Street Food: az utcai kaják lemossák az éttermeket?

Ha jól belegondolunk mindig is ettünk az utcán, csak ez nem volt korábban így „felfújva”. Pedig az általunk is jól ismert és szépen csengő street food a világ egyik legnépszerűbb étkezési formája, amelynek köszönhetően évente több mint 2,5 milliárd ember eszik nap, mint nap az utcákon. De miért is ne szeretnénk a street food “forradalmához” csatlakozni 2017-ben is?

__
Életünk állandó rohanásból áll, még a jól megérdemelt ebédidő alatt is ügyes-bajos dolgainkkal foglalkozunk,  így az étkezési idő lassan kiszorul a napi rutinból, és szinte lehetetlenül hangzik, hogy egy étteremben, kényelmesen csücsülve fogyasszuk el az ebédünket. Sokkal könnyebb egy utcai árusnál, piacon, hamburgeresnél vagy büfé kocsinál megállni és könnyűszerrel megoldani az aznapi menüt! Sőt! A gyorsaság mellett jóval olcsóbb és laktatóbb ételekhez is juthatunk, bár azt félve tesszük hozzá, hogy sok utcai ételnek semmi köze az egészséges alapanyagokhoz.

 

tapak-kuala-lumpur-best-food-truck-park-street-food-malaysia-angelas-expat-adventures-38

 

A streed fooddal olyan ízekkel is megismerkedhetünk, amelyek merőben eltérnek az elvárt sablonosságtól. A helyi hagyományos ételek mellett már találkozhatunk igazi eredeti kombinációkkal, merész fűszerezéssel, kreatív ételkülönlegességekkel, amelyek sokkal csábítóbbak, mint egy megszokott egyszerű sajtos szendvics. Gondoljuk csak el milyen menő dolog kókuszos chilis sütőtöklevest vagy vajpuhára sült malactarját enni vaníliás-gyömbéres vörös káposztával? 

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz így az éttermekkel? Manapság olyan árakkal szembesülünk az étlapok kínálatában, amit kevesen tudunk megfizetni. A menüs étkezdék jelenthetik az arany középutat, ám sokak számára még ennél is kényelmesebb egy utcai árusnál falatozni. Annak ellenére, hogy csábító a street food, kétségtelenül nem adja vissza egy nyugodt, éttermi hangulat varázsát, ahol mindent elénk tesznek és  nem kell fagyoskodva lapátolnunk magunkba a sültkrumplit. De ha a street food ilyen menő, akkor lehet, hogy az éttermek szépen lassan kiszorulnak a mindennapokból? 

 

maxresdefault

 

Ha már utcai étkezés, akkor mi a helyzet a higiéniával? Sokan rettegnek attól, hogy az éttermekkel ellentétben az itt ténykedő szakácsok nem foglalkoznak az egészséges és tiszta körülmények feltételeivel, és betegségek tömkelegét összeszedhetjük, ha utcai árusoknál ebédelünk. De a közhiedelemmel ellentétben sok esetben téves a riasztásunk, hiszen az éttermekben sem minden olyan körülmények között készül, ahogy azt elgondoljuk. Rengeteg hely “kerül lapátra” pusztán azért, mert nem megfelelő higiéniai feltételekkel rendelkezik. 

 

Az utcai árusoknak sokszor megélhetésük záloga, hogy eladhassák ételeiket, és nekik sem érdekük, ha nem megfelelő terméket kínálnak. Persze biztosan akadnak olyan helyek, ahol már a felkínált ételek látványától is visszafordulunk, így ott valószínűleg  soha, semmi pénzért nem fogunk enni. A legtöbb esetben viszont biztonságban fogyaszthatjuk el a kiválasztott fogást. 

 

ren_5555

 

Furcsa, ám izgató dolog lenne (különösen az ízlelőbimbóinknak) ha egy olyan lehetőséget kapnánk, hogy a világ összes utcai kajájába belekóstolhatunk! Csak néhány a millió közül! 

 

Felfedezhetnénk az ausztriai hot-dogra emlékeztető bosnát, amely két pirított fehér kenyér közé tett bratwurst (kolbászka) currys mustárral ízesítve.  A bolgárok igazán forrón szeretik, így különleges banica nevű utcai ételüket mindig helyben sütik, és frissen kínálják. A leveles tésztás finomságot túróval, sajttal töltik, de hús és spenót is funkcionálhat töltelékként. A csehek is imádják a rántott sajtot, amelyet nagy kenyérszeletek közé pakolnak és előszeretettel kínálják fel a street food rajongóknak is.

 

cats 1

 

A finnek kedvelt street food étele a karjalanpiirakka, amit bonyolult neve ellenére rengetegen kérnek. A vékony tésztát rizzsel és vajjal összekevert főtt tojással töltik, majd szépen összehajtogatják.  A lengyelek zapiekankának hívják utcai menüjüket, amelynek nincs külön bevált receptje. Bármit pakolhatunk rá, amit csak szeretnénk.
Ha az Egyesült Királyságba tévednénk feltétlen kóstoljuk meg a cornish nevű pékárut, ami tészta, töltve krumplival, marhahússal és hagymával. 

 

cats

 

A street food kétségkívül a mai nemzedék kedvelt étkezési formája, így sokáig élvezhetjük még az árusok által kreált, olykor különc ételeket. Az utcai menüknek hála, nem csak, hogy egy jót ehetünk, de az adott város kulturális értékeivel és gasztronómiájával is megismerkedhetünk. Ami pedig a legszebb, hogy ezt feszengés nélkül tehetjük, potom pénzért, lazán, papírtányérból! 1-0  a street food javára! 

 

Kár lenne kidobni! – 10 dolog, amelyre a kávézacc képes Nem tudod, mit kezdj a felesleges kávézaccal? Ezeket a praktikákat te is szeretni fogod!
„Állati nagy kaják” – avagy mutasd, mi van a tányérodban! Vannak olyan országok, ahol a házi kedvencek is a gasztronómia áldozatának esnek! Bizarr vagy elfogadott? Utánajártunk!
Csak a gyömbér és más semmi! A vágyunk csak ennyi! Főleg, ha megmutatjuk milyen sokoldalú fűszer!
Se füle, se farka! – őrületes karácsonyi szokások a világban Nem mindenhol a halászlé a nyerő! Mutatjuk a legfurcsább ünnepi szokásokat!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Mindenki ezt akarja! – különleges receptek spárgából Ha május, akkor spárgaszezon! Mutatjuk a legszuperebb recepteket!
Legendák: Ezek a legmenőbb filmes verdák Van az úgy, amikor egy filmben az autó lejátssza a színészt. Ikonokat mutatunk, itt az ideje a gázra taposni!
Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban Van, aki forrón szereti. Vagy inkább extrémen? Mutatjuk a legfurcsább sportokat!
Mint a villám! – szuper édességek sütés nélkül Ha nincs kedved bajlódni a sütéssel jó helyen jársz! Mutatjuk, hogy lehetsz a sütik királya!