Kovács Csaba: Szállodahajók érkezhetnek Bajára

Folyami luxushajókat látna vendégül a város. A projekttel, és a kivitelezéssel kapcsolatban  Kovács Csaba önkormányzati képviselőt kérdeztük.

ysd

Kovács Csaba

Hogy jött az ötlet, hogy szállodahajókat vonzzunk a városba?

Az egész 4 éve kezdődött. Ezek a luxus hajók napi szinten, megállás nélkül úsznak el Baja mellett. Így sok élménytől fosztjuk meg a turistákat, hiszen nem jönnek el városunkba és nem ismerik meg a természeti, gasztronómiai, történelmi kincseinket. Felhívták a figyelmemet egy bajai születésű személyre, aki nevezetesen Novák Zsolt a River Service Kft. igazgatója, ő felel a hajók gasztronómiai ellátásáért és általa kerül kiadásra egy igényes magazin a Discover Hungary, amelyben minden Magyarországon (Dunán) áthaladó luxushajón megtalálható immár. Ebben a magazinban azokat a városokat is bemutatják, ahol a hajók elhaladnak. Negyedik éve ingyenesen reklámozzák Baját. A legújabb számban hungarikumként említik a Bajai Halászlevet, ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a gasztronómián keresztül a városra.

 

Hogy áll most a project?

December 3-án 10 órakor nyílik meg a Turisztikai Központban egy expo, ahová 4 hajótársaság jelezte részvételét. Ez a project a Discover Hungary újság nevét kapta meg. Ez egy ingyenes rendezvény, amely a gasztronómiai turizmusra épül. Lesz étel- ital (bor illetve pálinka) kóstolás is, látványkonyha, a vendégünk pedig Frei Tamás, aki különleges kávéját hozza el hozzánk, valamint Gianni Annoni az olasz látványkonyháját is megmutatja, de jelen lesz az ígéret szerint Buza Sándor is. Lesznek zenei fellépők is és folklór bemutatók. A Bányai Júlia iskola igazgatójának,  Virág Tibornak is szóltunk, hogy képviseltethetné magát az iskola, mert ebben az iskolában szakácsokat és pincéreket képeznek, amelyekre nagy szükség van egy hajó mindennapjaiban. Egy diáknak szakmai fejlődését nagyban elősegítené, ha az első munkahelye egy hajón lenne. Elárulhatom, az igazgató úr pozitívan fogadta az ötletet.

Baja_hajó_luxushajó

_

Nagy dolognak tartom, hogy 4 hajótársaság is érdeklődik a projektünk iránt, hiszen a célunk, hogy a városunkat, a gasztronómiát, a sok látni valót mutassuk meg, mint például a Gemenc vagy a Petőfi- sziget. Szeretném megköszönni ezúton is Bócsa Barnabásnak a Baja Marketing Kft. igazgatójának, a segítséget, amellyel az ügy mellé állt. Hiszen a város fejlődése mellett szem előtt kell tartani a turizmus nagyobb arányú részvételét a városunkban és a régiónkban, hiszen ez a cél.

_

Közös projektünk által Baja város ismertségét is növelhetjük. Fontos, hogy ezáltal turistákat tudunk ide csábítani, akiket programokkal szórakoztatunk majd. Aki egyszer ide ellátogatott, az biztos, hogy később is vissza fog térni.

 

Mikor várható az első hajó kikötése a városban?

Talán 2017-ben ősszel vagy a 2018- as szezon környékén. Ezek a hajók előre leszervezett programok szerint közlekednek, így addig még sok mindent kell megszerveznünk.

 

 

Melyik kikötőt tartjátok alkalmasnak arra, hogy ezek a luxushajók kikössenek?

Van egy kikötőnk a Türr emlékműnél. Ezek a hajók, általában ha kikötnek akkor  még kiköt melléjük három. Tehát egy sorban 4 is kiköthet akár. Innen pedig lovaskocsival, vagy a kis vonattal, busszal, vagy egyéb más módon behozzuk az embereket a belvárosba.

hajo3

_

A másik elképzelés kikötésre pedig, a Kagyló lenne, hiszen ez Baja vízi kapuja. Persze itt csak egy hajó köthetne ki. Megoldható lenne, hiszen ezen hajók süllyedése mindössze 1,5 méter, így alacsony vízállásnál is betudnának hajózni. Egy ilyen kikötő kialakítására a Kagylónál, a későbbiekben kerülne csak sor, ha már látnánk, hogy mennyit hoz ez a projekt Bajának, hiszen egy új kikötési pont létrehozása sokba kerül.

Bajáról indult a két jégtörő Szerbiába A jégzajlás a Dunán amellett, hogy szép, sajnos jelentős károkat is okoz. Magyarországról 2 jégtörő hajót küld Szerbiába.
Egy uszály süllyed a bajai Duna-hídnál Valószínűleg a híd lábának ütközhetett a hajó.
Kiadni a lakást? – Na még mit nem! Minden, amit a bajai albérletpiacról tudni akarsz. Azt is kinyomoztuk, miért nehéz albérletet találni manapság Baján.
,, Appolj Bajára! – Fedezd fel a várost az okostelefonod segítségével!” Először csodálkoztunk, miért van 5 db alkalmazás. Aztán letöltöttük, és teszteltük az öt bajai turista appot.
Nagy bajai kávézóteszt 2.0 2016-ban ismét bevállaltuk! Beültünk a bajai kávézókba, pontoztunk és rangsoroltunk. Mutatjuk Nektek az eredményt.
Felejthetetlen élmények a Dunán "A legfontosabb, hogy ismerni kell a Dunát!" Saját történeteiket osztották meg velünk bajai motorcsónakos családok.
Így vár minket a hétvégén a Hajómalom Egyesület! Kemencében sült finomságok, zene és kézműves foglalkozás, érdekes előadások, remek kikapcsolódás. Irány a miniskanzen!
Gyertek ki a bajai mentőállomás nyílt napjára! A legjobb rendezvény a hétvégére, kicsiknek nagyoknak egyaránt!
Gálos Roland veretlen a Német Bundesligában! Ötödik mérkőzését is megnyerte a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó Se Baja sportolója!