Mobilokat a táskába, kezdődik az óra!

Manapság az ember információ éhsége az egekbe szökött. Az okostelefonok megjelenése óta pedig szinte folyton bújjuk a kütyüket. A diákok is ezt teszik, sokszor az órákon is. Ez alapjába véve nem lenne baj, mert amióta világ a világ a diák mindig próbál ellenszegülni a tanárnak, és lefoglalja magát ha unatkozik.

pros-cons-banning-cell-phones-school_d88d43d984c1f10

A tanulók éjjel-nappal elérhetőek a telefonokon, bármelyik iskolás korú diák ismerősünk visszaír nekünk pillanatokon belül az iskolapadból. A nagyobb probléma, hogy a gyerekek fotókat készítenek az órákról, amelyek a neten kötnek ki, vagy élőben közvetítik a tanár tudta nélkül az órákat. Utána néztünk, hogyan próbálják kordában tartani a problémát az iskolák és milyen szabályok vonatkoznak az iskolai mobilhasználatra. A Klebelsberg Központ válaszolt a kérdéseinkre.

Vannak központi szabályozások,a diákok mobilhasználatára vonatkozólag?

A diákok iskolai mobilhasználatának eljárásaira az Nkt 25. § (3) bekezdése vonatkozik: „ A házirend előírhatja az óvodába, iskolába, kollégiumba a gyermekek, tanulók által bevitt dolgok megőrzésében, öltözőben való elhelyezését vagy a bevitel bejelentését. A házirend az óvodába járáshoz, a tanulói jogviszonyból, a kollégiumi tagsági jogviszonyból származó kötelezettségek teljesítéséhez, a jogok gyakorlásához nem szükséges dolgok bevitelét megtilthatja, korlátozhatja, vagy feltételhez kötheti.”

A Chinese college has introduced a mini locker system in each classroom so that students can leave their mobile phones before going to their desks to start work. The system was introduced in all the classes at the Project Management Institute of Luoyang Institute of Science and Technology because teachers were fed up with the kids being distracted on apps like WeChat and Weibo, the Chinese version of Facebook. Zhao Jianli, who is dean of the institute in Luoyang City in Henan Province in central China, said: "One only needs to look at the new words that are coming up to describe the distractions the kids are having, for example Phone Freak for someone that is assessed with the phone or Phubbing, which is snubbing the teacher by messing around on the phone. "We feel that this is damaging the kids development and also causes health problems. By having a very visible reminder as they walk into each class that when they start their studies they leave their fans behind, it has really helped improve the studying atmosphere within the school. The teacher has clear sight of the fans as well and watches when the phones are taken and collected at the beginning and end of each lesson to avoid any problems." She added: "I am not even convinced that having a class filled with 30 people and 30 phones and all giving off electro smog is particularly safe, I am sure it affects the ability to concentrate. The reaction has been great from the students, and although at the start of the were some instances where people seem to forget to switch phones everyone now seems to have it correct – and it's routine."

Ebben a kínai iskolában így kezdődik az oktatás.

.

Hogyan tudják a tanárok érdekeit védeni a kérdéssel kapcsolatosan?

A mobiltelefon használatával kapcsolatos eljárásokat az adott intézmény házirendje szabályozhatja. A nevelési-oktatási intézményekben a pedagógus joga és kötelezettsége, hogy a tanítás zavartalanságát biztosítsa.

Ennek keretében, amennyiben a rend másképpen nem biztosítható, elveheti a tanulóktól azt a zavaró eszközt, amely megakadályozza, hogy a tanuló vagy társai a tanulásra koncentrálhassanak. A korlátozás nem terjedhet túl a zavartalan oktatási-nevelési munka biztosításának idején.

 

A szülők támogatják a korlátozásokat, szabályokat?

A szülők jó része fontosnak tartja, hogy legyen a gyereknél telefon, hiszen ez egyfajta biztonsági eszköz is. Ugyanakkor el kell fogadniuk, hogy tanítási idő alatt a gyerekek nem használhatják azt, akár el is vehetik erre az időszakra. A szülőnek jogában áll az intézmény vezetőjénél panasszal élni, amennyiben nem ért egyet a pedagógus eljárásával.

___

20141020_CellPhones

 

Mint látjuk a probléma kezelésére vannak szabályozások, és együttműködések. Talán a más országban használatos mobilgyűjtő a tanári asztalon lassan a magyar iskolákban is megjelenik majd. Addig pedig maradnak az állandóan aktív tanulók a matekóráról.

Bemutatták az új Nokia 3310-et Az ára 49 euró lesz. Itthon húszezer Ft. körül vásárolhatjuk meg.
Így néz ki a mobiltelefon evolúció Kígyós játék, több napos készenléti idő, egy gombos menü: Ismerős? Megnéztük honnan jöttek a mobilok.
24 óra teljesen internet mentesen Négy tesztalanyunknak 24 órát kellett kibírnia teljes internetmegvonásban! Nem volt egyszerű menet...
Egyedi DIY farsangi gyerek jelmezek Nincs ötletetek a farsangi jelmezre? Segítünk!
2017-ben is megéri Efottra menni! A Hurts mellett Sean Paul is headliner az EFOTTON!
Kedvenc illatok nyomában Összegyűjtöttük, hogy mely illatokat választjátok a legtöbben, miket vesznek a hölgyek és mit preferálnak az urak.
Nem kell többé otthon hagynod a kutyádat! Új együttműködés született a kutyabarát turizmus népszerűsítésére.
Mit hajtanak a nők avagy 5, tipikusan csajos autó Igen, igen, ők azok, akik a leginkább megdobogtatják a női szívet. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb csajos verdákat.
Megvan miért szeretjük a sorozatokat Aggódva figyeltük, hogy megmenekül-e Bobby Ewing és egy ország szállt be az internetbe Vágási Ferivel.