A mindent tudó mesterhármas : a fodrász, a körmös és a kozmetikus

Véleményünk szerint ezek azok a szakmák amelyekhez a szakértelem, mellett elengedhetetlen a mérhetetlen türelem, és az emberek szeretete is. Nem akármilyen empatikus készségre van szükségük ezen szakembereknek ahhoz, hogy egy  egész napon keresztül hallgassák vendégeik ügyes-bajos dolgait. Na jó, nem csak hallgatják, tanácsokat is adnak. Tapasztalataink szerint nekik ez nem okoz problémát, és az évek alatt remekül megtanulták kezelni a különböző karakterű vendégeket. 

 

Picture of working day inside the beauty- sit on two chairs clients beautiful young girls. Hairdresser makes hair styling or hair cut, make-up artist doing make-up in a beauty salon- stock photo.; Shutterstock ID 313680314; PO: TODAY.COM

Felkerestünk hát egy fodrászt, egy körmöst és egy kozmetikust, és megkérdeztük, hogy igaz-e a Dr. Szöszi-féle legenda, amely szerint ők a nők lelki segélyszolgálatai.

 

A körmösünk Füzesséryné Falusi Ibolya, készséggel állt rendelkezésünkre a kérdéssel kapcsolatosan. Válaszaiból kiderült, hogy nagyon szeret emberekkel dolgozni, és nincsenek a terhére a kitárulkozó vendégek.

Ibolya Füzesséryné Falusi

 

A körmösök valóban a csajok ingyen párkapcsolati, munkahelyi és mindenféle tanácsadói?

Igen ez teljes mértékben így van! Persze nem mindenki mond el mindent, de a legtartózkodóbb vendégem is megnyílt már előttem. Van, hogy nem is tanács kell, hanem hogy elmondhassa valakinek a vele történt jó vagy rossz dolgot. Ha a rosszat kimondhatja az ember, attól kicsit talán megkönnyebbül.

Mit gondolsz, miért van az, hogy a vendégeid bizalmas beszélgetéseket tudnak folytatni veled a magánéletükről?

Azért tudnak bizalmasan beszélni velünk, mert bíznak bennünk, tudják, hogy mi egy feneketlen kút vagyunk ahova bátran beledobhatják bármilyen jó vagy rossz élményüket és mi nem adjuk tovább azt senkinek!

 

Mikortól zavaró a vendég közlékenysége? Volt már, hogy túl sok olyan infót tudtál meg, amelyet nem szerettél volna?

Nekem nem zavaró semmi, mert én is nő vagyok, ráadásul a könnyen megnyíló fajtából, így tudom, hogy milyen jó érzés, ha valakinek elmondhatom a dolgaimat és titkaimat úgy feketén- fehéren minden körítés nélkül. Szoktam mondani, hogy annyi bizalmas vagy intim információt tudunk meg, ha elmondanánk azokat másoknak, családokat, életeket tehetnénk tönkre vele.  Sosem szóltam még senkinek, hogy ne mondja tovább a történetét, szívesen hallgatok meg bármit, és segítek is, ha tudok vagy ha kérik tőlem, de  sok esetben a hallgatás is nagy segítség!

 

A másik véglet a csendes vendég. Zavar, ha valaki csak a szolgáltatásra szorítkozva, tőmondatokban közli, hogy mit szeretne és itt meg is áll a kommunikáció?

Nagyon ritka az olyan vendég aki nem beszél magáról, vagy csak semleges dolgokról mesél. Előfordul az is, hogy csak kérdez rendületlenül. Ha neki így jobb, nekem úgy is jó. Ilyenkor időnként beszúrok pár ügyes kérdést és már nyílik a lélek.

 

Nem lehet egyszerű, ugyan így a fodrászoknak sem! Kérdéseinkkel felkerestük Székely Brigi mesterfodrászt is, a bajai Szépészet szalonból. Brigi amellett, hogy csodás hajakat varázsol a csajoknak, szintén lelkisegélyt is nyújt, ha kell.

17274809_1506093462755749_1433710175_n

Székely Brigi

Tényleg igaz, hogy a fodrász szinte mindenről első-kézből értesül?

20 éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött, szinte bátran merem állítani hogy igen!

Bár ez elégé vendég függő is, van aki elég zárkózott típus és van akivel az 1. perctől kezdve az utolsóig lehet csacsogni, és persze függ attól is mennyien vagyunk az adott pillanatban az üzletben.

 

Igénylik a vendégeid, hogy magánéleti dolgokról beszélgess velük?

Magánélet elég kényes téma. Ehhez már kell egyfajta “bensőséges” kapcsolat a vendéggel. Ha már régóta jár hozzám a vendég, és látom nincs jó passzban megkérdezem, hogy mi bántja.  Ha van kedve úgyis mesél, ha nincs, akkor nem szoktam faggatni.

 

Előfordult már, hogy túl sok olyan infót tudtál meg, amelyet nem szerettél volna? Hogyan kezeled az ilyen helyzeteket?

