Locsolásért hol jár puszi? – furcsa húsvéti szokások innen és túl

Ahogy megérezzük, a tavasz első virágainak illatát már ösztönösen tudjuk, hogy a „hétalvó természet” lassan új erőre kap. A hívogató napsütéshez persze ünnep is dukál: közeleg a húsvét, amit minden évben nagyon várunk, hiszen a piros tojásnak, a sonkának, na meg a locsolóknak járó finom pálinkának senki nem mond nemet! Ám a fonott kalács illatától nem mindenki részegül meg!

 

“Ahány ház, annyi szokás” – tartja a mondás, így természetesen a húsvét is országonként más és más hagyományokat követ. A kíváncsiságunkat most sem tudtuk kordába tartani, és különleges, olykor bizarr húsvéti szokásokra bukkantunk! Lehet, hogy a húsvéti nyúl ideje lejárt és szögre akaszthatja a nyúlcipőt?  Kiderítjük!

 

easterhead

 

Nyuszi helyett Bilby

Az ausztráloknál biztosan nem a nyúl viszi a puskát, főleg nem húsvétkor! Az országban elszaporodott nyúlállomány korábban ugyanis óriási károkat okozott a különböző ültetvényeken, ami korántsem nyerte el az emberek tetszését. Éppen ezért az 1970-es években kampány indult a tapsifülesek ellen, hiszen senki sem szerette volna, hogy ez a kis „gonosz kártevő” legyen a húsvét jellegzetes szimbóluma. Így esett a választás a veszélyeztetett bilbyre, azaz erszényes nyúlra, akit azóta annyira megszerettek az ausztrálok, hogy minden évben csoki – és plüss bilbykkel tömik tele a boltok polcait. A várva várt ünnep idején a bilby hozza a gyerekeknek a tojásokat, az ausztrálok legnagyobb megkönnyebbülésére.  

 

Easter-Bilby

 

Ki a hunyó?

A norvégok egyáltalán nem szeretnek unatkozni, ezért igazán különleges és furcsa szokásnak hódolnak az ünnepek idején. Náluk a húsvét a félelmetes krimik ideje! Ilyenkor az egész ország krimi lázban ég, mindenki előveszi kedvenc, bűnügyekkel teleszőtt könyvét, vagy detektívfilmeket néz a tv-ben. A különleges tradíció 1923 óta töretlen népszerűségnek örvend a norvégok körében, olyannyira, hogy az ünnepi időszakban még a tejes dobozokon is rejtélyes történeteket olvashatunk, amelyek csupán arra várnak, hogy a leleményes „detektívek” megfejtsék őket egy finom reggeli kíséretében. Ezt még Agatha Christie is megirigyelné! 

 

pienn

 

Egy nap-egy láb

Görögországban az úgynevezett tiszta hétfővel kezdik meg az ünnepi készülődést. Ilyenkor mindenki kitakarítja az otthonát, hogy méltóképpen köszönthessék húsvét ünnepét. Míg a felnőttek sürögnek, forognak, addig a gyerekeknek is fontos teendőjük akad. Papírból vagy más tetszés szerinti anyagból készítik el az úgynevezett böjti babát, aminek az a különlegessége, hogy pontosan hét lába van, melyek a böjt hét napját szimbolizálják.  A feladat természetesen pofonegyszerű! Húsvétig minden nap le kell tépni a baba egyik lábát. Kicsit morbid, igaz?

 

cats

 

Brutális Filippínó

A Fülöp-szigeteken minden évben szó szerint véresre sikeredik a húsvét. Az ország mélyen vallásos emberei ugyanis nagyon komolyan veszik az ünnep szentségét, és testüket, lelküket nem kímélve áldozzák fel magukat azért, hogy újraéljék Jézus szenvedéseit. Minden évben húsvét idején keresztre feszítik magukat annak reményében, hogy a test szenvedésével a lélek is megtisztul. Az eseményre ezrek kíváncsiak, bár a látvány olykor egészen sokkoló, hiszen a filippínóiak kereszteket cipelve, véres testrészekkel vonulnak fel a nagyközönség előtt. 

 

philippines-5

 

Kölni helyett korbács?

Lehet, hogy Mr. Greynek nem ártana lakhelyet váltania, hiszen Csehországban és Szlovákiában húsvétkor a locsolók legálisan használhatják a korbácsot, a lányok legnagyobb bánatára! Na de ne gondoljunk mindjárt a legrosszabbra! A fiúk ilyenkor nem kölnivel kedveskednek a lányoknak, hanem fűzfából készült korbáccsal úgynevezett pomlázkával látogatnak el hozzájuk, hogy kedvesen ugyan, de megkorbácsolják őket! A hagyomány szerint a fűzfa természetes, friss ereje átadható a hölgyeknek, akik így egész évben fiatalok és egészségesek lesznek. Természetesen a fiúk most is megússzák a dolgot, sőt! Még csokitojást és pénzt is kapnak, a korbácsolásért cserébe! Nekik biztosan megéri!

 

Különleges dolog belesni más országok hagyományaiba, hiszen mindig tanulunk valami újat, de azért megnyugtató érzés elmerülni a saját kultúránk mélységeiben és jót falatozni abból a híres húsvéti sonkából.  És ki tudja? Lehet a húsvéti nyúl is felbukkan valahol! Csak ne tévesszük szem elől!  

 

Ettől megáll az ész! – furcsa törvények a nagyvilágban A törvényhozók néha a fejükre esnek! Jönnek a legelképesztőbb szabályok innen és túl
Az 5 legkiakasztóbb főnöktípus Ilyen, mikor a hóhért akasztják! Mutatjuk ki az a főnök, akitől kiborul a bili!
Varázsolj te is karácsonyi hangulatot az ünnepi asztalra! Legyen hagyományos, modern vagy bohém, a kreatív dekorációkból idén sem lesz hiány!
Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban Van, aki forrón szereti. Vagy inkább extrémen? Mutatjuk a legfurcsább sportokat!
Fel az álarcotl! – Megnéztük A sötét ötven árnyalatát (+18) SPOILER LIGHT: Idén sem tudtunk ellenállni Mr. Greynek! De vajon megérte?
Szuper DIY ajándékok, a legszuperebb anyukáknak! Kukába a sablonossággal! Mutatjuk, hogyan készíthetsz egyedi és ötletes anyák napi meglepetést!
Itt a tojás, hol a tojás? – Húsvéti mókázás a köbön! Nincs ötleted, mivel foglald le a kicsiket a hosszú hétvégén? Segítünk!
S.O.S vendégváró falatkák, nem csak lusta házigazdáknak Ránézel az órára. Az a kellemetlen érzésed támad, hogy elfelejtettél valamit... Úristen, nemsokára jönnek a vendégek.
Mutatjuk, mitől félnek más országok babonásai Utánajártunk milyen balszerencsék „leselkedhetnek ránk” külföldön, avagy babonás bolondságok a nagyvilágból.