“Szeretjük a vitát” – interjú Tarnai Zoltán főszerkesztővel

Ez a nap is eljött: Két éves lett a hetven9.hu. Hogyan értékeled az elmúlt évet?

Ha azt mondanám, hogy nehéz éven vagyunk túl, az csak egy közhely lenne. Mindenki nehéz évet, sőt éveket él meg mostanság. A napi működés során akadnak nehézségeink, de mindig leküzdjük őket. Mégis az elmúlt év talán a szokásosnál több akadályt gördített elénk. Bár azt mondják, egy újság életében a második év kritikus. Akkor viszont örömmel jelenthetem túléltük, és tovább fejlődünk.

_

Mint sok helyen, nálunk is jelentős probléma a forráshiány. Bennünket nem finanszíroz senki, magunkat tartjuk fenn. Ennek persze ára van, például sokkal kevesebb jut hirdetésre, az újság népszerűsítésére, mint szeretném. Egyébként meg furcsa is lenne, ha valaki idejönne, hogy itt van 80 milliárd csinálunk újságot. Nem is tudnánk mit kezdeni vele. (nevet)

 

A hirdetési felületeink értékesítésében bár jobban állunk, mint tavaly, még közel sem vagyok elégedett. Jó és hatékony a hirdetési portfóliónk, bár eddig nem igazán sikerült eljuttatni a vállalkozókhoz, amin javítanunk kell.  

 

Ismét nagy siker volt a kávézóteszt. Idén is olyan viharos volt, mint tavaly?

Közel sem. Aminek nagyon örültünk, hogy a vállalkozók profitáltak a kritikai észrevételekből. Volt olyan eset, ahol a főnök nem is tudott a problémáról, amíg le nem írtuk. Az idén egyébként sokkal kiegyenlítettebb volt a mezőny. Hogy csak egy egyszerű példát mondjak a textil törlőt már mindenhol elhagyták a kávézó tulajdonosok, és wifi is majdnem mindenhol van már, ami – valljuk be – manapság már olyan természetes követelmény, mint az áram.

Baja életében nagyon fontos a turisztika. Márpedig kávézóba még a kisebb pénzű turisták is beülnek egy feketére. Ha csak magamat nézem, amikor egy ismeretlen városban vagyok, kávéfüggő lévén, biztosan beülök valahova egy frissítőre. Ha ott elégedett voltam a szolgáltatással, esetleg egy mosolyt is kaptam a pincérnőtől, kedvezőbben emlékszem az adott helyre. 

Nagy szívfájdalmam, hogy idén elmaradt a fagyizótesztünk, amit jövőre biztosan bepótolunk.

 

Tarnai Zoltán

“A cél sem változott: a hitelességet tekintjük elsődlegesnek. ” – Tarnai Zoltán

 

Az előző évi interjúban azt mondtad, hogy a hetven9.hu nem hírportál, mégis elindult a Hír79. Ez nem ellentmondás?

Nem látom annak. A HÍR79 csak egy része az újságnak. Azt vettük észre, hogy sokan igénylik, hogy ha már napi szinten látogatják az oldalt, megtalálják nálunk azokat a vezető híreket, amelyek fontosak lehetnek számukra. Igyekszünk olyan hírfolyamot közzétenni, ami a Baja és környéki embereket is érinti. Persze lehozzuk a könnyedebb tartalmat is.  A hírszerkesztés folyamatosan alakul, tudjuk, hogy van még hova fejlődnünk. 

_

Emellet a hetven9.hu maradt az a magazin, aminek eredetileg indult. A jövőben persze tervezünk még kiegészítő modulokat hozzátenni, de az alap mindig marad. 

 

A cél sem változott: a hitelességet tekintjük elsődlegesnek. Alázattal, gondosan írunk, hogy megfeleljünk a minket olvasók elvárasainak. Tudjuk, hogy nagy a felelősségünk, hiszen sok ezer embernek írunk már. Szeretnénk, ha Olvasóink a szórakoztató tartalom mellett, elgondolkodtató, adott esetben vitát generáló tartalmat is találnának. 

 

Vitát generáló tartalom?

Igen. Mostanság hiányzik a vita. Amikor két álláspont ütközik egymással és mindkét álláspontban van tényekkel alátámasztható igazság. Például a közéletből is hiányzik a vita. Akiket érdekel a közélet, a világot jobbára kormány vs. ellenzék alapon értelmezik, ami hiba. Hiányzik az érvekkel alátámasztott, kulturált vita, ahol bizonyos dolgokat más szemszögből is megvizsgálnak a felek. 

Mi mindig is biztattuk Olvasóinkat, hogy normális, kulturált formában mondják el véleményüket egy-egy témával kapcsolatban, legyen az közéleti vagy más. 

 

Hogyan tervezed a következő évet?

Határozott elképzelésem van az újság következő évéről. A nemrég indult, hölgyeknek kedvező Pasimentes Övezet rovat mellé hamarosan az Uraknak is szolgálunk rovattal. 

_

A következő év közepét a Baja Ízei projekt fogja uralni (amely egyébként megnyerte a TESCO pályázatát – a szerk.) is, erről hamarosan bővebben is hallani fognak a kedves Olvasóink. A Vasárnapi kávézó rovat is visszatér a rendszeres megjelenéshez. 

_

Továbbra is csak saját tartalmat jelentetünk meg, tehát Olvasóink a jövőben sem találnak nálunk másod- harmadközléseket, megosztásokat. Továbbra sem kuncsorgunk lájkokat cuki kutyusok, és meseszerűre húzott üres fotók mutogatásával. Szintén nem jelentetünk meg viccesnek szánt álhírt sem április elsején és máskor sem. Szerintem egy magára valamit is adó újság portfóliójába nem fér bele az ilyesmi. Bár, ahogy figyeljük a mi Olvasóink nem is várják el.  A hetven9.hu Olvasói igénylik a minőségi tartalmat. Ennek nagyon örülök.  

 

“Mondtam, hogy száz méter háton bármi megtörténhet…” Olvasd el, mit mondott Katinka a győzelmeiről.
Három nap, 2 Magyar arany – közben verset írtak Hosszú Katinkáról "Megy e lány, mint a torpedó, A lába előtt hever egész Rio..." - verselték Katinka oldalán a szurkolók. (+VIDEÓ)
Itt a Városi gyermeknap programja Május 29-én, vasárnap a Petőfi-szigeti Ifjúsági szálló és Kemping ad otthont a rendezvényeknek. És még az idő is jó lesz!
Egy jó nagy gyomrost vitt be az Uber (+Videó) A tünti nem jött be, de mást egyelőre nem tudtak kitalálni a taxisok. Közben meg döntenek a parlamentben.
Cukorbetegek figyelem! Változás jön a jelölési rendszerben Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés is.
Leesett a hó, kilinccsel előre szép az élet Itt a fehér újév, ilyenkor nem csak a hátsókerekeseké a világ. Vigyázzunk egymásra!
Ne szórakozz a bajaiakkal! (Frissítve) Komoly ellenszenvet váltott ki a bajai emberekből az új Knorr-reklám.
Baja tehetségei: Patarica Bálint – gépszerelő Vannak tehetséges sportolók, művészek, Patarica Bálint viszont a szakmájában sikeres. Vele beszélgettünk.
Kint voltunk a Járműfeszten Jövőre se hagyjátok ki!