Romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években a PISA-felmérés alapján

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a legújabb PISA-felmérés eredményei alapján igazolva látja azt a korábbi álláspontját, hogy mindaddig, ameddig az iskolák szakmai önállóságát nem állítják helyre, a nevelő és oktató munka színvonala nem fog javulni – közölte az MTI-vel az érdekképviseleti szervezet.

 

A PISA-t (Programme for International Student Assessment) azaz a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programot a kilencvenes évek végén hívta életre a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), melynek Magyarország 1996 óta tagja.

 

pisa-test

 

A PSZ továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a nevelő és oktató munkának alapvetően a készség- és képességfejlesztésre kell irányulnia.

A kedden nyilvánosságra hozott PISA-felmérés szerint romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években, a szövegértés és a természettudományok területén gyengébb, matematikában pedig ugyanolyan eredményeket értek el a tanulók, mint 2012-ben.

 

Download (8)

A 2015-ös PISA-felmérés eredménye az OECD-országok körében, szövegértés, matematika, természettudomány

 

Palkovics László oktatási államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy három különböző felmérésről van szó, más korosztályt, más gyermekcsoportot érintenek, és más szempontok alapján történtek a mérések. Kitért arra is: egy 2015-ös mérés egy két évvel korábban bevezetett új tanterv hatásait még nem mutatja be. A másik szakszervezet, a PDSZ az eredményeket szerdán úgy kommentálta: az előző PISA-jelentés, és az azóta bevezetett változtatások ismeretében egyáltalán nem meglepetés, hogy 2016-ban az OECD országai között Magyarország a sereghajtók közé került.

Ösztöndíj Baján tanuló diákoknak Az Eötvös József Főiskolán több a szociális ösztöndíjra is jelentkezhetnek a hallgatók.
Meddig „csendes” az Y és Z generáció? A kutatás során magyar fiatalokat kérdeznek meg különböző témakörökben, a nyilvános eredmény decemberre várható.
Bemutatták az új Nokia 3310-et Az ára 49 euró lesz. Itthon húszezer Ft. körül vásárolhatjuk meg.
Magyar Oscar nyertes és minden idők legnagyobb bakija (+videók) Örülhetünk az újabb magyar Oscar-díjasunknak, és pironkodhatunk a díjátadó történetének legnagyobb égésén.
DJ felhozatal az EFOTT-on Borgore, Dyro, Flux Pavilion és a Vinai is ott lesz a fesztiválon.
Lehetne egy nyolcadik kontinens Új-zélandi tudósok szerint Zélandia lehet a nyolcadik kontinens.
Ez lehetett a veronai buszbaleset oka Egy elemzést készítettek a tragikus balesetről.
Több száz delfint vetett partra a víz Nagyjából háromnegyedük elpusztult.
Féláron látogathatunk bizonyos fürdőket Vidd el a családodat kikapcsolódni, ha február 28-án mentek fürdőbe, sokat spórolhattok!