Meddig „csendes” az Y és Z generáció?

Stabilitás iránti vágy, és annak elfogadása, hogy a világ olyan, amilyen. Így gondolkodott a 2012-es nagymintás ifjúságkutatás eredményei szerint az „új csendes generációnak” is nevezett Y és Z generáció. Most kiderül, hogy négy évvel később még mindig így látják-e a maguk körülötti világot a fiatalok. Az Új Nemzedék Központ megbízásából megkezdődött a 2016-os kutatás adatfelvétele, amely a megszokott dimenziókon túl részletesen foglalkozik a migráció kérdésével is.

gen-y-absorbed

A négyévente sorra kerülő ifjúságkutatás a Magyar Kormány megbízásából készül. Az azonos módszertanra épülő, reprezentatív felmérés idén több olyan területet is vizsgál, amelyek a korábbi kutatásokhoz képest is újdonságnak számítanak. A vizsgált kérdéskörök között nagyobb szerepet kapott a migráció, bekerült az értékrendszer, az okostelefonhasználat, valamint annak kutatása, hogy a fiatalok milyen példaképeket állítanak maguk elé.

Újdonság továbbá, hogy a 2016-os kutatásban már megjelenik a legnagyobb magyar közösségekkel bíró határon túli területek fiataljainak véleménye is.

A 2000-es évektől kezdődő kutatássorozat sokféle trendet rajzolt ki a fiatalokról. Várható-e trendforduló? Mennyire fontos számukra az ifjúsági közösségi lét? Mit gondolnak a migrációról? Hogyan állnak a házasodáshoz, gyermekvállalás kérdéséhez? Mennyire elégedettek az életükkel? Kik a példaképeik? A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 többek között ezekre a kérdésekre is választ ad.

 

Group of young hipster friends playing with smartphone with mutual disinterest towards each other - Modern situation of technology interaction in alienated lifestyle - Internet wifi connection

 

Az Új Nemzedék Központ megbízásából, a Társadalomkutató Kft. által végzett kutatás terepmunkája 2016 szeptembere és decembere között folyik, amelynek során 8000 15-29 éves magyarországi és 4000 határon túli magyar fiatalt kérdeznek meg többek között demográfia, családalapítás-gyermekvállalás, oktatás, munka, jövedelem és vagyoni helyzet, lakhatás, egyenlőtlenségek, szabadidő, médiafogyasztás, kockázati magatartás, érték és identitás, közösségek, társadalmi közérzet témaköreiben. A kutatás gyorsjelentése decemberben várható.

7 Föld-szerű bolygót talált a NASA Tőlünk 39 fényév távolságra található TRAPPIST-1 rendszerben keringnek.
Lehetne egy nyolcadik kontinens Új-zélandi tudósok szerint Zélandia lehet a nyolcadik kontinens.
Már hárman haltak meg az influenza következtében A vírus a legyengült szervezetű vagy valamilyen alapbetegségtől szenvedő embernél okozhat súlyos szövődményeket.
Egyetemista után is igényelhető családi adókedvezmény Januártól bővült a családi kedvezményre jogosultak köre, módosult az eltartottak körének meghatározása.
Hétéves mélyponton a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban Novemberben októberhez képest tovább csökkent a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.
Kígyós játék a legnépszerűbb keresések közt Ezekre kerestek rá legtöbbször a magyarok a Google-on 2016-ban. A játékot meg csak simán nem tudod abbahagyni.
Romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években a PISA-felmérés alapján PSZ: a nevelő és oktató munkának az készség és képességfejlesztésre kell irányulnia
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Egy újabb vírus bukkant fel, ami lopja a bankok ügyfeleinek pénzét A Tesco Bank több ezer ügyfele esett nemrégiben a kiberbűnözők áldozatául.