Külföldi nyaralás – Listáztuk a folyamatot: Eu kártya, biztosítás

Kicsengettek az iskolákból, vége a vizsgaidőszaknak! Végre itt a nyár, és süt a nap hét ágra. Egész évben a nyaralásunkra várunk, tervezgetjük fejben, hogy miként és hogyan fogjuk eltölteni azokat a paradicsomi napokat a tengerparton, vagy a hegyekben. Kinek mit jelent a pihenés ugyebár. Ha eldöntöttük, melyik országba is fogunk utazni, intézkedések egész sorozatán kell átverekednünk magunkat. Lássuk hogyan is kezdjünk neki.

 

Beach, cruise, clothing

 

Személyi igazolvány

Európai Uniós állampolgárok vagyunk, nem kell felmutatni a személyinket, ha a fent említett Schengeni térségen belül utazunk. Ettől függetlenül, mindenképpen nálunk kell lennie, mert ha rendőri intézkedés kapcsán igazolnunk kell magunkat, szükségünk lesz rá. A belső határok nélküli, schengeni térség alatt következő országokat értjük:

Ausztria, Magyarország, Norvégia, Belgium, Izland, Lengyelország, Cseh Köztársaság, Olaszország, Portugália, Dánia, Lettország, Szlovákia, Észtország, Liechtenstein, Szlovénia, Finnország, Litvánia, Spanyolország, Franciaország, Luxemburg, Svédország, Németország, Málta, Svájc, Görögország, Hollandia.

 

Mti fotó

Mti fotó

 Igen, jól látjátok, nem minden Eu-s ország tartozik az övezetbe. A következő tagállamokba érvényes személyi igazolvánnyal VAGY útlevéllel léphetünk be, illetve ki : Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Horvátország, Írország és Románia. 

 

Útlevél

BBBh9x9.img

Útlevélre akkor van szükségünk, ha a Schengeni övezeten kívülre utazunk, bár nem foglal sok helyet a bőröndben, nagy gond nem lehet, ha mindig nálunk van.  Az útlevéllel kapcsolatban az a legfontosabb tanácsunk, hogy időben csináltassuk meg, kalkuláljuk be, hogy nem két nap alatt fog megérkezni. Persze kérhetünk gyorsított eljárást, jó borsos áron, de legalább így pár napon belül a kezünkben foghatjuk.

 

Európai Egészségbiztosítási Kártya

retroradio.hu_

A kártya ingyenesen igényelhető, és azonnal kézbe kapjuk. Ennek fejében az Eu-s országokban az Eu polgárai  a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe a szükséges orvosi ellátásokat. A kártya nem fedezi a hazaszállíttatás és például a mentés költségeit, ezért mindenképpen javasoljuk utazás előtt az utasbiztosítás megkötését is.

 

Utasbiztosítás

Az Európai egészségbiztosítási kártya nem téríti meg például a poggyászkárt, a sürgősségi fogászati ellátást, és  tolmács szolgáltatás, nem tartalmaz felelősségbiztosítást sem. Nem csak a balesetekre kell gondolni ugyanis. A legtöbb biztosítás tartalmazza már manapság a kütyüjeink – mobilok, fényképezők, kamerák – védelmét is. Természetesen nem akarjuk az ördögöt a falra festeni, de azért fel kell készülni mindenre. Mint tudjuk egy baleset bárhol bekövetkezhet, egy esetleges mentőhelikopter költség pillanatok alatt az egekbe rúghat, valamint egy speciális műtét költségeire sem árt, ha van keret. Egy ilyen helyzetben a biztosított fél felhívja a biztosító központi számát, majd onnan mindent lerendeznek helyette egy kalap alatt, és tolmácsot is kap az intézkedések idejére.

vacation-1024x682

 

Alaposan nézzünk körbe a piacon mielőtt kötünk vagy köttetünk utasbiztosítást. A kínálat és az árak széles skálán mozognak, fontos, hogy a biztosítás feltételeit alaposan bogarásszuk át, és térjünk ki a kisbetűs részekre is.

 

 

Jogsi kérdés

Sokan bizonytalanok a jogosítvány érvényességének kérdésével kapcsolatban is. A dolog azonban pofon egyszerű. Az Európai Unión belül, mindenhol érvényes a jogosítványunk. Ha valaki az Eu-n kívülről érkezik egy olyan vezetői engedéllyel amelyet nem az Unióban szerzett, az okozhat némi problémát. A tagállamok ezt saját maguk szabályozhatják ugyanis.

Ha nem tagállamba utazunk, és vezetni szeretnénk ott, akkor lehetséges, hogy az adott országban érvényes ideiglenes vezetői engedélyt kell beszereznünk, illetve nemzetközi járművezetői engedélyt.

Az utazás előtt érdemes alaposan körüljárni a témát, hogy ne érjenek senkit meglepetések. Az ideiglenes és nemzetközi jogosítványok CSAK a magyar jogosítvánnyal együtt érvényesek, tehát az mindenképpen legyen nálunk.

 

 

Hazai védelem, házipatika

family-enjoying-a-family-vacation-in-Gatlinburg

Ha már mindennel készen vagyunk, ne felejtsünk el egy kisebb házipatikát összekészíteni. Persze aki repülővel fog utazni, az nézzen utána a vihető mennyiségeknek, de higgyétek el, jobb olyan gyógyszerekkel elindulni, amelyeket jól ismerünk. 

Az alap felszerelésünk részét képezze valamilyen napégést csillapító szérum, valami a rovarcsípések ellen, illetve ami utókezeli őket. Kell, hogy legyen nálunk láz és fájdalom csillapító, gyomorfájdalomra és gyulladásra való gyógyszer. 

 

Azért jó magyar szokás szerint pakoljunk be egy gyógy-pálinkát is, biztos ami biztos. Inkább legyen ott, mint ne. Mindenkinek jó pihenést kívánunk!

 

 

Gyertek ki a bajai mentőállomás nyílt napjára! A legjobb rendezvény a hétvégére, kicsiknek nagyoknak egyaránt!
Mutatjuk a 2017-es fürdőruhatrendet. Igen, a férfit is. Hölgyek és urak! Ha még nem vettétek meg az ideit, nektek szól a cikkünk!
Árakat feltüntetni? Na még mit nem! Egyre több az átvert, megtévesztett vásárló. Összegyűjtöttünk pár esetet arról, hogyan is vernek át minket vásárláskor.
Gálos Roland veretlen a Német Bundesligában! Ötödik mérkőzését is megnyerte a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó Se Baja sportolója!
A szépség és Lord Voldemort Mi lenne ha a Szörnyet Lord Voldemort alakítaná? Nézd meg, a trailer paródiájából kiderül!
A kanapé kutya a múlté, íme Loki a szobaróka Egy hiperaktív rombológépet a lakásba? Így néznek ki Loki a róka mindennapjai!
A veronai buszbaleset szigorításokat vonhat maga után Palkovics László, oktatási államtitkár arról beszélt, hogy felül kell vizsgálni a buszos utaztatások rendjét.
Nem kell többé otthon hagynod a kutyádat! Új együttműködés született a kutyabarát turizmus népszerűsítésére.
Hétéves mélyponton a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban Novemberben októberhez képest tovább csökkent a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.