3 különleges karácsonyi süti

Nyakunkon az év legnagyobb ünnepe, amelyet az ember úgy vár. Mindenki vásárlási lázban ég, és a karácsonyi díszek is kikerültek már a lakásban. Ez az ünnep nem csak az ajándékozásról szól, nálunk magyaroknál egyre inkább szól a nagy családi étkezésekről. Ilyenkor persze mindenből a legjobbat készítjük el, de aki unja már a mézeskalácsot, a gubát vagy a bejglit, annak mutatunk pár különlegesebb karácsonyi sütemény ötletet. 

___

Hólabda

__

holabda

__

Hozzávalók:

__

A tésztához:
_
  • 8 db tojás
  • 300 g porcukor
  • 8 evőkanál forró víz
  • 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor 
  • 2 evőkanál kakaópor 
  • 250 g liszt 

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 100 g liszt
  • 250 g Rama Vajas Íz
  • 200 g porcukor
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanilliacukor
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma

A hempergetéshez:

  • 200 g kókuszreszelék

A tetejére:

  • 100 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Készítsünk elő 2 db tepsit és helyezzünk az aljukba sütőpapírt (ha csak egy tepsink van, akkor két részletben süssük meg a tésztát, mindkét adagnál csak a fele mennyiséget használjuk fel).
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját a porcukorral keverjük habosra, majd a forró vízzel jól keverjük ki, és adjuk hozzá a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. Végül a tojások keményre vert habját is keverjük hozzá óvatosan. A masszát öntsük az előkészített tepsikbe, simítsuk el a tetejüket és kb 8-10 perc alatt süssük meg. Rácsra borítva, még melegen kb. 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk köröket belőle. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejet keverjük simára a liszttel és alacsony lángon főzzük sűrű krémmé. Ezután hideg vízre állítva a lábast, folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt hűtsük ki teljesen. A puha Rama Vajas Ízt keverjük habosra a porcukorral, vaníliás cukorral és a rummal. Miután teljesen kihűlt, a tejes-lisztes főzött krémünket adjuk hozzá a margarinos krémhez és keverjük habosra.
A kakaós piskóta korongokból kettőt ragasszunk össze a krémmel, és kenjük körbe az oldalát, valamint a tetejét is. Hempergessük meg a kókuszreszelékben. Tálalásig hűvös helyen (vagy hűtőben) tároljuk! Tálalás előtt az olajjal összeolvasztott csokoládéból kenjünk a hólabdák tetejére, majd 10 percre visszatéve dermesszük meg.

 

__

Karácsonyi gyümölcskenyér

__

__

Hozzávalók:

  • 2.5 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg apróra vágott mandula vagy dió
  • 10 dkg apróra vágott cukrozott citrom- vagy narancshéj
  • 10 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 0.5 kávéskanál őrölt fahéj.

__

Elkészítés:

Az élesztőt megolvasztjuk 0.5 dl meleg vízben. A tejbe beletesszük a kristálycukrot és a sót, ebbe tesszük az élesztőt és a liszt 1/4-ét, majd simára keverjük. Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Ezután keverjük bele a többi hozzávalót, addig verjük, míg a tészta teljesen rugalmas nem lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 1-2 cm vastagra (kb. 50*30cm) és a közepére egy mélyedésbe öntjük az olvasztott vajat. Ezután összehajtjuk, a tetejét is megkenjük vajjal, és letakarva, a deszkán kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formáljuk, a tetejét megkenjük vajjal és átemeljük a kizsírozott tepsibe. Begyújtjuk a sütőt és kb. 3/4 óra hosszat sütjük. Ha megsült, meghintjük a tetejét porcukorral. Jól becsomagolva hűtőszekrényben nagyon sokáig eltartható.

__

Karácsonyi csokis-gyömbéres torta 

__

img_7057_1

__

Hozzávalók:

__

A tésztához:

  • 5 db M-es tojás
  • 13 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 kis pohár kefir (140 g)
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 db alma reszelve
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 40-43 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg birsalmasajt kockákra vágva (vagy 2 marék aszalt gyümölcs)
  • pici só

A krémhez:

  • 50 dkg mascarpone sajtkrém
  • 1 db körte vagy alma pépesre reszelve
  • 2,5 dl habtejszín
  • 4 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csomag instant zselatinfix
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál sárgabarack- vagy narancslekvár
  • 14 dkg cukor

A díszítéshez:

  • kandírozott narancshéj
  • csokireszelék vagy golyók

Elkészítés:

Nagyon egyszerű, mindent csak keverni kell!

Egy tálban a puha margarint a cukorral és a tojásokkal géppel pár percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Jól átkeverjük, és a sütő tepsijébe kanalazzuk, amelyet kibéleltünk zsírpapírral vagy alufóliával. Erre rászórjuk a birsalmakockákat vagy aszalt gyümölcsöket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Kihűtjük, és 3 felé vágjuk.

A krémhez a habtejszínt egy picike cukorral és a habfixáló felével kemény habbá verjük. A krémsajtot az összes többi hozzávalóval szintén összekeverjük, majd a végén a tejszínhabot is belekeverjük. Amíg a tészta hűl, visszatesszük a hűtőbe.

Összeállítjuk a sütit: megtöltjük a lapokat úgy, hogy jusson krém a tetejére és az oldalára is. Díszítjük, és pár óra dermedés után szeleteljük.





10+1 téli ital Íme néhány melegen fogyasztandó, folyékony finomság a téli estékre.
Elektromos vs. hagyományos fogkefe Melyik a jobb és hatékonyabb? Most kiderül. Fogkefék nyomában jártunk.
Lélek, lelkület, lelkiség A keresztény vallás fontos témája a lélek. Erről beszél Fekete Szabolcs esperes plébános a Belvárosi Közösségi Házban.
Egészségesebbek a barna cukrok? Kinyomoztuk, hogy teszünk-e az egészségünkért, ha barna vagy barna nádcukrot fogyasztunk a kristálycukor helyett.
Gránátalma az új csodaszer A gránátalma nem kamu, tényleg egy csodaszer. Rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre. Próbáltad már?
Melyik oldalunkon érdemes aludni? Neked is sokat fáj a hátad vagy a nyakad? Gondold csak végig milyen pózban szoktál aludni!
Dobd ki a chipset! Itt vannak az egészséges nasik Egy kis különleges rágcsálni valóra vágysz, vagy csak le szeretnéd nyűgözni a barátaidat? Itt van pár szuper ötlet!
Így hozd formába a popsid a nyárra Unod a guggolásokat? Mutatjuk milyen szuper gyakorlatokkal lehet neked is formás és feszes feneked a bikiniszezonra!
Nyári sminktippek Te sem tudsz lemondani a sminkről még a nagy nyári melegben sem? Mutatjuk mit érdemes felkenni ilyenkor az arcodra.