Az 5 legkiakasztóbb főnöktípus

Amikor reggel meghalljuk az ébresztőóra fárasztó visítását, csak arra tudunk gondolni: „Már megint?”. Kikászálódunk az ágyból, valahogy elvonszoljuk magunkat a munkahelyünkre, de a szívünk mélyén jól tudjuk, hogy aznap se mi kapjuk a „munka hőse” titulust. Ám van ennél is rosszabb! Ha igazi, vérbeli kiakasztó főnökkel vagyunk megáldva, akkor már csak egy gondolat kattog a fejünkben egész álló nap: „Vajon miért büntet vele a sors minket?”

 

Persze hatalmas tisztelet a kivételnek, hiszen vannak rendes vezetők is, akiktől még tanulhatunk is valamit olykor-olykor. Ám ha a felettesünk kész agyrém, és semmi más dolga nincs, mint hogy kollégáit túráztassa a hét minden napján, akkor ott már rendesen szakad a cérna. Főleg napi 8 órában!
Felnyitottuk hát a „Katasztrofális Főnökök Kézikönyvét”, hogy kiderítsük, melyek azok a típusok, amelyektől a leginkább falra mászunk! Öveket becsatolni! Rázós menet lesz!  

Cartoon boss man set 10.

 

A diktátor

A diktátor főnök az, aki teljes terrorban tartja az alkalmazottjait, és csak a saját érdekeit, saját jogait részesíti előnyben. Ahányszor csak tud, végigtapos rajtunk (lehetőleg naponta többször is), ennek ellenére mégis tiszteletet és engedelmességet követel magának. Nem érdekli, hogy éppen orvoshoz kellene rohannunk, vagy a gyerekhez az iskolába, meg se hallja a kérésünket, süket fülekre találunk. Csak és kizárólag az ő hatalma és ötletei érvényesülhetnek.

 

Természetesen jobban tudja a Munka Törvénykönyvének összes paragrafusát, mint mi (ami nem meglepő, hiszen mindent jobban tud!) és ezekre hivatkozva elvárja, hogy magánéletünket feláldozzuk a rabszolgamunka oltárán. Persze a mi jogainkkal egyáltalán nincsen tisztában, hiszen annyi empátia és emberismeret szorult belé, mint egy szem aszalt szilvába! Felőle ki is purcanhatunk, a munka az munka! Semmi és senki nem érdekli csak a saját brutális méretű egója! Ha ilyen főnökkel van dolgunk, jobb, ha felkötjük az útilaput és hátra sem nézünk!

 

angry-businessman-boss-jpg

 

Az „agyonterhelt” semmittevő

Agyonterhelt? Ugyan! Ő az a főnök, aki állandóan túlórázik, mindent ő talál ki, közben a keserű igazság az, hogy tulajdonképpen semmit nem csinál. A kollégáira hagyatkozik csupán, akik napi szinten gályáznak helyette. Ő ugyan azt állítja, hogy a siker, a közös csapatmunka eredménye, de persze sutyiban mindent a maga érdemének vall. Míg mi keservesen próbáljuk hasznosan eltölteni a munkaidőt, addig ő maximum annyit csinál, hogy feltart minket. A kávéját szürcsölgetve mondja az igét, csak éppen nem ébred rá, hogy senkit nem érdekel! Persze legyünk igazságosak: nem parancsol, nem dirigál, csak nyugodtan végignézi, hogy a feladatok sorra elkészülnek. Ha még nem lenne egyértelmű, akkor hozzáteszem: természetesen nélküle!

 

Persze nincs olyan szerencsénk, hogy a körmére néznének, hiszen a főnök az csak főnök, biztosan mindent jól csinál! Vagy nem! Próbáljunk csak egyszer segítséget kérni tőle! Szegény biztosan zokon fogja venni és újra végighallgathatjuk az őrjöngését, hogy mindent neki kell csinálni és egy csepp szabadideje sincs! Az ilyen főnöknek azt tudjuk tanácsolni, hogy legközelebb jobban nyálazza át az álláshirdetést, nehogy meglepődjön a rá váró feladatok láttán! Azért nekünk sem kell feladnunk! Egyszer visszanyal a fagyi!

