Se füle, se farka! – őrületes karácsonyi szokások a világban

Nem is lenne karácsony a karácsony, ha az év ezen időszakában nem állna kicsit a feje tetejére a világ! Mindenki tervez, rohan, ajándékot vásárol és igyekszik a legszebb karácsonyfát kiválasztani, mielőtt valaki elhappolja az utolsó valamirevaló darabot is.
De jó tudni, hogy egyes országokban nem a mákos guba és a karácsonyfa a favorit. A világ ezerarcú és az ünnepek idején sem fél megmutatni különc vonásait, ezért utánajártunk a legfurcsább karácsonyi szokásoknak!

 

o-WORLD-570

 

Grönland

Ha ne adj isten valami oknál fogva Grönlandon kényszerülünk tölteni az ünnepeket, igyekezzünk nem kiborulni a karácsonyi menü hallatán! Itt ugyanis az ünnepi asztalra erjesztett alka kerül, melynek elkészítése igazi kuriózumnak számít. A madarat egy kibelezett fókába teszik bele, majd ezt a csomagot elássák, és 2-7 hónapig érni hagyják. Ha letelt a várakozási idő, a fóka gyomrában rejtőzködő alkát előássák, majd beleit a várva várt napon, a karácsonyfa alatt közösen elfogyasztják. Ennél morbidabb fogást el sem tudnánk képzelni, ezért ha mások nem is, az alkák biztosan nemmel szavaznak a karácsonyra!

 

alctor_003_f_orban_zoltan_ad_c

 

Németország

A kelekótya karácsony a németeknél is felütötte a fejét, hiszen furcsaságokkal itt is bőven találkozhatunk. A hagyományok szerint a gyerekeknek szintén a Jézuska hozza az ajándékot, ám minden alkalommal december 6-án elkíséri őt Knecht Ruprecht, a gonosz krampusz is, aki nyírfavesszőből készített virgáccsal jutalmazza a rossz gyerkőcöket. Ha pedig ez nem lenne elég, a karácsonyi csihi-puhi néha olyan hatásosra sikerül, hogy sok gyerek a kórházba köt ki a krampuszvicc miatt. Azért ez ütős, nem?

 

Ausztrália

Az ausztrál emberek biztosan a napsütésre teszik le a voksukat, és egy cseppet sem bánják, hogy karácsonykor nem gyűlik meg a bajuk, a fránya mínuszokkal. A Föld ezen pontján számtalan alkalommal a tengerparton fogyasztják el az ünnepi menüt, és ami még ennél is furcsább, hogy a Mikulás szörfdeszkán érkezik, szánját pedig stílusosan 8 kenguru húzza!

santa_na_serfe_1600

 

Katalónia

Spanyolország ezen részén nem csak a karácsonyfa kap fontos szerepet, hiszen a családok már az ünnepek előtt körülbelül két héttel beszerzik a „cago tio”-t, azaz a karácsonyi farönköt, majd jól bebugyolálják azt, hogy nehogy megfázzon szegény.  Ezután minden áldott nap gondozzák, etetik és itatják.

 

Ha eljön a szenteste, a gyerekek mondanak egy imát, és husánggal kezdik ütögetni a „cago tio”-t, közben pedig egy nem mindennapi versikét ismételgetnek, ami nyers fordításban így hangzik: „ Sz** farönk, sz** farönk, ha nem sz**** rendesen, újra megverünk.”  Azért ezt nehéz lehet kibírni nevetés nélkül!  A ceremónia végeztével a gyerekek kicsomagolják a „viharvert” farönköt, és megkeresik benne az elrejtett meglepetéseket!

__

dsc_4907

 

Svédország, Dánia

Mindkét országban a Szenteste a tréfálkozás és a vidámság jegyében telik. Ilyenkor a tomténak vagy nissének nevezett szakállas koboldok előbújnak a rejtekhelyükről és kisebb-nagyobb csínytevésekkel bosszantják a ház lakóit. De minden manónak van gyengéje, ez alól pedig a skandináv népség sem kivétel. Ha ugyanis egy tál rizskását helyeznek el a padláson, azzal a manók csillapítani tudják az éhségüket és máris barátságosabb üzemmódba kapcsolnak.

 

il_570xN.228227339

 

Szlovákia, Ukrajna

Ezekben az országokban is adnak a különc stílusra! A gyerekek köztudottan hajlamosak a rendszertelen étkezésre főleg akkor, ha nem figyelik őket árgus szemekkel a szülők. Pontosan ezzel az általános ténnyel spékelték meg egy kicsit a karácsonyt, bár mi sem értjük pontosan, hogy miért.

 

Ezen a napon ugyanis az apukának a karácsonyi menü egyik fogását a mennyezethez kell vágnia, amit természetesen minden gyermek kíváncsi szemekkel figyel. A hagyomány szerint minél több étel ragad a plafonra, annál szerencsésebb lesz a következő év. De vajon ki tünteti el a fránya maradványokat? Lenne tippünk…

Karácsonyi nyomozás: Hol lehetnek most kedvenc ünnepi hőseink? Van, aki elzüllött, van, aki politizál, de senki se fér a bőrébe! Mi lett kedvenc karácsonyi filmhőseinkből?
Legendák: Ezek a legmenőbb filmes verdák Van az úgy, amikor egy filmben az autó lejátssza a színészt. Ikonokat mutatunk, itt az ideje a gázra taposni!
Street Food: az utcai kaják lemossák az éttermeket? Utánajártunk miért olyan menő az utcán falatozni!
„Állati nagy kaják” – avagy mutasd, mi van a tányérodban! Vannak olyan országok, ahol a házi kedvencek is a gasztronómia áldozatának esnek! Bizarr vagy elfogadott? Utánajártunk!
Csináld magad – kreatív adventi koszorúk az ünnepekre Itt az idő előkapni a ragasztópisztolyt és alkotni valami szépet! Kreatív ötleteket mutatunk.
Ettől megáll az ész! – furcsa törvények a nagyvilágban A törvényhozók néha a fejükre esnek! Jönnek a legelképesztőbb szabályok innen és túl
Kár lenne kidobni! – 10 dolog, amelyre a kávézacc képes Nem tudod, mit kezdj a felesleges kávézaccal? Ezeket a praktikákat te is szeretni fogod!
Népharag: Ezektől a posztoktól kapunk agyfrászt Cuppanós szelfi és a Ceolhoi "nagyon igaz". Összegyűjtöttük a legidegesítőbb Facebook lakókat és posztjaikat.
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?