Szarvaslesen

Megkezdődött a szarvasbőgés az erdőkben. A Gemenc Zrt. még programokat is szervez ,, Igazi szarvasbőgés” címmel. Megkértük Hajdu Márk vadgazdamérnököt, hogy mondja el nekünk, mi mindent kell tudnunk a szarvasbőgésről.

 

 Mi a szarvasbőgés, miért bőgnek a szarvasok?

A szarvasbőgés a vadásztársadalom ünnepe, amikor a hazai erdők a szarvasbika orgonáló hangjától zengnek. Szarvasbőgésnek nevezi a vadásznyelv a gímszarvas párzási időszakát.

Ilyenkor a gímszarvas bikák bőgő hangjukkal adják vetélytársaik tudtára azt, hogy az általuk védett szarvastehenek feletti szaporodási jog gyakorlását kizárólagosnak gondolják. A bőgés ritmusa, hangerőssége információt hordoz. A bika mellkasának mérete egyben „rezonátor dobként” funkcionál, akár egy hangszer. Minél erősebb egy bika, annál mélyebb a hangja Ez általában igaz, bár néha érik meglepetések az embert. Emellett a hangadás mikéntje és gyakorisága enged következtetni arra, éppen a teheneit terelgeti a bika, vagy a trónkövetelővel felesel, sőt, arra is, hogy fiatal, még ideges és ingerült bikáról van-e szó, vagy egy öreg, az ereje teljes tudatában lévőről.

 

24293_b

 

Úgy tudjuk, ilyenkor szokták vadászni a szarvasokat, miért ?

Ilyenkor csak szarvasbikára szoktak vadászni, első sorban közülük is az öreg, érett bikákra, akik már kivették a részüket génjeik örökítéséből és életük csúcsán túl, de még teljes dicsfényükben pompáznak. A legnagyobb, legerősebb bikák ilyenkor látványosan védelmezik háremüket, a bőgést utánozva a közelükbe férkőzhet a szerencsés vadász, így ilyenkor nyílik esély az elejtésükre is. Az elejtés előtt rendkívül szigorú szempontok alapján bíráljuk el a szarvasbikát. Az a néhány példány, mely elejtésre érdemes, jelenti sokszor azt a bevételt a vadászatra jogosult számára, amelyből az egész éves gondoskodást és védelmet biztosítani tudja a vadállomány számára. Ehhez társul mostanában a lakosság igénye a közjóléti funkciókra (turista utak, kilátók, erdei pihenőhelyek), melyekkel olyan terhet rónak az erdő- és vadgazdálkodók vállára, melyek megfizetését a kirándulók vállalni már nem szeretnék. Ezért a vadgazdálkodók egyik nagy kihívása a lehető legszakszerűbb vadgazdálkodás során egyszerre biztosítani az erdő-mezőgazdaság-városi környezet- vadállomány összhangját és a folyamatos működéshez szükséges bevételi források előteremtését. Ebből következik, hogy akkor vadásztatunk szarvasbikára, amikor azokat a példányokat tudjuk a vendég számára elejtésre kínálni, melyek túl vannak már életük csúcsán, de még nem veszítettek „gazdasági értékükből”. Így tudjuk biztosítani a természet összhangjának megmaradása mellett a ránk rótt felelősséget, a tartamos gazdálkodást a természeti értékeinkkel.

 

agroinform.com

fotó: agroinform.com

 

A vadászat miatt szokták az erdők egyes részeit lezárni ilyenkor? 

Részben. A vadászat rendkívül veszélyes foglalatosság, hiszen fedett terepen könnyen a lövés hátterében találhatja magát a kiránduló. A lövés leadása előtt azonban a vadásznak minden kétséget kizáróan meg kell bizonyosodnia arról, lövése nem veszélyeztet-e emberi életet, vagy más értéket. A baj azzal van, hogy a kirándulók nem tartják be az erdei kirándulás szabályait, elhagyják a kijelölt turista utakat, így kiszámíthatatlan, hol bukkannak fel, önmagukat sodorják veszélyhelyzetbe. Másrészt a szarvasbőgés ideje egyfajta szüret a vadgazdálkodásban. Egy elejtésre érdemes bika 12-13 éves, ennyi ideje óvja, eteti a vadász, ennyi ideje gondoskodik évről évre arról, hogy az élőhelye a lehető legjobban szolgálja a szarvasok érdekeit. Ezért elvárható, hogy a vadászatot ne zavarják meg, ez csupán egymás munkájának kölcsönös tisztelete (lenne).

Gondoljunk csak bele, a búzaföldre sem sétálunk be a kombájn elé, mikor aratnak.

 A szarvasok is megérdemlik, hogy a szaporodási időben, hogy – a szükségesnél nagyobb mértékben – ne zavarják őket. Azt a néhány bikát, melyet a vadászok elejtenek, a lehető legkisebb zavarás mellett teszik, a nap olyan szakában, amikor ez lehetséges.

 

Miért nem szabad szarvas agancsot szedni?

Mert az a vadászatra jogosult tulajdona, ezért a gyűjtése és a vele való kereskedelem lopás és orgazdaság!

Emellett manapság sokan üzletszerű tevékenységként űzik a téli időszakban az agancsozást. Hajtják, kergetik a szarvasokat, míg azok csapatba verődve menekülnek, közben elhullajtva az agancsaikat. Az utóbbi években sok olyan videót látni, melyben több tucat, esetenként százas nagyságrendű szarvas rohan át a főúton. Ez veszélyezteti a szarvasokat, az autósokat, de az így összeverődött csapat stressz-terhelése is óriási és hatalmas károkat okoz az erdőben is.  A vadgazdálkodó tudja, hogyan képes a vadállomány zavarása nélkül begyűjteni azt, így nincs a szarvasok és a többi embertársa kárára.

turistamagazin

 

Ha valakit csillapíthatatlan kíváncsiság vonz az erdőbe a szarvasbőgés miatt, próbálja meg szervezett programok keretein belül magába szívni az információkat, és ne kezdjen el egyedül kóborolni az erdőben! Az erdőben mi csak vendégek vagyunk, ezért tisztelnünk kell az ottani szabályokat és értékeket.

A kanapé kutya a múlté, íme Loki a szobaróka Egy hiperaktív rombológépet a lakásba? Így néznek ki Loki a róka mindennapjai!
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Bajai Sportuszoda jelene és jövője Megnéztük mi a helyzet az uszoda háza táján. Lakatos Árpád az uszodavezetője válaszolt a kérdéseinkre.
Kovács Csaba: Szállodahajók érkezhetnek Bajára Hamarosan nem csak elhajózni láthatjuk majd a folyami luxushajókat.
Hosszú Katinka háborút indított (frissítve) "Számomra elfogadhatatlan, hogy az eredményeinkkel, keserves, mindennapi munkánkkal a Szövetség sajátjaként dicsekszik."
Egy újabb vírus bukkant fel, ami lopja a bankok ügyfeleinek pénzét A Tesco Bank több ezer ügyfele esett nemrégiben a kiberbűnözők áldozatául.
Aztán az “öreg hölgy” lassan letérdelt Avagy hogyan nyomták le az Európai Unió torkán a szabadkereskedelmi megállapodásnak nevezett CETA-t.
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?
Taroltak a magyar filmesek a hétvégén Díjátadókon jutalmazták a magyar filmeket.