D-vitamin a téli időszakban

Sajnos a téli időszakban a magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányban szenved. Napjainkra kapott már akkora média figyelmet a dolog, hogy egyre többen kezdtek el különböző készítményeket szedni, esetleg D-vitamint tartalmazó ételeket fogyasztani, hogy megelőzzék a problémát.

 

Vitamin-D-FI-TTAC

 

A D-vitaminról

 

A napfény hatására , pontosabban az UVB  sugárzás hatására képződik a szervezetünkben. Igen, az UVB káros, de elég mindössze 15-20 perc napon töltött idő, naptej nélkül a tavaszi illetve nyári időszakban, és máris megoldottuk a problémát. Télen persze ez nem megoldható. A d-vitamin fontos szerepet játszik az immunfolyamatainkban, nélkülözhetetlen a csontozat, fogazat és a vér kálcium szintjének fenntartásához. Zsírban oldódó, hormonhatású vitamin. Ételekben is megtalálható, bár ezzel nem fedezhetjük a napi kívánt mennyiséget. A halmájban, a tojássárgájában,tejtermékekben, néhány rákfélében, és a gombákban található meg kisebb mennyiségben.

 

Az őszi-téli időszakban a megoldás táplálékkiegészítő formájában keresendő. Télen, felnőtteknek a napi ajánlott mennyiség 1500-2000 nemzetközi egység (NE).

 

vitamin_d_foods

D-vitamin források: A természetes napfény, a tej, sajt, vaj és margarin, műzlik és a halfélék.

 

A D-vitamin és a szoli

 

Nagyon sok szolis fotó kerül fel a netre azzal a címmel, hogy ,, D-vitamin pótlás ”  vagy ,, harc a D-vitamin ellen” stb. A legtöbb szolárium párti úgy gondolja, hogy a heti szoli rutinjuk megvédi őket, és nekik nem kell pótolni a napfényvitamint. Sajnos ez nem igaz! Azért, mert a szoláriumokban UVA sugárzás található, a D-vitamin termelődéséért pedig az UVB sugárzás a felelős,tehát ezt a megoldást kizárhatjuk. Amiért mégis hatásosnak gondolják a szolifanok, az az, hogy a szolárium javítja a rossz hangulatot.

 

solarium-dscf1231-2

 

Mint mindennel, a D-vitamin fogyasztással is túlzásba lehet esni, bár ez nagyon ritka. Tartsuk be a készítményekre írt javasolt napi mennyiséget, ha esetleg valami miatt elbizonytalanodnánk, keressük fel a háziorvosunkat, aki biztosan tájékoztat minket a helyes fogyasztásról.

 

Van élet az állati tej után (+videó) Leteszteltük a legnépszerűbb növényi tejeket! Van még remény!
Csak a gyömbér és más semmi! A vágyunk csak ennyi! Főleg, ha megmutatjuk milyen sokoldalú fűszer!
10+1 téli ital Íme néhány melegen fogyasztandó, folyékony finomság a téli estékre.
Elektromos vs. hagyományos fogkefe Melyik a jobb és hatékonyabb? Most kiderül. Fogkefék nyomában jártunk.
Lélek, lelkület, lelkiség A keresztény vallás fontos témája a lélek. Erről beszél Fekete Szabolcs esperes plébános a Belvárosi Közösségi Házban.
Egészségesebbek a barna cukrok? Kinyomoztuk, hogy teszünk-e az egészségünkért, ha barna vagy barna nádcukrot fogyasztunk a kristálycukor helyett.
DiCaprio a környezetvédelem élharcosa (teljes film) DiCaprio a NatGeoval karöltve ingyenesen bárkinek elérhető filmet tett közzé, melynek címe: Özönvíz előtt.
Melyik oldalunkon érdemes aludni? Neked is sokat fáj a hátad vagy a nyakad? Gondold csak végig milyen pózban szoktál aludni!
Mutáns szuperbacik Ha nem megfelelően adagoljuk a gyógyszereket ebeinknek, mutálódhatnak a baktériumok, és immunisak lesznek a készítményre.