Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban

Olyan világot élünk, ahol a sport a lelke mindennek. A csapból is az folyik, hogy mozogjunk sokat, töltsük hasznosan a szabadidőnket és persze szabaduljunk meg a stressztől, valamint az időközönként alattomosan ránk kúszó fránya kilóktól, mindezt a sport segítségével.
Szó, ami szó szükségünk is van arra, hogy levezessük a felesleges energiáinkat, és magunk mögött hagyjuk a heti taposómalom béklyóit.

 

Ám van, aki nem éri be holmi egyszerű futással vagy fallabdával. Akadnak olyan különc és furcsa sportágak, amire bizony mi is rácsodálkoztunk. Bár azt nem garantáljuk, hogy ezektől a sportoktól égni fognak a kilók, sőt, de jó tudni, hogy valahol egy vasaló is elég ahhoz, hogy egy különleges sportban bontogassuk a szárnyainkat. Hiába, a különcség makacs tulajdonság!

 

Too_Much_Running_606x404_1

 

Sajtgurítás

 

A sajtok szerelmesei biztosan a fejüket fognák, ha azt kellene végignézniük, hogy kedvenc penészes sajtjukat legurítják egy domboldalról. Az angliai Glouchestershire megyében, a Cooper’s Hill lankáin viszont előszeretettel űzik ezt a hagyományt, és eszük ágában sincs megtörni azt. A játékszabályok pofon egyszerűek: egy meredek lejtőn kell legurítani egy 3-4 kilós sajtot, amit a versenyzőknek minél hamarabb el kell kapniuk. Az lesz a győztes, aki legelőször éri el a sajtját. Bár a 15. század óta divat ez a különc sportolási forma, a hatóságok már több ízben szerették volna beszüntetni, hiszen a versenyzők testi épségüket kockáztatva futkároznak a sajtkorong után, aminek nem egyszer baleset lett a vége! 

xcv

 

Nyúlugratás

 

A svédek már az 1970-es években rájöttek, hogyan tudják kiugrasztani a nyulat a bokorból, ami az 1990-es évek óta még inkább nagy népszerűségnek örvend. Bár nem valószínű, hogy a rajthoz álló nyuszik doppingszerekre adnák a fejüket, mégis a verseny előtt felmérik az ugrási képességeiket és aszerint négyféle csoportba sorolják őket. A nyusziknak legalább 4 hónaposnak kell lenniük és nem kevesebb, mint 8-12 akadályt kell átugraniuk maximum 2 perc alatt. Számtalan országban, úgy mint Finnországban, Dániában, Németországban és még az Egyesült Államokban is előszeretettel űzik a nyúlugratást. Csak bírják a versenyzők szusszal! 

5227240_c42f361baa8efcc3ea4080541fb6e4bd_q

 

Extrém vasalás

 

Ki gondolná, hogy a vasalást is lehet kevésbé unalmas időtöltéssé varázsolni? De mielőtt valaki Berki Krisztián vasalási hóbortjára gondolna, akkor előre szólunk, hogy téves!
Az angol Phil Shaw túlságosan unalmas házimunkának találta a vasalást (nem is értjük miért?), ezért 1997-ben úgy döntött, hogy extrém sporttá alakítja.

 

Természetesen itt is igaz, hogy egy bolond százat csinál, így hamarosan több követője is akadt, akik hegymászás, biciklizés vagy búvárkodás közben vasalták ki a ruhákat. A furcsa hóbort egészen addig terjedt, hogy 2002-ben már világbajnokságot is rendeztek belőle. A logikát nem látjuk benne, viszont otthon a pasikat lehet, hogy így könnyebben rávesszük egy kis házimunkára! 

 

001

 

Víz alatti hoki

 

A víz számtalan módon hasznosítható a sportolás során, és ezt az angolok már korán felismerték. A furcsa sport eredeti célja az volt, hogy a búvárokat télen is edzésbe tartsa és ne essenek ki a rutinból. A víz alatti hoki lényege, hogy 6-6 játékos próbál ütővel bejuttatni egy ólom közepű korongot az ellenfél kapujába, mindezt a medence alján. Vízimádóknak mindenképp kötelező! 000uwh-1024x768

 

Sakkboksz

 

Miért elégednénk meg azzal, hogy egy sakktábla fölött üldögélünk órákig, ha igazi ütős sportot is kreálhatunk belőle? Az első sakkbokszot 2003. november 14-én rendezték meg  Amszterdamban. A játékszabályok nem túl bonyolultak: a versenyzők felváltva sakkoznak és bokszolnak, összesen 11 menetet. Amikor sakkoznak, leveszik a kesztyűt, fejükre hangos zenét játszó fülhallgatót tesznek, hogy semmiképp ne befolyásolja őket a közönség.  A sakkbokszban lehet nyerni mattot adva, kiütéssel, technikai KO-val, vagy akár pontozásos fölénnyel is. Igazi férfias sportág egy kis intelligenciával felturbózva! 

