Melyik oldalunkon érdemes aludni?

Azt, hogy mennyit alszunk, és mennyit kéne igazából, már nagyon sokszor kiveséztük. De arról, hogy hogyan is alszunk  még nem esett szó. Nem csak az alvás mennyisége, a milyensége is fontos. Persze a legfontosabb a pihentető alvás, de nem mindegy, hogy milyen testhelyzetben végezzük, mivel jobb esetben egy huzamosabb időt töltünk el így. Nyilván mindenki a saját kényelmes pozícióját veszi fel alvás közben, de nézzük is melyik a legideálisabb alvási póz, és melyik hogyan is hat az egészségünkre nézve.

 

 

Hason alvás

A hason alvás a legjobb és talán egyetlen megoldás a horkolás ellen. Emellett nagyon hasznos tud lenni, ha emésztési gondjaink vannak. De sajnos az egészség szempontjából ez az alvás a legrosszabb. Ha a fejünket a párnába nyomjuk, légzési problémák, ha oldalra fordítjuk nyak és hát fájás lehet belőle. Ha mégis ezt a pózt preferáljuk, próbáljuk a testhelyzetünket párnákkal korrigálni, így a gerincet sem terheljük meg, például egy jó méretű párna a medencénk alatt jó megoldás lehet. 

 

get-more-sleep

 

Oldalon alvás
Az emberek többsége valamelyik oldalán alszik.  A bal oldal mégis több szempontból jobb, mint a jobb oldal. A bal oldalunkon alvás ráadásul megoldást nyújthat a gyomorégés és a reflux ellen is. Azonban ez a pozíció mélyítheti a ráncokat. A párnától kissé összenyomódik az arc, ami kifejezetten az arcunkon lévő, úgynevezett nevetőráncoknak tesz rosszat. Az orvosok a terhesség alatt egyébként kifejezetten javasolják a bal oldalunkon fekvést, ugyanis ez javítja a keringést, ami jót tesz a mamának és a babának is. A háton alvás terhesség idején kerülendő, hiszen hatalmas súly nehezedik a gerincoszlopra, a hason alvás pedig értelemszerűen kivitelezhetetlen.  A Magzat póz azoknak ajánlott elsősorban, akik terhesek, vagy horkolni szoktak. Ugyan igencsak kényelmesnek tűnhet a magzat póz elalváskor, de ha sokáig így hajtjuk álomra fejünket, akkor hátfájások jelentkezhetnek.

 

 

Háton alvás

Ez a legegészségesebb alvási pozíció. Alvás közben a matrac pontosan úgy támogatja a gerincünket, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Tény, hogy a horkolás veszélye itt áll fenn a legjobban, de legalább más kárt nem teszünk magunkba. Amikor a hátunkon fekszünk, a nyelvünk hátratorlódik a garatunkhoz és ezáltal szűkíti a levegő szabad áramlását, ezért horkolunk. Ha úgy alszunk, hogy háton, a karjaink két oldalon, akkor ez a legjobb módja annak, hogy a nyakunk és a gerincoszlopunk védve legyen, de csak akkor, ha nem teszünk a fejünk alá túl sok párnát. A háton alvás kozmetikai szempontból is jó: ebben a pozícióban éri a legtöbb levegő az arcunkat, ami lelassítja a ráncok kialakulását.

 

 

Szóval egy a lényeg, úgy aludjunk, ahogy nekünk kényelmes. Néha nem árt kipróbálni más alvó pozíciókat, hátha jobban beválnak, vagy, ha valamilyen problémára keresünk megoldást, vagy,  ha az orvosunk, nem rendelkezik úgy, hogy váltsunk pózt. A párna használat sem mindegy, akik háton alszanak, a nyak alá tehetnek egy párnát, akik pedig oldalt fekszenek, lábuk közé tegyenek egy kispárnát. Akik pedig hason alszanak, a válluk alá tegyék a párnát, vagy a medence alá. Persze a matrac és az ágy választásnál is oda kell figyelni, az egyéni igényekre. Így lesz egészséges, pihentető és kényelmes az alvás. 

Dobd ki a chipset! Itt vannak az egészséges nasik Egy kis különleges rágcsálni valóra vágysz, vagy csak le szeretnéd nyűgözni a barátaidat? Itt van pár szuper ötlet!
Nyári szőrháború Le a téli bundával! Utána jártunk a szőrtelenítő eljárások előnyeinek és hátrányainak.
10+1 téli ital Íme néhány melegen fogyasztandó, folyékony finomság a téli estékre.
Elektromos vs. hagyományos fogkefe Melyik a jobb és hatékonyabb? Most kiderül. Fogkefék nyomában jártunk.
Gránátalma az új csodaszer A gránátalma nem kamu, tényleg egy csodaszer. Rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre. Próbáltad már?
Mutatjuk a 2016-os, őszi divattrendet A divattervező szerint elég izgalmas ősznek nézünk elébe. Színek, formák, anyagok, szóval mindent megtalálsz a cikkben.
Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!
Nagy nyári “must have” összefoglaló Mutatjuk, melyek az alap darabok, amiket be kell szerezned, és mi az ami nagyon ciki
Te is lehetsz fogkrém reklám Az otthoni fogfehérítésnek nem csak előnyei vannak, sőt. Utánajártunk; lehet inkább szakemberre kéne bízni!