„Állati nagy kaják” – avagy mutasd, mi van a tányérodban!

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy „serpenyőkön innen és túl” bizony léteznek olyan országok, ahol az étlap bizarr különlegességeinek láttán, még Jamie Oliver is eldobná a fakanalat! Nem is csoda, hiszen míg nálunk a jól megszokott sablonosnak tekinthető húsfajták közül válogathatunk, addig egyes országokban sokszor egészen gusztustalannak mondható ételek kerülnek a tányérra.

 

Nekünk szinte elképzelhetetlen lenne, hogy a nagymama tyúkhúslevese helyett erjesztett cápahús vagy az általunk szeretett kutyus vagy macska kerülne a vasárnapi asztalra. Pedig a zord igazság az, hogy ami egyes országokban ínyencségnek számít, az nálunk egyszerűen tabunak minősül. Vagy azért mert az általunk kedvtelésből tartott állatok kárára újul a gasztronómia, vagy egyszerűen azért, mert morbid és olykor veszélyes állatok kerülnek terítékre. 

 

 

Pictured (L-R): Riley Andersen, Riley's Dad. ©2015 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

 

Ízek, imák és macskák

 

Ugye milyen furcsa lenne, ha a szeretett cicus nem az ágyon dorombolna, hanem a tányérodon lenne megsütve? Pedig bőven akadnak olyan országok, ahol előszeretettel tálalják fel a macskát az étlapon. Kínában évente több millió macskát értékesítenek étkezési céllal. Sajnos a kínai törvények és hatóságok nem tiltják ennek a húsnak a fogyasztását, amennyiben a kereskedők engedélyei rendben vannak. Az olaszokról is számos pletyka keringett az éterben, hogy ők is cicaevésre adták a fejüket, sőt egyes gasztronómiai oldalon recepteket is találhatunk, különböző elkészítési javaslatokkal megspékelve. 

 

Svájc egyes régióiban is divat a macskahús.  Bern, Luzern és Jura kantonokra jellemző, hogy a karácsonyi tradicionális lakomák fontos részét képezi a hús, ami ellen számos szervezet tiltakozott már. Igaz, hogy mi el se tudjuk képzelni milyen lehet egy cicaleves, vagy sült, de egyes kutatások szerint, ha a hús nincs megfelelően átsütve, komoly betegségekkel és fertőzésekkel járhat annak fogyasztása. A szabadon garázdálkodó állatok, valamint kóbor macskák esnek leginkább áldozatul a tenyésztőknek és az ilyen gondozatlan állatok húsa nagy valószínűséggel még több bacilust hordozhat magában. 

 

878

 

Akiknek még a kutya is finom falat
Az általunk oly becsben tartott kutyák egyes országokban való fogyasztása igazi felháborodást kelt bennünk, bár aligha tehetünk valamit az ügy érdekében, hiszen az átlagos becslések szerint Ázsiában 13–16 millió húst fogyasztanak el egy évben. Kína, Korea és Vietnám kedvenc fogásai közé tartozik a kutyahús, bár óvatosan kell bánni vele, hiszen sokszor a gazdáktól ellopott ebek egészségtelen tartása, a hús minőségére is rányomja a bélyeget. A legnépszerűbb kutyahúsból készített koreai étel a posinthang, amit egy fűszeres raguhoz hasonlíthatnánk, amelyet a testhőmérséklet kiegyenlítésére fogyasztanak a nyári időszakban.

 

Ám nem csak az egzotikus tájakon szokás az ebek fogyasztása, Kanadában, Franciaországban, Lengyel -, és Németországban is ettek kutyákat a világháború idején, ma azonban az állatvédő szervezetek nagy erőkkel próbálják a kutyák jogait védeni, több kevesebb sikerrel.
A Jülinben évről évre megrendezett kutyahús-fesztiválon nem kevesebb, mint 10.000 állatot vágnak le és fogyasztanak el a résztvevők, fittyet hányva az állatvédők ellen-kampányára. Hiába a társadalom segítő szándékú igyekezete, a kutyák fogyasztása egyre elterjedtebbé válik. 

