leonardo DiCaprio és Arnold Schwarzenegger is kiáll a vegánság és a környezetvédelem mellett, buzdítva mindenkit, hogy kevesebb állati származékot fogyasszon, és jobban odafigyeljen a környezetére. Tehát a vegánságra úgy is tekinthetünk, mint egy környezetvédelmi szempontból igen fontos jelenségre.

CSvE8JeUsAEwg-o

Na de hogyan is étkezik akkor egy vegán?

Persze a veganizmusnak is vannak különböző változatai: étrendi vegán, vallási vegán, nyers vegán stb. Azt már tudjuk mit nem eszik egy vegán, de akkor nézzük mit igen.

 

Röviden összefoglalva egy vegán mindent fogyaszt és főzéshez mindent felhasznál, ami nem állati származék. 

Zöldségekből és gyümölcsökből, hüvelyesekből és gabonafélékből valamint magvakból és diófélékből készülő ételeket. Eme 6 alapvető alapanyag az emberi szervezet számára a teljes értékű vegán étkezés szent grálja. 

vegan-2500x1405

A számunkra megszokott alapvető hús nélküli ételek mellett – mint például, a lecsó, a főzelékek, a hummusz, a rizs, a krumpli vagy a babkészítmények – egyre divatosabbak az úgynevezett “hamis” ételek, mely a klasszikus húsos ételek helyettesítését szolgálják. Ilyenek a vegetáriánus hamburgerek, a hamis gulyás, a vegán felvágottak, a vegán kolbászok, vegán gyros és vegetáriánus fasírtok. A hamis húsokat a legtöbb esetben gabonafélékből, vagy szójából készítik.

Azonban alapanyag vásárlásnál érdemes odafigyelni, mivel ami vegetáriánus az nem minden esetben vegán is.

Számos vegetáriánus készítményt készítenek tojással, vagy tejtermékekkel. Tehát a vegán semmikép sem összekeverendő a vegetáriánussal. Tej és tejszín helyett, mandula, kókusz, zab vagy szójatejtermékeket, míg a sajtok helyettesítésére szójából, diófélékből és tápiókából készült készítményeket eszik egy vegán.

Fotolia_65206691_L-1

Tehát van aki életmódváltás, van aki egészség, van aki környezeti szempontból vág neki a vegánságnak. A lényeg ugyanaz, a tudatos állat-, és  környezetvédelem. Nem, a vegánok nem ufók, egyszerűen csak más szemszögből tekintenek a világra, más értékrendszerrel rendelkeznek, mint egy átlagos ember, és ez nem feltétlen jelent rosszat. 

Figyelj a gyermeked fogaira Összeszedtük, mire érdemes figyelni a kicsik fogápolásánál.
Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!
Nyári szőrháború Le a téli bundával! Utána jártunk a szőrtelenítő eljárások előnyeinek és hátrányainak.
Nagy nyári “must have” összefoglaló Mutatjuk, melyek az alap darabok, amiket be kell szerezned, és mi az ami nagyon ciki
Táplálékkiegészítők nyomában Eloszlatjuk a tévhiteket a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban! Ha tudjuk mit mire kell használni nem lehet baj!
Te is lehetsz fogkrém reklám Az otthoni fogfehérítésnek nem csak előnyei vannak, sőt. Utánajártunk; lehet inkább szakemberre kéne bízni!
Gránátalma az új csodaszer A gránátalma nem kamu, tényleg egy csodaszer. Rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre. Próbáltad már?
Melyik oldalunkon érdemes aludni? Neked is sokat fáj a hátad vagy a nyakad? Gondold csak végig milyen pózban szoktál aludni!
Dobd ki a chipset! Itt vannak az egészséges nasik Egy kis különleges rágcsálni valóra vágysz, vagy csak le szeretnéd nyűgözni a barátaidat? Itt van pár szuper ötlet!