Aztán az “öreg hölgy” lassan letérdelt

Nemsokára nagyobb bajunk is lehet, mint a kontinest elözönlő migránsok. A mainstream média csak egy-egy sor erejéig említette meg, hogy aláírásra került a Kanadával kötött kereskedelmi megállapodás.

 

A köznyelvbe szabadkereskedelmi megállapodásként bevonult, polgári nevén Comprehensive Economic and Trade Agreement (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény) dokumentum számos ponton pecsételi meg az európai uniós országok sorsát, gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatva őket a multinacionális nagyvállalatoknak.

 

A Magyar Természetvédelmi Szövetség – amelynek vezető tisztségviselői között akadémikust és egyetemi tanárt is találunk – által készített tanulmány szerint több ponton is előnytelen a megállapodás az EU számára. A kereskedelmet mindenek fölé helyező megállapodásban foglalt diktátumszerű kritériumokat a civil szervezet két fő pont vonatkozásában emeli ki.

 

“a biotechnológiai termékekre vonatkozó szabályozás által a kereskedelemre gyakorolt negatív hatások minimalizálása”

 

Bizony, bizony a jól ismert génmanipulált termékekről van szó. A megállapodás enyhíteni látszik az EU zéró toleranciáját az ilyen jellegű termékekkel kapcsolatosan. És miután jellemzően mezőgazdasági termékekről van szó (pl. vetőmag) a GMO szennyezés felér az engedélyezéssel. Ugyanis, ha a génmanipulált vetőmag bekerül a mezőgazdaságba, könnyen kiírhatja a hagyományos vetőmagokat. Aztán persze képzeljünk el, egy olyan manipulált vetőmagot, amely mondjuk csak egy bizonyos vállalat rovarirtójával szemben ellenálló, tehát csak azt az egyet lehet alkalmazni… hopp most jut eszembe nem kell nagyon elképzelni, mert a dolog már megvalósult Amerikában. Ha többet akarsz tudni a GMO és a mezőgazdaság kapcsolatáról és egy bizonyos Monsanto nevű cég vitatott (lényegében mérgező) termékeiről, itt egy film magyar felirattal. 

 

A tanulmány szerint a másik aggályos terület a befektetési bírósági rendszer (ICS) bevezetése. Az Investment Court System egy olyan bírósági rendszer, amelyet a külföldi befektetők vehetnek igénybe vitás kérdéseik rendezésére. A dolog pikantériája, hogy ezzel létrehoznak egy mintegy párhuzamos bírósági rendszert az EU bírósága és a nemzetállamok bíróságai mellett,

lehetővé téve a befektető nagyvállalatoknak, hogy államokat pereljenek be, ha azok gátat szabnak a kereskedelmi tevékenységnek, mondjuk az egészségvédelem vagy a környezetvédelem érdekében. 

 

Az ilyen bírósági rendszer ékes példája a TransCanada vállalat kontra Amerikai Egyesült Államok per, amelynek során a TransCanada meg akart építeni egy már meglévő kőolaj vezeték mellé egy újabbat, a Keystone XL-t, és amit az Obama adminisztáció megakadályozott, mivel nem adott engedélyt a megépítésére, mert az súlyosan szennyezte volna a környezetet.

 

A kereskedelmi bíróság – mily meglepő – a vállalatnak adott igazat és 15 milliárd (!) dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az USA adminisztrációt. 

 

Ha csak a tényeket nézzük 2014 végén 2015 elején kiderül, hogy az USA-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP) az Európai Unió nem támogatja. Majd 2015 első negyedévében megindulnak a migránsok Európa felé, Merkel hívó szavára. 2016. novemberében Az EU bejelneti, hogy aláírja a Kanadával kötendő kereskedelmi megállapodást (CETA). Ennyi. 

 

Hogy van-e összefüggés a fenti eseménysor elemei között, azt az olvasó bölcs belátására bízom. Mindenesetre figyelemreméltó egybeesésekről van szó. Persze az is igaz, hogy a tagállamoknak még ratifikálnia kell a CETA-át, amely – vékony ugyan – de megfogható szalmaszálnak tűnik.  

 

Vasárnapi kávézó: Európa háborúban. Ami eddig történt… Ha csak egy összefoglalót olvasol a héten, ez legyen az. Röviden: hogyan jutott ekkora bajba Európa, és hol állunk most.
A kanapé kutya a múlté, íme Loki a szobaróka Egy hiperaktív rombológépet a lakásba? Így néznek ki Loki a róka mindennapjai!
Hétéves mélyponton a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban Novemberben októberhez képest tovább csökkent a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.
324 milliárd forint jut a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra Magyarország is kiemelten kezeli a klímaváltozás problémáját.
Bajai Sportuszoda jelene és jövője Megnéztük mi a helyzet az uszoda háza táján. Lakatos Árpád az uszodavezetője válaszolt a kérdéseinkre.
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2016 Ötödik alkalommal vesz részt Magyarország az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányban.
Kovács Csaba: Szállodahajók érkezhetnek Bajára Hamarosan nem csak elhajózni láthatjuk majd a folyami luxushajókat.
Hosszú Katinka háborút indított (frissítve) "Számomra elfogadhatatlan, hogy az eredményeinkkel, keserves, mindennapi munkánkkal a Szövetség sajátjaként dicsekszik."
Egy újabb vírus bukkant fel, ami lopja a bankok ügyfeleinek pénzét A Tesco Bank több ezer ügyfele esett nemrégiben a kiberbűnözők áldozatául.