Mindenki ezt akarja! – különleges receptek spárgából

Ha annak idején Popeye spárgával növesztett volna izmokat spenót helyett, akkor valószínűleg most mindenki rohanna, hogy elsőként szerezze be ezt a különleges ínyencséget. Ám annak ellenére, hogy igazán divatos zöldségnek számít, mégis sokan idegenkednek tőle. Pedig a jó öreg spárga biztosan nem okoz majd csalódást, ha behódolunk neki, hiszen amellett, hogy finom és vitaminokban gazdag, számtalan formában elkészíthető a konyhában is. Összegyűjtöttük a legfinomabb recepteket, hogy bebizonyítsuk: a spárgából sosem elég!

 

vegetable-740446_1920-1500x1084

 

Spárgás baconos frittata muffinformában 

 

Hozzávalók: 

 

12 szelet bacon

50 dkg spárga

1 fej lilahagyma

5 db tojás

1 dl tejszín

10 dkg füstölt sajt

őrölt fehérbors

2 evőkanál olívaolaj

 

A spárgák bimbóit vágjuk le, majd a szárakat egy késsel jó alaposan tisztítsuk meg, nehogy fásak maradjanak. Tegyük félre a zöldség bimbós részeit, majd a szárakat vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát. Amikor a hagyma már picit üvegessé vált, adjuk hozzá a felszeletelt spárgát és pároljuk puhára. Eközben a tojásokat üssük bele egy tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt, reszeljük bele a sajtot és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

 

A muffinformákat béleljük ki a szeletelt baconnel. Ezután kanalazzuk bele a hagymás-spárgás keveréket úgy, hogy mindegyikbe egyformán kerüljön, majd a tejszínes-tojásos-sajtos keveréket öntsük rá. Végül tegyünk mindegyik tetejére a félretett bimbókból, majd reszeljünk rá egy kevés sajtot.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 20-25 percig sütjük. Egyszerű és nagyon finom!

 

0

 

Zöldspárgás-sajtos párna

 

Hozzávalók        

 

500 g zöld spárga

 

A hagymás részhez

 

Fél fej vöröshagyma

3 szál kakukkfű (friss, vagy szárított)

2 evőkanál olívaolaj

20 ml Sauvignon Blanc fehérbor

bors – fekete (tört)

 

A tojásos keverékhez

 

2 db tojás 

1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)

30 g tejföl

1 nagy csipet só

bors – fekete (tört)

2 evőkanál olívaolaj

30 g pecorino sajt

 

A befejezéshez

 

40 g pecorino sajt

270 g kész leveles tészta 

 

Első lépésként vágjuk le a spárgák fás részeit, majd hámozzuk meg őket. Dobjuk a zöldségeket 2 percre forró vízbe, majd jéghideg vízbe vegyük ki őket, hogy a főzési időt azonnal megállítsuk. A hideg vízből kivett spárgákat rakjuk félre egy papírtörlőre pihenni. Míg a spárgák várakoznak, vágjuk apróra a hagymát, majd pirítsuk üvegesre. Ha már majdnem kész öntsük fel fehérborral, adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd sózzuk, borsozzuk. Ha a hagyma aranybarnára pirult, akkor ezt is tegyük félre.

 

Üssük fel a tojásokat egy tálba, majd adjuk hozzá a reszelt pecorino sajtot, a tejfölt, fűszerezzük ízlés szerint, majd alaposan keverjük össze. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd erre terítsük ki a levelestésztát. A tészta mind a négy oldalát csavarjuk fel egy kicsit, hogy körbe perem alakuljon ki. Ha ez kész kanalazzuk rá a tojásos masszát, majd a hagymás keveréket és helyezzük a tetejére a spárgákat. Végezetül szórjuk meg a maradék pecorino sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig ropogósra sütjük. Kiváló reggelinek, délutáni finomságnak vagy akár előételnek is!