 

bunos-kutyak-1

 

Veszélyes vizeken 

Dél-Koreában még attól sem riadnak vissza, hogy élő polipot majszoljanak ebédre. Ezt az ínyencséget egészben vagy szeletelve fogyasztják, és mivel nyersen szolgálják fel, csak egy kis szezámolajat locsolnak rá, így olyan friss, hogy a csápok még vonaglanak, mikor a tányérra kerülnek. Azért nem árt az óvatosság, hiszen a polip tapadókorongjai az ember torkához ragadhatnak, ami köhögést vagy akár halált is okozhat. Bár a tengeri állatok fogyasztása nem okoz különösebb felháborodást, mégsem értjük, mi lehet abban az élvezet, hogy az életünkkel játszunk evés közben?

 

Japánban csak az igazán profi szakácsok tudják elkészíteni megfelelően az úgy nevezett Fugu-t. A gömbhalból készült ínyencség egyetlen példányában annyi méreg van, hogy akár harminc ember halálát is okozhatja. A drága japán csemegét előállító szakácsoknak több évig tartó képzésen kell részt venniük, hogy tökéletesítsék tudásukat. Párolva, grillezve vagy akár nyersen is fogyasztják, de elég egy kis hiba az előkészítésben és a vendégnek annyi!

 

Fugu sashimi served with chives, fugu skin and yuzu sudachi citrus, Otsubo fugu restaurant, Tokyo, Japan, October 24 2009.

 

Szegény cápák visszasírják életüket a tengerek vizein, ha az izlandiak tányérjára kerülnek, és bár a rothadt cápahús talán gusztustalannak tűnik, de a grönlandi cápa nyersen mérgező. Az úgynevezett hakarl-t akár két –három hónapig is rohasztják a padláson, ennek következtében pedig átható ammóniaszagot kezd árasztani, ami valljuk be nem igazán étvágygerjesztő. A kezdő hakarlevők rendszerint émelyegnek, és ilyenkor ajánlott egy kupica helyi pálinka fogyasztása. Lehet, hogy ezen már az értékes itóka se segít?

 

hakarl

 

Tengerimalac az étlapon?

 

Dél-Amerikában ősidők óta fogyasztják a nálunk dédelgetett házi kedvencként tartott kis rágcsálót, ami kétségkívül egyre divatosabb hóbort. A tradicionális ételt egyre több formában készítik el. A dolog pikantériája, hogy számos szakember érvel a fogyasztása mellett, hiszen úgy tartják, hogy lényegesen kevesebb a szén-dioxid kibocsátása a rágcsálóknak és sokkal olcsóbb előállítani őket. Kevesebb ételt igényelnek egy szarvasmarhához képest, így a gazdaságra és a kereskedelemre is jótékony hatással lehetnek. Azért mi nem lennénk a tengerimalacok helyében!

Mindenki ezt akarja! – különleges receptek spárgából Ha május, akkor spárgaszezon! Mutatjuk a legszuperebb recepteket!
Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban Van, aki forrón szereti. Vagy inkább extrémen? Mutatjuk a legfurcsább sportokat!
Fel az álarcotl! – Megnéztük A sötét ötven árnyalatát (+18) SPOILER LIGHT: Idén sem tudtunk ellenállni Mr. Greynek! De vajon megérte?
Street Food: az utcai kaják lemossák az éttermeket? Utánajártunk miért olyan menő az utcán falatozni!
Fitt vacsoraötletek villámgyorsan Az esti menü is lehet könnyű és egészséges. Mutatjuk hogyan!
Csak a gyömbér és más semmi! A vágyunk csak ennyi! Főleg, ha megmutatjuk milyen sokoldalú fűszer!
Se füle, se farka! – őrületes karácsonyi szokások a világban Nem mindenhol a halászlé a nyerő! Mutatjuk a legfurcsább ünnepi szokásokat!
Mennyei krémlevesek tavasszal fűszerezve Ezekre a könnyű és tavaszias levesekre te sem mondasz majd nemet! Mutatjuk, hogyan készítsd el őket!
S.O.S vendégváró falatkák, nem csak lusta házigazdáknak Ránézel az órára. Az a kellemetlen érzésed támad, hogy elfelejtettél valamit... Úristen, nemsokára jönnek a vendégek.