Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős

A film ami nagyon mai, nagyon skeccs és nagyon jó.

 

Az Új Nemzedék központ által szervezett sajtóvetítésen premier előtt néztük meg a WellHello filmjét, ami a #sohavégetnemérős címet viseli. Az senki előtt nem titok, hogy kis sztorikból van összerakva a mozi, amelyeket a WellHello zenéje (és utazása köt össze). A zenekar úgy főszereplője a filmnek, hogy igazából nem róluk szól. Vagyis de, vagyis inkább egy életérzésről… és többről. 

 

A bizonytalanság nem véletlen, a film furcsán nagyon jó. A vetítés végén egyöntetű, “de elnézném még” érzés volt a jelenlevőkben. És igen, első körben vicces és szórakoztató, amiről leginkább az alkalmi nézők száján levő, film után is letörölhetetlen vigyor árulkodott. Aztán egy kicsit el is gondolkozhat rajta az ember fia.  

 

Azon olvasóinknak akiknek a WellHello név nem mond túl sokat, eláruljuk, hogy két fiatalemberről van szó, akik annak az új generációs zenészhullámnak a tagjai, akik a 90-es évek (2000 évek eleje) híg fos gépzenéje után igazi hangszeres zenét játszanak, visszaadva a reményt, amit a sötét mágus Kozsó elrabolt és nyállal teli dobozban őrzött horcruxként.  

 

A vetítés előtti sajtóbeszélgetésen kiderült, a film célja az értékközvetítés is. Normális fiú-lány dialógusok, és a WellHello sikerének üzenete, hogy vidékiként (értsd: nem pestiként) is lehet boldogulni, és ráadásul Magyarországon. Persze ez nem az a fajta siker, ami nagy mackó hód képében suhan oda az egyszeri kistafírozott lánykához, ez az a fajta, amiért dolgozni is kell.  

 

A címbeli kérdésre, hogy miért is kell távol tartani a muttit az alkotástól: mert nagy valószínűséggel nem nagyon értené, és csak a jól bevált “ezek a mai fiatalokozás” lenne az ítélet, arra pedig kinek van szüksége.  A mozi nagyon jól ábrázolja a mostani fiatalságot, ami nem jobb vagy rosszabb az előző generációknál, pusztán más; egy információs társadalomban élnek, annak minden előnyével és hátrányával együtt.  Egyfajta tükörkép is, amit a fiatalok elé tart, hiszen ennek a létnek is megvannak a maga szélsőségei. 

 

sohavégetnemérős

Karácson Tamás (Fluor) és Csöndör László (Diaz)

A vetítés előtti jól szervezett sajtóbeszélgetésen egy több évet megélt szakember rögtön bele is csúszott a filmmel kapcsolatos legnagyobb csapdába: elveszett generációnak nevezte a mostani fiatalságot, ami azonban erősen nézőpont kérdése. Mihez képest vannak elveszve? Ők egy információs kor fiataljai, amiben viszont igyekeznek minél jobban kiigazodni. Más fajta kihívásokkal, és más fajta gondokkal szembesülnek, más élményeket keresnek, amelyeket az idősebb generáció rendszerint így intéz el. Valószínű nagyapáink is elpuhult vagy eltunyult generációnak hívhatták a gyermekeiket, amiért csak villannyal bírnak világítani vagy ragaszkodnak a vezetékes vízhez. Ugyanígy nekünk sem szabad ítéletet mondani a mostani fiatalok felett, amiért közösségi életük egy részét online élik. Az ő életüknek ugyanúgy része az internet mint az áram. Ha ítélkezés helyett igyekszünk megérteni a következő generációt és annak problémáját, életét, akkor ez a film erre is remek válasz. 

 

A számtalan vicces jelenettel tarkított alkotásban az jó, hogy minden életkorú néző számára nyújt valamit, illetve közvetít valami üzenetet: a nyári fesztiválokra emlékezőknek aftermovie, a középkorúaknak használati utasítás a fiatalabb generációhoz, és kicsit éltesebbeknek pedig tudományos fantasztikum. 

 

Szóval, mehet a “látni kell” kategória.

 

Ha pedig a mutti fiatalos és nem retten meg az újdonságoktól, akkor persze a moziban a helye, hátha ad egy kicsit a kukoricájából is. 

 

Egyébként meg… csak mondjuk:

DSC_0070 

Meddig „csendes” az Y és Z generáció? A kutatás során magyar fiatalokat kérdeznek meg különböző témakörökben, a nyilvános eredmény decemberre várható.
Stílusikonok az EFOTT-on „Bátorság kell manapság középszerűnek lenni”
Luca napi hagyományok December 13 Luca napja, ám ez nem csak egy egyszerű névnap, számtalan hagyomány, és babona kapcsolódik hozzá.
2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
A Mikulás legendája A keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentjéről a tizedik század óta emlékeznek meg minden esztendőben.
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?
Taroltak a magyar filmesek a hétvégén Díjátadókon jutalmazták a magyar filmeket.
Telik az idő: 28 éve jelent meg Jacko Smooth Criminal-je Igen, igen annak idején Te is énekelted az "Enigácsivokki"-t. Na, erről a dalról van szó. Idézzük csak fel.
Nagyszínpados lett a Blahalouisiana A bajai Schoblocher Barbi zenekara egyre népszerűbb. Nagy bulit csaptak a SZIN-en!