Baja tehetségei: Theodoreán Alexandra – 3×3-as kosárlabda-világbajnok

Theodoreán Alexandra megnyerte Kínában a 3×3-as kosárlabda-világbajnokság egyéni ügyességi versenyét. A Bajáról indult kosaras lány, jelenleg Szekszárdon játszik. Alexandrából az interjú alatt is áradt a pozitivitás, és a szeretet a kedvenc sportja iránt. Tisztelettel és odaadással beszélt nekünk edzőiről, bepillantást nyerhettünk  magánéletébe, és a világbajnoki címig vezető útjáról is mesélt.

14885958_1290928730925365_972427664_n

 

Honnan indultál, hogy jutottál idáig?

8 évesen kezdtem el kosárlabdázni, Baján, Nagypál Gábornál, ő a gyerekkori edzőm. Mindent neki és Kmetovics Tímeának köszönhetek, nagyon hálás vagyok nekik!

5 éve igazoltam Szekszárdra, itt MB1 A csoportban játszom. Kétszer voltam utánpótlásban válogatott u16-ban és u20-ban. Tavaly pedig jött a 3×3-as felkérés a válogatottba. Előző évben még csak ilyen felkészülési tornákon vettünk részt, és készültünk az Európa bajnoki selejtezőre, az Eb-re és a világbajnokságra.

 

Pontosan mi is az a 3×3?

A  3×3 hasonló mint a streetball, csak bírók felügyelik, mint a rendes játékban, szabályok közé van helyezve. 21 pontig megy a játék, vagy 10 percig, egyszerre 3-an játsszák,  3-3 elleni játék, plusz van egy csere. Itt nem lehetnek edzők, semmilyen kontaktusba nem kerülhetsz az edződdel. Nálunk válogatott szinten működik a dolog, volt vezető edzőnk, másodedzőnk és gyúrónk. A magyarok azért tényleg komolyan veszik ezt.

14813335_1290928777592027_1770554642_o

Miért ezt a sportot választottad? Hogyan indult a kosárlabda szerelem?

Mindig is szerettem sportolni, sokat fociztam kint, az utcabeliekkel a faluban. Mozgékony gyerek voltam és az iskolában láttam egy       hirdetést, hogy kosárlabdára toboroznak gyerekeket. Anyukám       mondta, hogy próbáljam ki.

Úgy mentem el az első edzésre, hogy kantáros farmer nadrág, és póló volt rajtam. Nem gondoltam, hogy mindjárt ott kell maradni edzeni. Aztán az edző mondta, hogy vegyem le a cipőm, és zokniban eddzek.

Ami megfogott benne az az, hogy szerettem a csapathoz tartozni, hogy a napi rutinom része lett már fiatalon. Kitartásra nevelt. Megtanultam, hogy küzdenem kell, ha van célom! Volt egy megingásom is, hogy elmegyek inkább focizni, de szerencsére anyukám nem engedte, és maradtam a kosárlabdánál.

 

Amint látszik, jól tetted! Melyikek számodra a legemlékezetesebb pillanatok, amik a kosárlabdához köthetők?

Amikor az Európa bajnokságon elértük az első helyezést. Az leírhatatlan érzés volt, fantasztikus! Éreztük, ez volt amiért dolgoztunk! Itthonról is nagyon sokan szurkoltak nekünk.

 

Hogyan sikerül egyensúly teremtened a magán életed és a kosárlabda közt?

Napi két edzésem van általában. Néha fél nap pihenőink vannak, de nagyon sok megbeszélésünk is van. Konditerembe is járunk. Nem nagyon jut időm magánéletre. Szombaton általában meccs van, vasárnap tudok hazamenni a családomhoz, estére örülök, ha ágyba kerülök. A délelőtti edzés alkalmával 2-3 órákat szoktunk a csarnokban tölteni. A nap végére azt veszem észre, hogy magammal igazából semmit nem foglalkoztam azon kívül, hogy edzettem.

 

Mi segít át a nehéz periódusokon?

A csapattársak, a család és a barátaim. A visszaigazolások, és a győztes meccsek is erőt adnak. Ott jössz rá arra, hogy megéri ezt csinálni. Egy olyan ember, aki nem sportol, nem ismeri a győztes meccsek örömeit, és a vesztes meccs utáni kudarcokat sem tudja megélni.

14872474_1290928727592032_743489351_n

Mik a terveitek a csapattal a jövőre nézve?

Elég kiegyenlített a mezőny ebben a bajnokságban, és nagyon jól kezdtünk, négyből három meccset sikerült megnyernünk. Itthon megtudtuk verni 20 ponttal a tavalyi bajnokot. Múlt héten a magyar kupabajnokot vertük meg. Nagyon jó úton vagyunk, most jelenleg harmadik helyen állunk a tabellán, de még korai azt mondani, hogy a háromban végzünk a végén. Első körben az első nyolcban szeretnénk benne lenni, hogy a rájátszást tudjuk játszani. Én szeretném, ha az első ötben lennénk. A magyar kupán is jó lenne, ha dobogós helyezést érnénk el.

 

Nem tudom, lehet-e ilyet kérdezni, de meddig tervezed, hogy kosarazni fogsz?

Tudom jól, hogy ez egy véges story, de amíg családot nem alapítok, addig csinálni fogom.

 

Van élet az állati tej után (+videó) Leteszteltük a legnépszerűbb növényi tejeket! Van még remény!
A kanapé kutya a múlté, íme Loki a szobaróka Egy hiperaktív rombológépet a lakásba? Így néznek ki Loki a róka mindennapjai!
Mit hajtanak a nők avagy 5, tipikusan csajos autó Igen, igen, ők azok, akik a leginkább megdobogtatják a női szívet. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb csajos verdákat.
Megvan miért szeretjük a sorozatokat Aggódva figyeltük, hogy megmenekül-e Bobby Ewing és egy ország szállt be az internetbe Vágási Ferivel.
Élő vs. műfenyő Választhatunk mű vagy élő karácsonyfát, de melyik a környezetbarátabb?
DIY karácsonyfa díszek Ha unod a csicsás, előre gyártott karácsonyfadíszeket, csináld magad! Íme pár DIY ötlet!
Luca napi hagyományok December 13 Luca napja, ám ez nem csak egy egyszerű névnap, számtalan hagyomány, és babona kapcsolódik hozzá.
Frissítve: Ismét eljött a Motoros Mikulás (+videó) Idén is motoron érkezett a jótékonykodó, nagy szakállú Télapó bácsi.
A Mikulás legendája A keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentjéről a tizedik század óta emlékeznek meg minden esztendőben.