Fel az álarcotl! – Megnéztük A sötét ötven árnyalatát (+18)

Egyszer réges-régen szürkén innen és sötéten túl a húgomtól kaptam ajándékba E. L. James állítólag szupersikeres, szexis, gazdag pasiról szóló könyveit, aminek én töredelmesen bevallom nagyon örültem. Elolvastam őket nem is egyszer, és valahogy magával sodort az egész abszurd, fenékveregetős történet. Az első részt, A szürke ötven árnyalatát természetesen a moziban láttam először, és akkor teljesen azt éreztem, hogy úgy vagyunk ezzel a filmmel, mint a spenóttal. Vagy imádjuk, vagy utáljuk. Az első rész kasszasiker lett – már ami az anyagiakat illeti -, de ezt leszámítva a kritikusok nagyon lehúzták a sztorit. 

 

Aztán telt múlt az idő és 2017-ben új rendezővel, új ígéretekkel, izgalmasnak ígérkező trailerrel tértek vissza a szereplők, a rajongók pedig már körmüket rágva várták, hogy Mr. Grey meztelen fenekével (vagy mással?) szemezhessenek a mozivásznon. De a kiéhezett csajtömeg vajon azt kapta, amit várt?

 

Jamie Dornan és Dakota Johnson

Jamie Dornan és Dakota Johnson

 

A sötét ötven árnyalatában Christian mindenáron vissza akarja szerezni Anastasia-t, ami azért valljuk be igazán nem sok idejébe kerül, hiszen a csajszi hamar rámondja az áment a kibékülésre. Azt már hozzá se teszem, hogy ennél is hamarabb teszi szét a lábát Mr. Titokzatos Ötvennek. Pedig nem biztos, hogy minden nő rögtön vállalná a fájdalmas picsi-pacsit, egy ferde gondolkodású férfi kedvéért. Miközben ők ketten megpróbálják újra felépíteni a bizalmat egymás iránt és Mr. Grey próbál megbarátkozni a vanília kapcsolat szépségeivel, addig a múltból előbukkanó „kísértetek” folyamatosan azon fáradoznak, hogy kettejük bimbódzó kapcsolatát szétdúlják.

 

A filmet már a megjelenése pillanatában darabokra cincálták a kritikusok, sőt ugyanolyan felszínesnek és unalmasnak találták, mint az első részt. Való igaz, hogy az egész film igen vontatott, lassú és nem túl értelmes párbeszédekkel van teletűzdelve. A lényeges hiba abból fakad, hogy az írónő minden egyes apró, könyvben leírt mondathoz hűen ragaszkodott. Míg olvasva szexi és elolvadsz tőle, addig a filmvásznon egyszerűen rángatózol a röhögéstől! Ahogy a második részt figyeltem a moziban ülve, nachost csócsálva, egyetlen komolyabb, értelmes párbeszéd sem ütötte meg a fülemet. Pedig igazán koncentráltam!

 

Fifty Shades Darker

 

Akik forró és obszcén jelenteket vártak , azoknak is csalódniuk kellett. Semmi extravagáns, csak egy kis meztelenkedés, mellmutogatás, izmos karok, na meg egy két fenék megspékelve egy kis ezüstgolyó nyalogatással.  A Christian Greyt alakító Jamie Dornan nem nagyon merte bevállalni, hogy megmutassa, amire nők millió vártak, így a rajongók csak hátulról szemlélhetik a titokzatos pasit. Pedig azért elővehette volna többször… Na már nem azt! Hanem az ezüstgolyókat! Mi mást? 

 

A könyv eredetileg egy erotikus világba kalauzol minket, ahol olyan dolgokról olvashatunk, amely sok ember számára ismeretlen fogalom a szex terén. (korbács, szájpecek, meg ilyenek) Viszont a néző azért is ül be a moziba, hogy lássa azt, ami titkos, pajzán, akár mocskos. Ez az eufórikus hatás azonban elmaradt. Semmi „hátborzongatót” vagy durvát nem látunk! Szolid erotika, semmi más. Kár érte!

 

Fifty Shades Darker

 

A film látványvilága viszont elég jóra sikeredett. A Seattle városáról mutatott képek tényleg csodálatosak és számtalan remek zenével van megspékelve a történet. Sia, Halsey, John Legend, Nick Jonas & Nicki Minaj, Taylor Swift és a többiek igazán jó dalokat rittyentettek össze a film kedvéért. A velencei karnevált idéző álarcosbál az egyik legszebb jelenet, ahol James Foley rendező kitett magáért és ezt még a kritikusok is elismerték.

 

stilld04

 

A második részben Jamie Dornan és Dakota Johnson már simulékonyabban, összeszokottabban adták a szerelmespárt, de nem minden helyzetben hittem el nekik, hogy oda vannak egymásért. Talán majd a harmadik részben!

 

A moziban ülve azt is tapasztaltam, hogy a filmben szinte nem történik semmi. Nincsenek olyan lényeges konfliktusok, amelyek előrevinnék a sztorit, sem hatalmas veszekedések és néhány jelenet, például Christian repülős balesete sem átérezhető, azt látja a néző, hogy túl könnyen megoldódik, se füle, se farka az egésznek. Sőt! A film kihagyja azt a lényeges momentumot, ahol Christian bevallja, hogy valójában miért is olyan, amilyen, ez pedig a könyv sarkalatos pontja, ami valljuk be hiányos lehet, a sztori megértésének szempontjából.

393-A-sotet-otven-arnyalata-2017-kep-5

 

Hogy a harmadik rész mit tartogat számunkra, az jelenleg maximum a rajongókat érdekli. A kritikusok valószínűleg a jövő évi Valentin nap előtt már a föld alá bújnak a film eljövetelétől, de azért kíváncsian várom, hogy a harmadik rész – A szabadság ötven árnyalata – hoz –e valami különlegeset a szereplőknek, az Arany- Málnán kívül!

2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
Ettől megáll az ész! – furcsa törvények a nagyvilágban A törvényhozók néha a fejükre esnek! Jönnek a legelképesztőbb szabályok innen és túl
Az 5 legkiakasztóbb főnöktípus Ilyen, mikor a hóhért akasztják! Mutatjuk ki az a főnök, akitől kiborul a bili!
Legendák: Ezek a legmenőbb filmes verdák Van az úgy, amikor egy filmben az autó lejátssza a színészt. Ikonokat mutatunk, itt az ideje a gázra taposni!
Varázsolj te is karácsonyi hangulatot az ünnepi asztalra! Legyen hagyományos, modern vagy bohém, a kreatív dekorációkból idén sem lesz hiány!
Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban Van, aki forrón szereti. Vagy inkább extrémen? Mutatjuk a legfurcsább sportokat!
Locsolásért hol jár puszi? – furcsa húsvéti szokások innen és túl Nyúlcipőt fel! Megnéztük, hogyan töltik az ünnepet más országok népei!
„Állati nagy kaják” – avagy mutasd, mi van a tányérodban! Vannak olyan országok, ahol a házi kedvencek is a gasztronómia áldozatának esnek! Bizarr vagy elfogadott? Utánajártunk!
Nagyon akarják Baján a mozit! Jelenleg a legtöbben mozit szeretnének Bajára, az egyik bank internetes felmérése alapján.