Se füle, se farka! – őrületes karácsonyi szokások a világban

Nem is lenne karácsony a karácsony, ha az év ezen időszakában nem állna kicsit a feje tetejére a világ! Mindenki tervez, rohan, ajándékot vásárol és igyekszik a legszebb karácsonyfát kiválasztani, mielőtt valaki elhappolja az utolsó valamirevaló darabot is.
De jó tudni, hogy egyes országokban nem a mákos guba és a karácsonyfa a favorit. A világ ezerarcú és az ünnepek idején sem fél megmutatni különc vonásait, ezért utánajártunk a legfurcsább karácsonyi szokásoknak!

 

o-WORLD-570

 

Grönland

Ha ne adj isten valami oknál fogva Grönlandon kényszerülünk tölteni az ünnepeket, igyekezzünk nem kiborulni a karácsonyi menü hallatán! Itt ugyanis az ünnepi asztalra erjesztett alka kerül, melynek elkészítése igazi kuriózumnak számít. A madarat egy kibelezett fókába teszik bele, majd ezt a csomagot elássák, és 2-7 hónapig érni hagyják. Ha letelt a várakozási idő, a fóka gyomrában rejtőzködő alkát előássák, majd beleit a várva várt napon, a karácsonyfa alatt közösen elfogyasztják. Ennél morbidabb fogást el sem tudnánk képzelni, ezért ha mások nem is, az alkák biztosan nemmel szavaznak a karácsonyra!

 

alctor_003_f_orban_zoltan_ad_c

 

Németország

A kelekótya karácsony a németeknél is felütötte a fejét, hiszen furcsaságokkal itt is bőven találkozhatunk. A hagyományok szerint a gyerekeknek szintén a Jézuska hozza az ajándékot, ám minden alkalommal december 6-án elkíséri őt Knecht Ruprecht, a gonosz krampusz is, aki nyírfavesszőből készített virgáccsal jutalmazza a rossz gyerkőcöket. Ha pedig ez nem lenne elég, a karácsonyi csihi-puhi néha olyan hatásosra sikerül, hogy sok gyerek a kórházba köt ki a krampuszvicc miatt. Azért ez ütős, nem?

 

Ausztrália

Az ausztrál emberek biztosan a napsütésre teszik le a voksukat, és egy cseppet sem bánják, hogy karácsonykor nem gyűlik meg a bajuk, a fránya mínuszokkal. A Föld ezen pontján számtalan alkalommal a tengerparton fogyasztják el az ünnepi menüt, és ami még ennél is furcsább, hogy a Mikulás szörfdeszkán érkezik, szánját pedig stílusosan 8 kenguru húzza!

santa_na_serfe_1600

 

Katalónia

Spanyolország ezen részén nem csak a karácsonyfa kap fontos szerepet, hiszen a családok már az ünnepek előtt körülbelül két héttel beszerzik a „cago tio”-t, azaz a karácsonyi farönköt, majd jól bebugyolálják azt, hogy nehogy megfázzon szegény.  Ezután minden áldott nap gondozzák, etetik és itatják.

 

Ha eljön a szenteste, a gyerekek mondanak egy imát, és husánggal kezdik ütögetni a „cago tio”-t, közben pedig egy nem mindennapi versikét ismételgetnek, ami nyers fordításban így hangzik: „ Sz** farönk, sz** farönk, ha nem sz**** rendesen, újra megverünk.”  Azért ezt nehéz lehet kibírni nevetés nélkül!  A ceremónia végeztével a gyerekek kicsomagolják a „viharvert” farönköt, és megkeresik benne az elrejtett meglepetéseket!

__

dsc_4907

 

Svédország, Dánia

Mindkét országban a Szenteste a tréfálkozás és a vidámság jegyében telik. Ilyenkor a tomténak vagy nissének nevezett szakállas koboldok előbújnak a rejtekhelyükről és kisebb-nagyobb csínytevésekkel bosszantják a ház lakóit. De minden manónak van gyengéje, ez alól pedig a skandináv népség sem kivétel. Ha ugyanis egy tál rizskását helyeznek el a padláson, azzal a manók csillapítani tudják az éhségüket és máris barátságosabb üzemmódba kapcsolnak.

 

il_570xN.228227339

 

Szlovákia, Ukrajna

Ezekben az országokban is adnak a különc stílusra! A gyerekek köztudottan hajlamosak a rendszertelen étkezésre főleg akkor, ha nem figyelik őket árgus szemekkel a szülők. Pontosan ezzel az általános ténnyel spékelték meg egy kicsit a karácsonyt, bár mi sem értjük pontosan, hogy miért.

 

Ezen a napon ugyanis az apukának a karácsonyi menü egyik fogását a mennyezethez kell vágnia, amit természetesen minden gyermek kíváncsi szemekkel figyel. A hagyomány szerint minél több étel ragad a plafonra, annál szerencsésebb lesz a következő év. De vajon ki tünteti el a fránya maradványokat? Lenne tippünk…

Fitt vacsoraötletek villámgyorsan Az esti menü is lehet könnyű és egészséges. Mutatjuk hogyan!
„Állati nagy kaják” – avagy mutasd, mi van a tányérodban! Vannak olyan országok, ahol a házi kedvencek is a gasztronómia áldozatának esnek! Bizarr vagy elfogadott? Utánajártunk!
Csak a gyömbér és más semmi! A vágyunk csak ennyi! Főleg, ha megmutatjuk milyen sokoldalú fűszer!
Mrs. Claus, azaz Télanyó a főszereplő az idei legszebb karácsonyi reklámban Szuperhős módjára menti meg egy kisfiú karácsonyát Mrs. Claus.
Kár lenne kidobni! – 10 dolog, amelyre a kávézacc képes Nem tudod, mit kezdj a felesleges kávézaccal? Ezeket a praktikákat te is szeretni fogod!
Baján is gyűjt adományokat az Élelmiszerbank Nem mindenkinek adatik meg, hogy minden nap étel kerüljön az asztalára. Idén járulj hozzá te is, az éhezők szebb karácsonyához!
Karácsonyi nyomozás: Hol lehetnek most kedvenc ünnepi hőseink? Van, aki elzüllött, van, aki politizál, de senki se fér a bőrébe! Mi lett kedvenc karácsonyi filmhőseinkből?
Csizmát az ablakba, jön a Mikulás! Néha szánon, néha gőzhajón érkezik, de ajándékban sosincs hiány. A nagyszakállú nyomában jártunk.
Csináld magad – kreatív adventi koszorúk az ünnepekre Itt az idő előkapni a ragasztópisztolyt és alkotni valami szépet! Kreatív ötleteket mutatunk.