A bajai Hegyhengergetők avagy folk mai hangzással keverve

Áprilisban jelent meg a Hegyhengergetők nevű bajai zenekar első klipje a Bomba. A klippet már korábban bemutattuk a  “79.hu“oldalán. aki lemaradt, volna az  itt megtalálja. A zenekar október 14. én koncertezik Baján az Armstrongban, ahol sok új dalt hallhat tőlük a közönség. A nagy érdeklődésre való tekintettel remélik sokan eljönnek. Északi Szabolcsot a zenekar gitárosát, frontemberét faggattuk a dalokról, koncertről.
 ___
12694502_10208353683336792_2749689941778409604_o
 ___
Elárulnád nekünk mi az a psycho folk-rock ?
Ez egy poén. Igazán egy őrült zenei stílusnak hangzik. Igazából a zenekar népzenei feldolgozásokkal kezdte, ahol az eredeti dalokat pszihedelikus alapokra, elszállós kísérleti hangzásokra helyeztük. Volt pl. egyfajta techno szerű gitárhangzás mindenféle stílussal kevergetve, szerettem volna, hogy ne úgy szóljon a “rock band “mint ahogy az szokott, de azért mi megpróbáltunk mindig arra törekedni, hogy befogatható dalok szülessenek. Elsősorban a szövegekre építünk, mindig az határozza meg, hogy milyen lesz egy zene. Számomra, ami Szarka Gabi szövegeit illeti, az az őszinteség és az önirónia, sok humorral fűszerezve. “Lakótelepi” filozófiák életről szerelemről.
 ____
A Hegyhengergetők valahol a folk zenékből táplálkozás, mai hangzással keverve, de erre azt szokták mondani, hogy alternatív rock, csak az nekünk túl tipikus.
 ___
Manapság divatos az etno műfaj. Ti is ezt az utat járjátok?
Semmiképpen. Számunkra folk szó nem azt jelenti, hogy csak a magyar népzenéből merít a Hegyhengergetők. Mindenféle stílus helyet kaphat, ami alárendelhető egy egy szerzemény hangulatának. Mi folk zenének tekintjük például a bluest is.
Egy zenekar stílusát nem igazán érdemes behatárolni előre de fontos, hogy meglegyen az egység a dalok hangzásában, meglegyenek a megkülönböztető jegyei. Olyan ez mint, amikor főzöl és kitalálsz egy új kaját, keresel valami új ízt, ami már bent van a fejedben vagy próbálsz feljavítani egy régi receptet.
Egyébként nagy tiszteletben tartjuk a 70-es 80-as évek Magyar  alternatív zenekarait. A koncerteken mindig szoktunk egy két dalt játszani tiszteletből.
 ___
Hogyan készülnek a dalaitok?
Sokszor csak áthívom Gábort és megmutatok neki egy ötletet vagy ő hív engem egy új szöveggel. Mi így dolgozunk, állandóan hívogatjuk egymást, ha jön valami ihlet. Sokat filozofálunk zenéről élethelyzetekről, sokat hülyéskedünk és mindig ebből születik egy új dal. Tehát mi nem próbateremben dolgozunk, ahogy az szokott lenni egy átlagos zenekarnál, hanem itthon nálam. Van egy mini stúdióm, ebben alkotunk. Manapság ez egy jó lehetőség, hogy ne kelljen 5 embert összekoordinálnod  és bármikor folytathasd a munkád. Amikor eszembe jut egy ötlet nekiülök és csinálom. Nem kell mennem sehova. Több hangszert feltudok játszani itthon, kitudom próbálni milyen lesz a zenekari hangkép. Szerintem ma már egy teljesen bevett dolog, szinte minden zenésznél ott a “Számítógép-hangkártya-mikrofon és veheti fel a dalait” otthon. Ez a gyakorlat nekem is bevált.
 ___
12717965_1732887670288240_7442522144499716283_n
 ___
Mik a terveitek?
Még mindig sokat kísérletezünk, de már a lemezkiadás küszöbén állnak a dalok és megkezdődtek a tárgyalások profi stúdiókkal, ahol lekevernénk az anyagot, illetve vennénk fel új számokat. A próbákon csiszolgatjuk a hangzást. Egyébként a zenekar 5 tagú. Rajtam kívül  Gilián Péter basszusgitár, Huszák Gábor gitár , Jaszenovics Gergő dob és Szarka Gábor énekes van még. A koncertezés teljesen más dolog, mint a dalszerzés-stúdió munka. A kezdetben kétszemélyes projekthez zenekart kellett verbuválnunk. Több, mint egy éve elkezdődtek a próbák, első fellépések. A visszajelzéseket tekintve eddig minden pozitív úton halad. Remélhetőleg most sem fogunk csalódást okozni senkinek, aki októberben eljön.
 ___

Több demót publikáltunk a youtube csatornánkon . Ha valakinek felcsigáztuk az érdeklődését hallgasson meg minket Október 14-én Baján az Armstrongban találkozunk.

Paintballra fel! Akciós lövöldözésre invitál az öt éves Maxim Paintball.
Kutatók éjszakája lesz Baján Egy jó kis program a tudomány iránt érdeklődőknek.
Lehetne egy nyolcadik kontinens Új-zélandi tudósok szerint Zélandia lehet a nyolcadik kontinens.
Bajai jelölt az év divattervezője kategóriában! A Glamour magazin Women of the Year Gáláján jelölt lett László Bea!
A TI szerint Magyarország az 57. a korrupciós rangsorban A rangsort a TI állítja össze, szakértők és üzletemberek megkérdezésével mérik az országokban a közszektor korrupcióját.
Kik hordhatnak maszkot a szmogban? Nem mindenkinek javasolt a védőmaszk használata.
Bajáról indult a két jégtörő Szerbiába A jégzajlás a Dunán amellett, hogy szép, sajnos jelentős károkat is okoz. Magyarországról 2 jégtörő hajót küld Szerbiába.
Magyarok is indulnak Las Vegasban a technológiai és innovációs kiállításon Négy magyar vállalkozás is képviselte Magyarországot az amerikai innovációs kiállításon.
Hétéves mélyponton a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban Novemberben októberhez képest tovább csökkent a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.