24 óra teljesen internet mentesen

Ez az első olyan cikkem, amelyhez alig találtam alanyokat. Na nem azért, mert kevés ismerősöm van, hanem azért, mert senki nem akarta vállalni a feladatot! Vagy az volt a válasz,hogy ,, nem bírnám ki, max pár óráig! ” vagy ,, Netfüggő vagyok, fél óráig sem bírnám ezért nem vállalom”.  

 

Több mint 30 embert megkérdeztünk és közvetítve két iskolás osztályt, mindössze négyen vállalták a kihívást.

 

 

Azért ha nehezen is, de találtunk vállalkozó szellemű – nem lelkes – alanyokat, akik belevágtak az egyetlen netmentes napba. Ezen a napon  csak telefonálásra és sms-ezésre használhatták a mobilokat, a számítógépeket pedig internet kikapcsolással szabadon nyúzhatták. Lássuk a srácok beszámolóját.

 

Life2BWithout2BInternet

 

Az első emberünk, aki kilőtte a wifit egy napra, Rosta Richárd  a 20 éves kocka srác. Ricsi becsülettel végigcsinálta a 24 órát, de nem volt egy egyszerű menet a megvonás számára. Azt nem vállalta, hogy hétvégén csinálja, amikor több a szabadideje, mert nehezebb lett volna megállni. Tehát hétköznap délután kezdte, és másnap délutánig hozzá sem ért a telójához, vagy a gépéhez. Kikérdeztük arról, hogy mit szokott a legtöbbet nézni a neten és persze, hogy mi hiányzott neki a megvonás alatt.

 

ricsi

Ricsi sikerrel vette az akadályt, de a vége necces volt!

 

Sokat használom a Snapchatet, szoktam csak úgy böngészni is, tekergetem a Facebookot, meg híreket nézek. Megnézem mik voltak az előző napi meccseredmények, de a messengert is nyüstölöm. A legjobban az érzés hiányzott, hogy megnézzem amit akarok, amikor csak akarom, konkrét dolog oldal vagy applikáció nem, csak maga az a cselekvés, hogy netezhessek. Nem csábultam el amúgy, de a vége felé már számoltam a perceket.

 

A következő résztvevő Pollák Szandra, aki 25 éves. Ő is a kockák táborát erősíti. Sokat netezik, főleg telefonon. Hétvégére vállalta be a net-megvonást, mert akkorra volt programja, így könnyebb volt lemondania a kockulásról. Egyébként, hogy tutira ne csábuljon el a párja volt olyan jó arc, hogy ő is végigcsinálta vele a telefonmentes napot. 

 

poll

Szandi is teljesítette a próbát.

 

Általában a Face-t meg a messengert használom, néha snapchat vagy insta is becsúszik. Híreket is szoktam nézni! Az hiányzott a legjobban, amikor a reggeli kávém szürcsölése közben nem pörgethettem a Facebookot. Kikapcsoltam a telefonon a wifit és a mobilnetet, de így is párszor rányomtam megszokásból a FB ikonra. Eszembe jutott az is, hogy ráírjak Messengeren egy-egy emberre, de inkább felhívtam őket telefonon. A 24 óra alatt a legrosszabb az volt, hogy egy idegen városban tájékozódási infó kellett volna, és nem tehettem meg, hogy utánanézzek az  interneten. Egyébként családi programot terveztünk, le voltunk foglalva egész napra, de az utolsó órában számoltam a perceket.

 

A következő vállalkozó szellemű fiatalember Nagy Csaba, 26 éves. Csabika állítása szerint ő nem netfüggő. Na jó, tényleg nem az! Simán kibírta, de amúgy sem netezik sokat. Ő egy átlagos munkanapot választott a 24 órás megvonásra. 

 

csabi

Csabi is kibírta!

 

Hogy hogy bírtam? Simán! Eszembe sem jutott, hogy ránézzek a telóra. Jó is volt ez a 24 óra, legalább befejeztem a könyvet, amit ezer éve félbehagytam. Egyébként az időképet szoktam reggelente megnézni, eredmények.hu-t és a nemzeti sportot, használom instagramot, Facet és a messengert.

 

Az utolsó résztvevőnk Valacsay Laura, 28 éves. Lau szintén egy munkanapot választott a kísérletre, de sajnos nem tudta befejezni. Nem sok kellett volna, de az a fránya unalmas fél óra megölte a projektet, ami két programja között adódott. Egyébként ő nem kocka, tehát ezért is érdekes az eredmény.

 

12650891_962636073790362_3130994132930311268_n

 

Napközben nem használom a netet a munkahelyen, mert elég nagy a pörgés. Van,  hogy órákig kézbe se veszem a telót. Társaságban szintén nem nyomkodom és ha elvagyok foglalva valamivel, akkor sem. Csak egyedül otthon szoktam netezni, általában Facebookot  és messengert használok. Amin elbuktam, az szintén a Face volt, otthon unalmamban elkezdtem lapozgatni.

 

Le a kalappal előttetek srácok, köszönjük a részvételt! Megmondom őszintén, én is elvéreztem volna már az első pár órában. Azt általánosságban elmondhatjuk a kísérletünk kapcsán, hogy azok, akik programokkal lekötötték magukat simán vették az akadályokat, a gond az unalmas vagy kitöltetlen percekben jött elő. A kísérletünkből is bebizonyosodott, hogy az internet már megingathatatlanul beépült az életünkbe, nehéz lenne megszokni a napokat nélküle.

Egyedi DIY farsangi gyerek jelmezek Nincs ötletetek a farsangi jelmezre? Segítünk!
2017-ben is megéri Efottra menni! A Hurts mellett Sean Paul is headliner az EFOTTON!
Kedvenc illatok nyomában Összegyűjtöttük, hogy mely illatokat választjátok a legtöbben, miket vesznek a hölgyek és mit preferálnak az urak.
Mobilokat a táskába, kezdődik az óra! Megnéztük milyen szabályok vonatkoznak az iskolai mobilhasználatra.
Nem kell többé otthon hagynod a kutyádat! Új együttműködés született a kutyabarát turizmus népszerűsítésére.
Mit hajtanak a nők avagy 5, tipikusan csajos autó Igen, igen, ők azok, akik a leginkább megdobogtatják a női szívet. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb csajos verdákat.
Megvan miért szeretjük a sorozatokat Aggódva figyeltük, hogy megmenekül-e Bobby Ewing és egy ország szállt be az internetbe Vágási Ferivel.
Élő vs. műfenyő Választhatunk mű vagy élő karácsonyfát, de melyik a környezetbarátabb?
DIY karácsonyfa díszek Ha unod a csicsás, előre gyártott karácsonyfadíszeket, csináld magad! Íme pár DIY ötlet!