Luca napi hagyományok

A Luca nap manapság sokunknak csak egy egyszerű névnap. Annyit még csak-csak tudnak a gyerekek is, hogy búzát kell ültetnünk és azt karácsonykor a fa alá kell tennünk, ha szeretnénk gazdagok lenni. Ám  babonák, és hagyományok egész sorozata kapcsolódott ehhez a jeles naphoz, amely régen a téli napfordulónak is számított.

 

Ki is volt Szent Lúcia?

 

luca

 

A keresztény hit az ötödik század óta tiszteli, a szűz és vértanú hölgyet.

 

Szicíliában élt Siracusa városában és előkelő családból származott. Beteg édesanyja gyógyulásáért fohászkodott Szent Ágnes sírjánál, amely Cataniában volt. Imáit meghallgatták és felépült az édesanyja. Álmot látott, amelyben Szent Ágota felajánlotta neki a keresztséget. Lúcia ettől a naptól kezdve buzgó keresztény lett és Jézus jegyesének vallotta magát, elhagyta a vőlegényét, aki bosszúból feljelentette a lányt keresztény hite miatt Pascasius fejedelemnél. A fejedelem bálványimádásra akarta kényszeríteni, de ez kudarcot vallott. Később borbélyházba akarta küldeni, hogy megszégyenüljön, de Isten ebben a tervében is megakadályozta. Majd megparancsolta, hogy öntsék le olajjal és szurokkal, aztán égessék el. A tűz sem tudta elpusztítani Lúciát.

 

Végül elvágták a torkát, de a legenda szerint, addig nem halt meg, amíg imáját be nem fejezte, és egy odasiető pap kezéből még fölvette az utolsó kenetet.

 

A neve a lux = fény szóból ered. Lúcia legendájából írók, költők – például Dante – és festők is merítettek. Hozzá imádkoznak a vakok és a szembetegségekben szenvedők, a bűnbánó utcanők, a földművesek és a különféle kézművesek, a varrónők, a párnakészítők és a nyergesek is, mert mindannyian valamilyen hegyes szerszámokkal dolgoznak.

__
Az év legsötétebb időszakának tartják Luca napját. A néphit szerint a gonosz szellemek visszajárnak. A keresztények tisztelt Szent Lúciája mellett van az ősi hiedelemvilágban élt ártó nő is, mégpedig Luca asszony.

__
A gonosz Luca asszony

__
Luca ebben az aspektusban egy büntető, gonosz lény, napjához főleg különféle tilalmak kapcsolódnak. A hiedelem szerint megbünteti például azt, aki fon, kenyeret süt, vagy mos december 13-án. Kölcsönadni sem volt szabad e-napon, mert az boszorkányok kezére kerülhetett. Luca napon a boszorkányok, és más rontó lények megrontották vagyis betegségeket, fájdalmat, bajt vagy bosszúságot hoztak az emberekre.

 

Luca szék

 

3-473b

mek.oszk.hu

 

A Luca széket december 13-án kezdték el készíteni és pont december 24-ére kell elkészülni vele. 9 fajta fát kellett használni a székhez. Ezek: Kökény, boróka, jávor, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser, rózsafa voltak. Az éjféli misén a szék készítője a székre állva megláthatta, hogy kik is a boszorkányok. Ha az illető a boszikat felismerte, haza kellett szaladnia, maga mögé mákot szórva. Aztán otthon a Luca széket el kellett égetni.

__
Luca búza

__
Talán a legismertebb hagyomány a Luca napi búza ültetése. A december 13-án ültetett búza ugyanis a bő termés és a termékenység szimbóluma volt. Manapság pedig a jólétet jelképezi. A búza zöldje az adventi remény beteljesülésének jele. 

 

búza

 

Luca-napi  jóslás

__
Ezen a napon a hajadon lányok cédulákat készítettek elő, és 12 férfi nevet írtak egyenként a cetlikre. Minden nap egyet kihúztak és a tűzbe vetették a kihúzott papírkát. Amelyik cédula megmaradt Szent Estére, az tartalmazta jövendőbeli férjük nevét.

 

luca2

 

DIY karácsonyfa díszek Ha unod a csicsás, előre gyártott karácsonyfadíszeket, csináld magad! Íme pár DIY ötlet!
A Mikulás legendája A keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentjéről a tizedik század óta emlékeznek meg minden esztendőben.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Telik az idő: 28 éve jelent meg Jacko Smooth Criminal-je Igen, igen annak idején Te is énekelted az "Enigácsivokki"-t. Na, erről a dalról van szó. Idézzük csak fel.
,, Írj rám, majd megbeszéljük! ” avagy nyugdíjba küldtük a hanghívást Hol van már a hívás, meg az órákig tartó telefonálgatás és az Sms?! Mára már elenyészően vannak jelen az életünkben.
Népharag: Ezektől a posztoktól kapunk agyfrászt Cuppanós szelfi és a Ceolhoi "nagyon igaz". Összegyűjtöttük a legidegesítőbb Facebook lakókat és posztjaikat.
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
A rommá játszott karácsonyi dalok helyett válaszd ezeket! Az ,,All I want for christmas is you" és a ,,Last christmas" hallatán kitépnéd a hajad? Akkor ez Neked szól!
Stílusikonok az EFOTT-on „Bátorság kell manapság középszerűnek lenni”