A Mikulás legendája

A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg szent Miklós püspökről. Világszerte ünneplik Szent Miklóst, hiszen ő a gyermekek legkedveltebb szentje.

 

2014-mikulas-2

 

A hagyomány szerint a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit kiskorában elvesztette egy járvány miatt, és egyik rokona, a város püspöke nevelte fel.

Szüleitől hatalmas vagyont örökölt, amit jótékony célokra szétosztogatott. Életét az emberiségnek és a gyerekek tanítására szentelte.

 

Tettei miatt már életében szentnek tartották. Diocletianus és Galerius császár keresztényüldözése idején börtönbe került. 

 

Egy legenda szerint a kolostorának szomszédságában élt egy elszegényedett nemes, akinek három férjhez menés előtt álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök, és meghallotta az alkut.

Egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. 

 

Majd egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és bepalánkolva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandalló szerű tűzhelybe száradni, és az arany pont beleesett. Az ismeretlen jótevőről kezdték azt hinni, Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal.

Luca napi hagyományok December 13 Luca napja, ám ez nem csak egy egyszerű névnap, számtalan hagyomány, és babona kapcsolódik hozzá.
Frissítve: Ismét eljött a Motoros Mikulás (+videó) Idén is motoron érkezett a jótékonykodó, nagy szakállú Télapó bácsi.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Telik az idő: 28 éve jelent meg Jacko Smooth Criminal-je Igen, igen annak idején Te is énekelted az "Enigácsivokki"-t. Na, erről a dalról van szó. Idézzük csak fel.
Miért lett Államalapító királyunk neve István? Legalábbis egy legenda szerint, mellyel augusztus 20-a alkalmából, államalapító Szent István királyra emlékezünk.
,, Írj rám, majd megbeszéljük! ” avagy nyugdíjba küldtük a hanghívást Hol van már a hívás, meg az órákig tartó telefonálgatás és az Sms?! Mára már elenyészően vannak jelen az életünkben.
Népharag: Ezektől a posztoktól kapunk agyfrászt Cuppanós szelfi és a Ceolhoi "nagyon igaz". Összegyűjtöttük a legidegesítőbb Facebook lakókat és posztjaikat.
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
Stílusikonok az EFOTT-on „Bátorság kell manapság középszerűnek lenni”