Élő vs. műfenyő

A műfenyő kontra élő fa versenyt nehéz eldönteni. A környezettudatos emberek foggal körömmel küzdenek az igazuk mellett, mely szerint a műfenyő  környezetbarát és mi a gonoszak kivágatjuk a fákat és ezzel megkárosítjuk a környezetünket. Ez tényleg így van?

 

Mű vagy igazi? Melyiket választanád?

Mű vagy igazi? Melyiket választanád?

 

A mi családunkban mindkettő delikvens jelen van. Van aki évente előveszi a garázsból a műfenyőt, feldíszíti és pont. Tény és való, hogy kényelmes, ha nem az akciós sorról vesszük az utolsó csenevész darabot akkor még nagyon szép is tud lenni! Egy pofás kis műfenyő jó ötletnek tűnhet, azoknak akik utálnak faragni a fából, gyűlölik a fenyőgyantát és a tűleveleket, vagy az idősebb korosztálynak aki meg sem tudja oldani, hogy elmenjen és vegyen egy élő fát. Környezetvédelmi szempontból viszont felejtős a dolog. Ugyanis egy műfenyő, szinte biztos, hogy Kínából érkezik. A szállítása során nem kevés üzemanyagot elhasználva. Már az út során is rongálva ezzel a környezetét.

 

 A műfa PVC-ből készül. A PVC stabilizálásra általában ólmot használnak, ez az anyag a fenyő öregedésével veszélyes porként az otthonunk levegőjébe kerülhet. Végezetül, ha a műfenyő a hulladékégetőben végzi (márpedig ott végzi!), akkor a PVC-ből az égés során rákkeltő dioxinok és anyagok szabadulnak fel.

Christmas trees by numbers - money_36978512_5351840_ver1.0_640_360

Lehet, hogy mégsem annyira környezetbarát?

A vita másik oldalán ott van az élő fa. Önmagában is gyönyörű, feldíszítve meg maga a karácsony. Ha nem szeretünk fát faragni, vegyünk állítható talpat. A környezetünk szempontjából pedig teljesen korrekt a választás.

 

 

A legtöbb fenyő már nem az erdőkből kerül hozzánk, hanem farmon nevelik őket akár csak a földeken a gabonát. Egy kivágott fenyő helyére több új csemetét ültetnek. Ezzel növelik az erdőgazdaságokat, amelyek otthont adnak vadon élő állatoknak is.

 

trees

 

Egy ismerősünk is belevágott a fenyőfa nevelgetésbe, rég nem használt kertjében. A fák mára már felcseperedtek, megtermelte ezzel ismerőseinek barátainak és családjának a fenyőfákat és még a környezetéért is tett. A fenyők a növekedésük során szén-dioxidot kötnek meg a légkörből, így csökkentik az üvegházgázok mennyiségét is. A rossz minőségű talaj termőképességét is visszanyerhetik vele, mivel olyan földben is megél, amelyben más növények nem, az elhullott tűlevél pedig jó talajtakaró réteg. Végezetül a kidobott élő fenyő elbomlik.

Nem ítéljük el azokat, akik a műfenyőt választják, ez mindenkinek a saját döntése! Mi csupán azt a kijelentést vizsgáltuk meg, hogy aki műfenyőt vesz, az tesz valamit a környezetéért. Ez az egyik legtöbbször emlegetett érv az élő fa ellen.Tehát többet tesz a környezetéért, aki élő fát vesz.

Mit hajtanak a nők avagy 5, tipikusan csajos autó Igen, igen, ők azok, akik a leginkább megdobogtatják a női szívet. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb csajos verdákat.
Megvan miért szeretjük a sorozatokat Aggódva figyeltük, hogy megmenekül-e Bobby Ewing és egy ország szállt be az internetbe Vágási Ferivel.
DIY karácsonyfa díszek Ha unod a csicsás, előre gyártott karácsonyfadíszeket, csináld magad! Íme pár DIY ötlet!
Frissítve: Ismét eljött a Motoros Mikulás (+videó) Idén is motoron érkezett a jótékonykodó, nagy szakállú Télapó bácsi.
Két órás visítás, tökéletes testek: Magic Mike élőben! Chippendale vagy minőségi szórakoztatás? A látvány, melyre minden nő vágyik egy éjszaka erejéig. Nekünk is jár a móka!
Na jó, ez a játék nagy királyság (+videó) Paintballozni ment a szerkesztőség és annyira jók voltunk, mint Jack Reacher bármikor. Csak az a makacs izomláz ne volna.
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?
Csajok, akik kimaradtak a háziasszonyképzőből Nem tudunk pacalt főzni, és a tökéletes húslevesről sincs lövésünk, mégis köztetek járunk nap mint nap.
5 +1 dolog, amelyeket irigylünk a pasiktól. (szavazással) Íme a lista! A férfiak ezen tulajdonságait irigyeljük leginkább!