Zeng a kórus: Bezzeg én a te korodban már…

Amióta világ a világ az ember természetéből fakadóan bírálja az utána következő generációt. Mi milyenek voltunk az ő korukban, mink volt, miket tettünk és miket nem tettünk meg. Mindenki ismeri a címben szereplő mondatot. Biztos, hogy nem egyszer a fejetekhez is vágták a szülők vagy nagyszülők. A huszonöt és harminc éves korosztály kapja meg a  legtöbbször, hogy  bezzeg én a te korodban már:

  • Két gyereket neveltem
  • saját házban éltem
  • minden nap főztem
  • két munkahelyen dolgoztam
  • házas voltam 
  • szolgáltam a seregben és a többi.

cq5dam.web.420.270

Régen minden más volt

Szüleink és nagyszüleink egy teljesen más világban nevelkedtek. Egy zártabb, korlátoltabb világban.  A gyerekeknek hamar fel kellett nőniük és gyorsan munkába álltak. Akkoriban a szorgalom és a kétkezi munka hamar gyümölcsözött is, ezért gyakran húszéves korukra felépítettek maguknak egy saját házat. Korán házasodtak, és fiatalon lettek szülők. Kötelező volt a katonaság, aminek előnyeit mai napig a srácok fejéhez vágják:

Régen két év volt a sorkatonaság, bezzeg a mai fiatalok, nekik lenne igazán szükségük rá!

A feleségek 18-20 évesen már szültek. Generációkon keresztül ez volt a norma. Kikerültek az iskolapadból, dolgozni kezdtek családot alapítottak, lakást vettek, amiben nevelgették a gyerekeket, túlóráztak, veteményes kerteket gondoztak, majd nyugdíjba mentek. Mindezt azért, hogy a gyerekeiknek majd jobb legyen, nekik ne kelljen annyit dolgozni. A legtöbbjüknek sikerült, és a gyerekeiknek feleannyit sem kell melózniuk, mégis  a szülőknek fáj, hogy nem úgy él az a büdös kölök, ahogy ők éltek. Nem ott tart az életfolyamatában, mint ahol ők tartottak annak idején abban a korban.

369b417c38218f251f3ec398bc0cff25

 

A kétforintos fiatalság

 

A rendszerváltozás után megszületett az első generáció, bele, a fene nagy szabadságba. Egy nyitottabb, szabadabb világba. Sok mindent lehetett, amit előtte nem. Eleve másképp is nevelkedtünk, többet láttunk a világból, és a technika is nagy léptekben fejlődött . Velünk született a kíváncsiság és a szabadságvágy. Többé senkit nem érdekelt, hogy mit dolgoztak a szülők, nem akartunk a nyomdokaikba lépni. Saját utat akartunk. Mára már az lehetsz ami akarsz, ahogy akarsz, függetlenül attól, hogy nő vagy vagy férfi. Az is szinte biztos, hogy látni akarod a világot, legalábbis minél többet belőle. Minél több dolgot szeretnél megtapasztalni, élményeket gyűjteni, az viszont igaz, hogy ez a fene nagy szabadság a legnagyobb keresztünk. Ha nincs kész forgatókönyved, megcsúszhatsz az időben.

cheering woman hiker open arms at mountain peak cliff

 

Miben mások?

 

A mai fiatalok, igenis kemények, de mások, mint a szüleik. Küzdenek, és sok lemondással kell szembenézniük. Sokkal több évet ülnek az iskolapadban, eleve később kezdenek dolgozni, mint a felmenőik nincs mögöttük atom biztos munkahely, ezért a belüket is kidolgozzák, karriert építenek. Belefutnak pár rosszul sikerült kapcsolatba, majd a munka mellett nehezebben ismerkednek.  Így nem fognak huszonévesen saját házban élni, és családot alapítani. Hozzászoktak a rohanáshoz, és gyakran változtatják meg az egész életüket, mert muszáj. Régen ezt sem kellett, gyakran ahol elkezdtél dolgozni onnan mentél nyugdíjba, de egyébként sem mindenki vágyott az újra. Másik oldalról meg ott van a sok cseszegetés amit kapnak. Szülők, barátok, családtagok, ismerősök néznek aggódva a delikvensekre.  Mikor lesz lagzi? Hol a saját házad? Mikor lesz rendes munkád? Amit most csinálsz, az SEMMI, ti nem tudtok dolgozni! Vegyél rendes autót, unokákat akarok!

Ezeket a megjegyzéseket, mosolyogva ignoráljátok. Ez a legjobb amit tehettek!

 

awesome

Ne hasonlítgassunk!

 

Minden embernek más az életcélja, és az életútja, és (most már)  szabad akarattal rendelkezünk. Mindenkinek megvan a joga eldönteni, hogy hogyan fogja leélni az életét. Természetes, hogy nem tartunk ott, a 20-as vagy 30-as életkorunkban, mint a felmenőink. Több változással kell megbirkóznunk, mint nekik, ez mind idő. Van akinek ez könnyen megy, van akinek kevésbé.  A legnagyobb butaság, ha ítélkezünk, vagy összehasonlítgatjuk másokkal az embereket, mert senki sem egy másik ember fénymásolata.

 

Fiatalok

Ha az útkeresés párosul egy kis kíváncsisággal és világlátással, hipp-hopp azon kapjuk magunkat, hogy megcsúsztunk, és elszaladtak az évek, de ez baj? Nem! Kinek mi a prioritás. Több élményt szereztetek, több helyen jártatok, sport világbajnokok lettetek, ez mind lemondással jár, ha az életed egyik felét fejleszted, a másikra kevesebb energia marad. Nincs miért szomorkodnotok! Éljetek ahogy szeretnétek, akivel és ahol akartok, a lényeg, hogy nincs miért szégyenkezni! Csak a magatok forgatókönyvét írjátok.

A mindent tudó mesterhármas : a fodrász, a körmös és a kozmetikus Azt mondják, hogy aki valamelyik szolgáltatást igénybe veszi, az a lelkét is ápolja. Utána jártunk a legendának!
Telefon, tablet, gyerek kezébe igenis való! Engedjék, vagy ne engedjék a szülők a gyerkőcöt a telefont használni? Örök vitatéma nyomába eredtünk.
Az alkohol és a nők barátsága A nők alkoholfogyasztási kultúrája manapság már egyáltalán nem tér el a férfiakétól.
Népharag: Ezektől a posztoktól kapunk agyfrászt Cuppanós szelfi és a Ceolhoi "nagyon igaz". Összegyűjtöttük a legidegesítőbb Facebook lakókat és posztjaikat.
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
Baja ökölvívói nem pihennek! Gálos Tamás számolt be a Mogyi Felsővarosi Ökölvívó Se Baja újabb sikereiről.
Mutatjuk az idei ruhatárad musthave darabjait Üdvözlünk a fodrok, és a szabad vállak világában! Frissítsd a ruhatárad!
A legendás vicces-videó gyűjteményünk Ezt a kis csokorba kötött jókedvet- kacagást küldjük nektek szeretettel!
Út a tetováló pisztolyig Lássuk mikkel is találkozol, amíg tetoválás előtti verbális akadálypályától a varratásig eljutsz.