Igen, előfordul hogy a vendég nagyon beleélte magát a mesélésbe és nem volt megállás. Néha látom rajtuk, hogy igazából csak valakinek el szeretnék mondani. Persze én meghallgatom, de átlagosan napi 8 vendég, különböző élethelyzetek különböző események, szelektálni kell, mert ennyi információ nehezen marad meg az emberben.

 

A csendes vendéggel hogy állsz? Az zavar, ha valaki csak csendben ücsörög?

Ha csendes a vendég, akkor van az, hogy én is pihenek.  Egyáltalán nem zavar! Ma lehet, hogy csendes de holnap talán ő fog a legtöbbet beszélni. Nem tudhatom, hogy milyen napja van éppen. Annak örülök, ha ilyenkor legalább a kívánt frizurát tudjuk egyeztetni a vendéggel. Ritka, de előfordul az is, hogy az új, csendes vendég annyit mond: RÁD BíZOM. Na akkor fel van adva a feladat, de lendületesen és rugalmasan ezt is megoldom.

 

A szépészeti lelkisegély csapatunk utolsó megkérdezettje, a kozmetikusunk, Rádai Dalma Bajáról a The Beauty Room-ból. Dalma is találkozik ezekkel a helyzetekkel naponta, és megkérdeztük, hogyan kezeli a szituációkat.

dalma

Rádai Dalma

 

Azt mondják, hogy a kozmetikus is mindent tud, igaz ez?

Kozmetikám egy kisvárosban található, ahol nap, mint nap rengeteg ember megfordul, így a szálak sokszor összeérnek, ezért elég sok mindent tudok az emberekről. Rettentően figyelek arra, hogy amit a vendégeim bizalmasan megosztanak velem, az semmilyen formában ne kerüljön ki a kozmetikámból, így aki befekszik a kezeim közé minden bizonnyal már ismer annyira, hogy tudja a magánéletét sosem teregetem ki. Talán ezért is mernek nekem sok bensőséges dolgot elmesélni.

 

Mi a helyzet a túl közlékeny vendégekkel? Volt már, aki határokat lépett át?

Szerintem minden szépségszakmában dolgozónak volt már olyan vendége, aki túl közlékeny volt és több információt osztott meg velünk akár párkapcsolati, akár pénzügyi vagy egészen hétköznapi dolgokról is legyen szó.

Engem személy szerint sosem zavar, ha valaki túl bőbeszédű, a vendégeimmel szeretek beszélgetni bizonyos határokon belül. Ha túllépünk egy bizonyos pontot és a vendégem túl sok bensőséges információt oszt meg velem, akkor én illedelmesen végighallgatom, majd elterelem a témát, vagy egyszerűen csak nem teszek fel a túl bizalmas információkról további kérdéseket. Így megelőzöm, hogy mélyebben beleássuk magunkat a témába.

 

Te hogy állsz a csendben lévő vendégeiddel?

Természetesen nem zavar, ha a vendég nem szeretne társalogni. Kozmetikám a nyugalom szigete, ahol halk zene szól, nyugtató illóolaj párolog, így beszélgetés nélkül is teljes a kikapcsolódás.

 

 

Mint vendég, sokat gondolkoztam a témán. Milyen lehet, egész nap beszélgetni az emberekkel? Vajon milyen lehet, ezredszer megkérdezni, hogy : Hogy vagy, mi a helyzet veled? Amint olvashatjuk, a csajoknak ez nem jelent problémát, sőt érződik, hogy imádják a munkájukat, amelyhez hozzá tartozik, hogy a szépészeti kezelések mellé ingyenes lelkituningot is kapnak a távozáskor.

 

Zeng a kórus: Bezzeg én a te korodban már… ,,Ezek a mai fiatalok, semmihez nem értenek, későn házasodnak, nem tudnak dolgozni!" Avagy ítélni könnyebb, mint érteni.
Az alkohol és a nők barátsága A nők alkoholfogyasztási kultúrája manapság már egyáltalán nem tér el a férfiakétól.
Népharag: Ezektől a posztoktól kapunk agyfrászt Cuppanós szelfi és a Ceolhoi "nagyon igaz". Összegyűjtöttük a legidegesítőbb Facebook lakókat és posztjaikat.
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
Baja ökölvívói nem pihennek! Gálos Tamás számolt be a Mogyi Felsővarosi Ökölvívó Se Baja újabb sikereiről.
Mutatjuk az idei ruhatárad musthave darabjait Üdvözlünk a fodrok, és a szabad vállak világában! Frissítsd a ruhatárad!
A legendás vicces-videó gyűjteményünk Ezt a kis csokorba kötött jókedvet- kacagást küldjük nektek szeretettel!
Út a tetováló pisztolyig Lássuk mikkel is találkozol, amíg tetoválás előtti verbális akadálypályától a varratásig eljutsz.
Nagyon akarják Baján a mozit! Jelenleg a legtöbben mozit szeretnének Bajára, az egyik bank internetes felmérése alapján.