Magyar lagzi vs. külföldi esküvő

Minden kislány az esküvőjéről álmodik gyermekkora óta. Persze azért a kész koreográfiát nem ebben a korban találják ki, de az, hogy milyen lesz a ruha már tutira fejben van!

 

Miután megvan a vőlegény, megvolt az eljegyzés, és a pár úgy dönt, hogy házasságot köt, ki kell találniuk, hogy milyen is legyen az esküvő.

Igen, többféle variáció is létezik, nem csak a hagyományos magyar parasztlakodalmak. Volt szerencsém pár külföldi esküvőn részt venni, nézzük, hogy hogyan ünnepelnek más országokban, illetve milyen újítások vannak nálunk.

 

wedding-planning-fun-matchmaker-wedding-venue-with-bride-and-groom-2.full

A magyar lakodalmak

Ha kimondjuk a szót, hogy ,,lakodalom” azonnal asszociálunk a vőfélyre, a cukortortára, a fura feladatokra, és az éjféli töltött káposztára. Lakodalmas zene szól, körtáncok vannak, meg gyertyafény keringő, háromszor átöltözik a násznép, egyszer az ifjú pár is. Senkinek nem kell bemutatni a koreográfiát, mindenki ismeri a történetet. Bár nincs semmi baj a magyar lagzikkal, mégis egyre többen vágynak valami másra, valami különlegesre, esetleg hagyományoktól mentes, emlékezetes esküvőre. 

 

Külföldön tényleg elutaznak!

 

A filmekben gyakran látjuk, hogy az ifjú pár, és a násznép elutaznak vidékre, egy hotelbe, vagy kastélyba, esetleg tengerpartra. A leggyakrabban a hoteles megoldást választják. A vendégekkel együtt, mindenki egy hotelben száll meg, pár nappal a nagy nap előtt. 

Így alkalmuk van együtt reggelizni, és megnézni a környék nevezetességeit, kvázi egy nyaralás kerekedik az 1-2 napos esküvőből.

mackinac_island_wedding18

Az esküvő lehet szabadtéren, vagy fedett helyen is, bár a szabadtéri ceremóniák nem szokatlanok már Magyarországon sem. A külföldi esküvőkre általánosan jellemző, hogy nem egy, vagy két hosszú asztal van megterítve, mint ahogy nálunk a klasszikus lagziban, hanem sok kis létszámú asztal van, szétszórtan. Általában családokat, vagy barátokat ültetnek egy asztalhoz, szigorú névre szóló ülésrenddel. Ami közös pont, hogy külföldön is van főasztal, ugyanúgy az ifjú pár, a tanuk, és a szülők ülnek ott. 

hd-hotel-grande-bretagne-athens-grand-ballroom-weddings

Az angol, és skót esküvőkön általában több a dekoráció az asztalon, mert az étel nem kerül tálakban a vendégek elé, hanem fejadagokként vannak felszolgálva.

Repetázni nem nagyon lehet, maximum ha kifizeted magadnak.

Egyébként általában három fogás van, elő és főétel, plusz a desszert. Nincs agyonra etetve a vendég, mint nálunk. Külön figyelnek viszont az ételallergiásokra, nekik külön menü van, legyen az illető glutén vagy laktóz érzékeny, illetve diabéteszes, vagy szimplán vega, előre lerendelték az adagját névre szólóan. A zene szinte mindenféle lehet, szalonzene, vagy modern slágerzene, zenekar, vagy dj, amit csak kérnek.

 

Indiai esküvő

A legnagyobb élményem egy hétszáz – nem, nem írtuk el- fős indiai esküvő volt. Ezeken az esküvőkön, a nők és a férfiak külön ültek. Még a vacsi előtti állófogadáson is külön szobában várakoztak. A nőket csak nők szolgálhatták ki, a férfiakat csak férfiak. Saját szakácsokkal, evőeszközökkel és étkészlettel érkeztek – egyébként az összes ázsiai esküvőre saját szakácsokkal jött az ifjú pár -. Az egész esküvőn kizárólag alkoholmentes italokat szolgáltak fel. Az asztalok ugyan úgy, kis létszámra voltak megterítve, szétszórtan. Az ételeket pedig tálakban rakták a vendégek elé. Sok fogás volt, és folyamatosan töltötték után a tálakat. A fogások között táncok, és kisebb műsorszámok kerültek előadásra. Itt nem volt fő asztal! A vőlegény és a menyasszony ketten ültek egy hatalmas asztalnál, majd egy színpadszerű létesítményen elhelyezett kanapéról nézték a műsort.

f54c4606a1098bf6cd12aff226c668c9

Nem aprózták el az esküvői tortát sem! Vagy négyféle, két méter magas tortából választhattak, emellett millió fajta sütemény és gyümölcs is került az asztalokra.