 

cats2

 

Zöld spárgás-sonkás csirkemell

 

Hozzávalók        

 

2 adagra

350 g zöld spárga

400 g csirkemell filé

30 ml olívaolaj

12 csipet só

6 csipet fehérbors (őrölt)

12 csipet köménymag (őrölt)

12 csipet fokhagymapor

6 szelet trappista sajt (szeletelt)

6 szelet gépsonka

 

Tisztítsuk meg a spárgát, majd sós vízben főzzük enyhén roppanósra őket. A csirkemellet vágjuk fel vékony szeletekre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg köménnyel és a fokhagymaporral. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, és a hússzeletek mindkét oldalát süssük meg. Ezután a húsokat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. 

 

4-5 darab spárgát tekerjünk bele egy szelet sonkába, majd rakjuk egyenként a hússzeletekre és szórjuk meg a tetejüket reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük kb. 5-10 percig. Villámgyors és mennyei! 

 

photo

 

Spárgás-sonkás rizottó

 

Hozzávalók

 

30 dkg rizottó rizs

50 dkg zöld spárga

5 dkg vaj

1 liter hús- vagy zöldségleves

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál citromlé

1,5 dl száraz fehérbor

8 dkg sonka

csilipehely

őrölt bors

1 csokor aprított petrezselyem

1,2 evőkanál reszelt parmezán

 

A spárga lágy részét vágjuk 3 egyenlő részre és kevés vajon, enyhén sózva 10 perc alatt pároljuk roppanósra. Közben egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg üvegesre a hagymát. A hagymához adjuk hozzá a rizst és törjük bele a fokhagymát is. Öntsük rá a bort és kevergessük addig, míg a rizs magába nem szívja az egészet. Merőkanalanként adagoljuk hozzá a húslevest, és várjuk meg, amíg a rizs be nem szívja azt is. Kevergetés közben sózzuk és borsozzuk, valamint ízlés szerint ízesítsük csilipehellyel. 

 

Amikor már majdnem puha a rizs, keverjük hozzá a spárgát, a vékony sonkát, a petrezselymet, a citromlevet, és még néhány percig pároljuk össze őket. Ha a rizs teljesen megfőtt, vegyük le a tűzről, adjunk hozzá egy kis vajat és szórjuk meg parmezánnal, keverjük össze, és hagyjuk pár percig pihenni. 

 

Spárgás_risotto

 

 





Zsírgyilkosok a konyhában – te tudod mire képesek? Megéri körbenézni az otthoni fűszeres polcon, mert könnyen értékes kincsekre bukkanhatunk!
Így lesz egészséges és kreatív az uzsonna Mit tegyünk, ha gyerkőcünk válogatós? Lepjük meg kreatív és finom uzsonna ötletekkel, ami még egészséges is!
Itt az ősz kedvence: a sokoldalú sütőtök! Nem csoda, hogy úgy odavagyunk a sütőtökért, hiszen nagyon sokféleképpen felhasználható. Mutatjuk hogyan!
Patás angyalok- a lovasterápia gyógyító hatásai Talán nem is gondolnánk, hogy milyen különleges hatással lehetnek ránk a lovak. Ismerkedjünk meg a lovasterápiával!
Ha ősz, akkor jöhet a birsalma! Napi egy alma, az orvost távol tartja - szól az ismert mondás. Utánajártunk mi mindenre jó a birsalma!
Dinnye, te sokoldalú! Ha nyár, akkor jöhet a görögdinnye! De kevesen tudjuk róla, milyen sokoldalú zöldséggel van dolgunk! Most megmutatjuk!
Akkor most mi a helyzet a tejjel? Egészséges, nem egészséges? Jó ideje tart már a vita tudományos körökben és laikusok között egyaránt.
Mint a villám! – szuper édességek sütés nélkül Ha nincs kedved bajlódni a sütéssel jó helyen jársz! Mutatjuk, hogy lehetsz a sütik királya!
Hétköznapi varázslat: az ezerarcú ricinusolaj! Természetes, hatékony és fillérekbe kerül! Mutatjuk mire képes!