 

IMG_1515-m

 

Kartoncső vívás

 

Itt az igazi feszültség-levezetési módszer, hiszen a Kartoncső Vívó Szövetség pontosan ezért agyalta ki ezt a furcsa mozgásformát. A 2007 óta útjára indult meglehetősen érdekes hóbortot ma már nem csak Seattle-ben és San Franciscóban űzik, hanem Ausztráliában is.
A győztes
az lesz, akinek utoljára marad egyben a „kardja”. A játék során az egyik legfontosabb szabály, hogy tilos egymás fejét ütni és fájdalmat okozni a másiknak, valamint csak a szövetség által hitelesített, a helyszínen kapott csövet lehet kardként használni. Valószínűleg az itt látott technikákat még a három testőr is megirigyelné! 

 

cardboard-tube-fighting-league-7

 

Lábujj–szkander

 

A szkandert senkinek sem kell bemutatni, de mindezt lábujjal elképzelni, bizony elsőre igen furcsán hangzik. A sportot az Angliában, Wettonban lévő Ye Olde Royal Oak kocsma vendégei találták ki az 1970-es évek elején. A lábujj-szkandert úgy játsszák, hogy az ellenfelek egy kis emelvényre helyezik a lábfejüket, lábuk a nagylábujjuknál kapcsolódik össze. Az nyer, aki képes az ellenfele lábát az emelvény falához szorítani. Nincsenek vegyes meccsek, a mérkőzéseket csak két nő, vagy csak két férfi játszhatja egymás ellen. A meglehetősen furcsa sportot 1994 óta űzik versenyszerűen, sőt még világbajnokságot is rendeznek belőle. Nem semmi igaz? 

 

competicoes-estranhas-malucas_6a

 

Repülő róka

 

Az Új-Zélandról eredő különc sporthoz bizony jó adag bátorság kell, hiszen az úgynevezett repülő rókát a magasban játsszák. Körülbelül 100 m magasságban egy több kilométer hosszú acélsodronyra kötik oda az embereket egy hám segítségével és így indítják el őket fejjel előre. A repülő rókát egyszerre akár hárman is kipróbálhatják, úgy, hogy közben akár 160 km/h sebességgel haladnak előre. Szédületes élmény lehet, nem igaz? 

 

maxresdefault

 

Ezek után kíváncsiak lennénk, hogy ki gondolja úgy, hogy itt az ideje új sportág után nézni?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mutatjuk, mitől félnek más országok babonásai Utánajártunk milyen balszerencsék „leselkedhetnek ránk” külföldön, avagy babonás bolondságok a nagyvilágból.
Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
Ettől megáll az ész! – furcsa törvények a nagyvilágban A törvényhozók néha a fejükre esnek! Jönnek a legelképesztőbb szabályok innen és túl
Kár lenne kidobni! – 10 dolog, amelyre a kávézacc képes Nem tudod, mit kezdj a felesleges kávézaccal? Ezeket a praktikákat te is szeretni fogod!
Az 5 legkiakasztóbb főnöktípus Ilyen, mikor a hóhért akasztják! Mutatjuk ki az a főnök, akitől kiborul a bili!
Varázsolj te is karácsonyi hangulatot az ünnepi asztalra! Legyen hagyományos, modern vagy bohém, a kreatív dekorációkból idén sem lesz hiány!
Locsolásért hol jár puszi? – furcsa húsvéti szokások innen és túl Nyúlcipőt fel! Megnéztük, hogyan töltik az ünnepet más országok népei!
Fel az álarcotl! – Megnéztük A sötét ötven árnyalatát (+18) SPOILER LIGHT: Idén sem tudtunk ellenállni Mr. Greynek! De vajon megérte?
„Állati nagy kaják” – avagy mutasd, mi van a tányérodban! Vannak olyan országok, ahol a házi kedvencek is a gasztronómia áldozatának esnek! Bizarr vagy elfogadott? Utánajártunk!