 

Vőfély helyett ceremónia mester

Persze, azért minden esküvőre kell valaki, aki koordinálja a vendégeket, ismerteti a programot, vezényli az eseményeket. Az összes esküvőn volt egy ilyen férfi. Nem játszottak viszont semmilyen játékot, és nem volt menyasszonytánc sem. Helyette volt slideshow!

Külföldön a megalázó feladatokat, megalázó képvetítés helyettesíti!

wedding-slideshow

Az egész vetítést a ceremónia mester vezényli, és kommentálja. Ha jó fejek, akkor nem raknak bele gáz képeket, a gyermekkorból, amikor épp teli torokból üvölt a menyasszony, mert vérzik a térde, de azért általában nem jó fejek, bele-bele csempésznek pár részeg partyképet az ifjú párról a haverok, és a sztorit is kiadják hozzá.  Nem tudjuk melyik a kínosabb, a játékok vagy a túl sok kiadott kínos információ a násznép előtt.

 

Magyar esküvő Angliában

Ez egy meglepetés volt. Külföldön élő magyar menyasszony, és angol vőlegény volt a pár. A menyasszony ragaszkodott hozzá, hogy ,,magyar esküvőnek” nevezzék a rendezvényt.  Azonban ez kivitelezhetetlen volt.

Az angolok teljesen más esküvőkhöz szoktak, és lehet, hogy a töltött káposztától éjfélkor már a fél násznép kórházban feküdt volna.

A magyar esküvő így, csak kis részleteiben jelezte, hogy köze van a dolognak Magyarországhoz. Például az asztalokat magyar ételekről nevezték el, mindenkinek ki volt rakva egy kis üveg Szatmári Szilva pálinka a helyére, és kizárólag Tokaji aszú és Egri Bikavér borok voltak, valamint a dekorációban több helyen jelent meg a magyar zászló. Szalon zene szólt, és az angol ceremónia mester megtanult pár magyar mondatot, amivel elkápráztatta a magyar vendégeket.

 

Aki újítani szeretne, bátran tegye meg! Merítsetek ötleteket, és rendezzétek saját igényeitek szerint az esküvőtöket, hiszen ennek a napnak tényleg Rólatok kell szólnia.  

Két órás visítás, tökéletes testek: Magic Mike élőben! Chippendale vagy minőségi szórakoztatás? A látvány, melyre minden nő vágyik egy éjszaka erejéig. Nekünk is jár a móka!
A hordozható zeneszerszámaink evolúciója Nosztalgiázz velünk! A hordozható zene-kütyüjeink történetét idéztük fel, a Sokol rádiótól egészen az okostelóig.
Az alkohol és a nők barátsága A nők alkoholfogyasztási kultúrája manapság már egyáltalán nem tér el a férfiakétól.
Múlt idéző Pc játékok Ezzel játszottunk régen: A számítógépes játékok útja, a Commodore 64-fől a Windows 98-ig.
A rommá játszott karácsonyi dalok helyett válaszd ezeket! Az ,,All I want for christmas is you" és a ,,Last christmas" hallatán kitépnéd a hajad? Akkor ez Neked szól!
Varázsolj te is karácsonyi hangulatot az ünnepi asztalra! Legyen hagyományos, modern vagy bohém, a kreatív dekorációkból idén sem lesz hiány!
Strand kiegészítő front: támadnak a flamingók! Lebegő kaják, és felfújható állatok világába invitálunk!
Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban Van, aki forrón szereti. Vagy inkább extrémen? Mutatjuk a legfurcsább sportokat!
Bohócok a neten, avagy humort a hétköznapokba! Megnéztük kik most a legnépszerűbb poéngyárosok a neten.