 

o-BAD-BOSS-facebook-660x330

 

A butuska sógorkoma

Van, ami soha nem változik. Számtalanszor találkozunk olyan esettel, ahol valakinek a valakijének a valakije foglalja el a főnöki széket, még akkor is, ha abszolút semmi köze a munkához és halvány lila gőze nincs, hogyan irányítson egy vállalatot. Lehet, hogy előtte kekszet kapált Kínában, most mégis ő az, akit felettesünkként kell tisztelni. Ezzel csupán csak annyi a gond, hogy miatta, olyan jelentkezők kerültek a süllyesztőbe, akik valószínűleg alkalmasabbak lettek volna a pozíció betöltésére. Továbbá a vállalat hosszútávú fejlődésre szinte alkalmatlanná válik, egy ilyen oktondi, hozzá nem értő vezetővel az élen. De hát nincs mit tenni! Ő az a főnök, aki akkor is a valakinek a valakije marad, ha a csőd szélére viszi a céget!

 

A kötözködő sajtkukac

Ez a főnök olyan, mint egy bosszantó hang a fejünkben: folyton ott áll mögöttünk és kukacoskodik. Állandóan a figyelme középpontjában vagyunk, mindenbe beleköt, a részletek ezermestere, és képes azért visszadobni egy iratot, mert annak gyűrött a sarka. Felügyelete alatt szétparázzuk magunkat és állandó kötözködése már az őrletbe (vagy a felmondáshoz) kerget minket. Hóbortos viselkedése a teljes motiválatlanságot eredményezi, és bármit is teszünk csak az ő munkastílusa az, ami megfelelő lehet. Az adott feladat megreked miatta, mert elveszik a jelentéktelen részletek sűrűjében. Lehet, hogy itt az ideje, más munka után néznünk? 

badboss_1486044530

 

A manipulátor 

Van az a főnök, akitől nincs menekvés. Ha egyszer kipécéz magának, onnantól kezdve csak azt vesszük észre, hogy dolgozunk látástól Mikulásig és velünk próbálja manipulálni a többieket is.  Kedves velünk, megígér fűt fát, csak helyette is végezzük el a piszkos munkát. Persze minden apró infóra nyitott és kíváncsi, érdekli, mi zajlik a komfortzónán belül. Sajnos sokszor bedőlünk neki és a feljebbjutás reményében megtesszük, amit kér tőlünk. Pedig sem a képességeink, sem a fejlődésünk nem érdekli, csak a saját manipulatív céljai. Neki hála olyan feladatokat vállalunk be, olyan dolgokban kutakodunk, ami magunktól eszünkbe sem jutna. Ébresztő! Jobb előbb, mint utóbb rájönnünk, hogy ez a vonat már elment! Ne dőljünk be mindennek, amit mond, nagy része úgy is csak rizsa! 

 

Toxic-leaders-660x330

 

Előfordulhat, hogy a főnökké válás rögös útján mi is elbuknánk néha néha, de a jó vezető is holtig tanul. A lényeg, hogy akarja a fejlődést saját – és beosztottjaira számára. Hiszen a munkatárs is ember! Sőt! Igazi hős, hogy kibírja a kiakasztó főnökeffektus agyzsibbasztó pillanatait. Lehet, hogy mégis megérdemeljük azt a munka hőse címet?

Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
5 tipikus kolléga, akit te is jól ismersz Minden munkahelyen találni olyan karaktereket, akik mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. De vajon ki a legfárasztóbb?
Ettől megáll az ész! – furcsa törvények a nagyvilágban A törvényhozók néha a fejükre esnek! Jönnek a legelképesztőbb szabályok innen és túl
Varázsolj te is karácsonyi hangulatot az ünnepi asztalra! Legyen hagyományos, modern vagy bohém, a kreatív dekorációkból idén sem lesz hiány!
Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban Van, aki forrón szereti. Vagy inkább extrémen? Mutatjuk a legfurcsább sportokat!
Locsolásért hol jár puszi? – furcsa húsvéti szokások innen és túl Nyúlcipőt fel! Megnéztük, hogyan töltik az ünnepet más országok népei!
Fel az álarcotl! – Megnéztük A sötét ötven árnyalatát (+18) SPOILER LIGHT: Idén sem tudtunk ellenállni Mr. Greynek! De vajon megérte?
Szuper DIY ajándékok, a legszuperebb anyukáknak! Kukába a sablonossággal! Mutatjuk, hogyan készíthetsz egyedi és ötletes anyák napi meglepetést!
S.O.S vendégváró falatkák, nem csak lusta házigazdáknak Ránézel az órára. Az a kellemetlen érzésed támad, hogy elfelejtettél valamit... Úristen, nemsokára jönnek a vendégek.