Lélek, lelkület, lelkiség

A lélek témája évezredek óta foglalkoztatja az embereket, sokan, sokféle irányból közelítették már meg a kérdést. A lélekről való értekezéseknek egyik fő vonulata a hit témakörén keresztül vezet. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, november 10-én, csütörtökön 15:30- kor előadást rendez a Belvárosi Közösségi Házban, melynek címe: Lélek, lelkület, lelkiség. Az előadót, Fekete Szabolcs esperes plébánost kérdeztük a témáról.

 

choosing-right-tradeshow-600x400

 

Miről szól az előadás, mire számíthatunk?

Előadásom az ember, az emberi személy, az emberi élet alapvető meghatározottságára, az emberi lélek valóságára, mibenlétére kérdez rá, mely – minden túlzás nélkül állíthatjuk – az emberiség történelmének egyik kulcsfontosságú „eleme”.

 

Sokféleképpen beszélhetünk a lélekről, a lelkiségről. Ez az előadás milyen szempontból közelíti meg a témát?

Elöljáróban lényegesnek tartom leszögezni, hogy bibliai és keresztény alapokból kiindulva a(z) (európai) filozófiai fejlődés tükrében katolikus papként nyilatkozom. Ezzel a témával ugyanis nemcsak papként, nem kizárólag hittudományi szempontból, vagy lelkipásztorként a vallásgyakorló ember életvitele szempontjából lehet foglalkozni, hanem tisztán a hittől, a vallás gyakorlásától elvonatkoztatott módon, például tudományos (többek között orvosi), esetleg kulturális szempontból is meg lehet közelíteni, illetve sajnos, de ugyanakkor magától értetődően, a „bulvár” szintén egyfajta kincsesbányaként tekint az ember benső világának problematikájára, kisiklásaira és funkcionális zavaraira.

Fekete Szabolcs

Fekete Szabolcs

Az előadás címében szereplő három fogalmat együttesen járják körbe?

A címben szereplő első fogalom körbejárása után a másik két kifejezés viszonylag rövidebb lélegzetű megközelítése és egymáshoz történő viszonyítása történik meg. Ez azt a célt szolgálja, hogy mondandóm végére némi gyakorlati következtetések levonásáig is eljuthassunk.

Akit érdekel a lélek, a lelkiség témaköre, és érdekli ennek hittudományi megközelítése, mindenképpen hallgassa meg az előadást!

Egészségesebbek a barna cukrok? Kinyomoztuk, hogy teszünk-e az egészségünkért, ha barna vagy barna nádcukrot fogyasztunk a kristálycukor helyett.
Van élet az állati tej után (+videó) Leteszteltük a legnépszerűbb növényi tejeket! Van még remény!
D-vitamin a téli időszakban Összegyűjtöttük az általános tudnivalókat a téli d-vitamin pótlással kapcsolatosan.
Csak a gyömbér és más semmi! A vágyunk csak ennyi! Főleg, ha megmutatjuk milyen sokoldalú fűszer!
3 különleges karácsonyi süti Sütésre fel! Néhány karácsonyi sütikülönlegesség!
10+1 téli ital Íme néhány melegen fogyasztandó, folyékony finomság a téli estékre.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Elektromos vs. hagyományos fogkefe Melyik a jobb és hatékonyabb? Most kiderül. Fogkefék nyomában jártunk.
Kuponkirálynők, avagy a spórolás művészete Igenis lehet spórolni a kuponakciókkal! Megkérdeztünk kuponozókat a témával kapcsolatban, de összeszedtük a buktatókat is.