Kiadni a lakást? – Na még mit nem!

Manapság nagyon sokan keresnek vagyis keresnének kiadó lakást Baján. Albérletet viszont alig találni. A legtöbb esetben meg sem hirdetik, máris kiadták őket. Megkérdeztük Brigarszky Ildikó ingatlanközvetítőt, miért ilyen nehéz manapság kiadó lakást találni?

List-Your-Flat2-1024x768

 

Kevesebb lett a kiadó ingatlan, vagy egyszerűen csak a rossz tapasztalatok miatt nehezebb találni, esetleg a lakókkal szemben támasztott kritériumok lettek túl kemények?

Véleményem szerint, nagyon megnőtt az albérletet keresők száma az előző évekhez képest és a kínálat nem tudta még követni a keresletet. Sok fiatal, és ifjú pár nem szeretne, vagy nem tud hitelt felvenni. Sokan nem akarják lekötni magukat ingatlanvásárlással. Talán azért, mert esetleg külföldi karriert terveznek, vagy egyéb okokból. Az albérletet keresők körét, még bővítik azok az ügyfelek is, akik hitelüket nem tudják fizetni és arra kényszerülnek, hogy eladják az ingatlanjukat, a fennmaradó összegből pedig már nem tudnak ingatlant vásárolni. A főbérlők, vagy leendő főbérlők közül egyre több ügyfél fekteti már pénzét ingatlanvásárlásba, hogy azokat utána kiadja. Úgy gondolom, hogy ez a rossz helyzet csak átmeneti állapot.

Mivel kevés az albérlet, így az albérleti díjak is megemelkedtek, van választási lehetőségük a főbérlőknek, ezért magasabbak lettek a kritériumok.

Sok szempontot vesznek figyelembe az albérletet kiadó ügyfelek.  A rossz tapasztalok miatt például ilyen, hogy  lelakták lakást, vagy ki nem fizetett rezsi költségeket hagytak hátra. Óvatosabbak lettek. Sokan nem is hirdetik meg a kiadó lakásukat, inkább ismerősök körében adják ki.

moving-in-main

 

Mit gondol  arról, hogy többen szállásmegosztó portálokon hirdetik, hogy szobát lehet napokra vagy akár egy napra is bérelni náluk ? Kb. 5000 Ft a legolcsóbb. Üzleti szempontból ez jobban megéri?

Nekem az a tapasztalatom, hogy kevesen hirdetik meg a lakásukat ilyen módon, legalábbis nem nagyon találkoztam még ilyen ügyféllel. Jobban szeretik inkább, ha valaki hosszútávra bérli ki  a lakást, mert nyáron biztos könnyű kiadni napokra, de télen, kevés az igény erre, itt Baján.

 

A fent említett negatívtapasztalatok miatt, a lakást családon belül kiadni sem leányálom. Néha rosszabb rokonnal hadakozni,mint egy idegennel. Mint ingatlannal rendelkező főbérlő, vonzó lehet szállásmegosztó portálon meghirdetni, és pár napra kiadni az ingatlanunkat. Megkérdeztük Vidákovics Gábort, a bajai Tölgyfakuckó Apartmanház üzemeltetőjét, miért így adja ki az apartmanját, és miért nem albérletként. Gábor és családja a kiadott apartman közvetlen szomszédságában tartózkodik végig, amíg a vendégek jelen vannak.

 

Melyik éri meg jobban anyagi szempontból, kiadni a lakást albérletbe, vagy vendégházként üzemeltetni?

Jobban megéri vendégháznak kiadni pár napra, mert az albérletbe, ha albérlőt beengedek, az előbb utóbb lelakja a lakást. Így pedig elmennek, kitakarítom, jön a következő. Ha jönnek a barátaim, akkor arra a hétvégére nem adom ki az apartmant, és ott alhatnak. Mindent összevetve, lehet, hogy nem jövök ki sokkal jobban mint egy kiadott albérlettel, de a családommal mi is itt lakunk a szomszédban, így felügyeljük a dolgokat.

 

Kijelenthetjük, hogy a vendégházakra igény van Baján.

Igen. A forgalmunk mostanában megnőtt mert a nagyobb szálláshelyeket kibérelték a rendőröknek, meg a katonáknak. Emiatt, felértékelődött a kicsik szerepe. Külföldiek is szoktak jönni, öt országból volt már vendégünk. Budapesten van egy utazási iroda akikkel kapcsolatban állunk.  Megszervezték az utat francia nyugdíjasoknak, akik kerékpárral jöttek, nekem el kellett mennem Kalocsára, ott felvettem a bőröndöket, addig ők letekertek Bajára.

Direkt családias környezetben szerettek volna megszállni, hogy együtt főzzünk egy halat, és beszélgethessünk.

Másnap tekertek tovább Mohácsra, oda átvittem a bőröndjeiket. Amióta kész a kerékpárút azóta sok külföldi jön, általában  mennek tovább le, Szerbiába.

 

Mit gondol az olyan szálláslehetőségekről, ahol a saját lakó környezetükbe engedik be a vendéglátók a vendégeket?

Viszonylag nagy család vagyunk, hat gyerekkel, mi azt nem kívánnánk, de másoknál jól működik egyébként. Nálunk az a jó megoldás, hogy mi különálló részben lakunk.

 

Volt már olyan eset, hogy a vendég nem megfelelően viselkedett, és szólni kellett? Vagy konfliktus helyzet alakult ki?

Sok éves fennállásunk alatt egyszer volt, hogy a feleségem hívott, hogy a túl sokat ittak, és késsel kergetőztek az udvaron.

Ilyen esetekben, mi mint vendégház, megtehetjük, hogy idehívjunk egy rendőrt, és kitegyük a vendéget. Albérletből a szerződés miatt nem tehetnénk meg.

 

Hát ez a helyzet most. Reménykedjünk, hogy a helyzet rendeződik majd, és a kereslet előbb utóbb találkozik a kínálattal. 

 





Kovács Csaba: Szállodahajók érkezhetnek Bajára Hamarosan nem csak elhajózni láthatjuk majd a folyami luxushajókat.
Gyertek ki a bajai mentőállomás nyílt napjára! A legjobb rendezvény a hétvégére, kicsiknek nagyoknak egyaránt!
Gálos Roland veretlen a Német Bundesligában! Ötödik mérkőzését is megnyerte a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó Se Baja sportolója!
Bajai jelölt az év divattervezője kategóriában! A Glamour magazin Women of the Year Gáláján jelölt lett László Bea!
A kanapé kutya a múlté, íme Loki a szobaróka Egy hiperaktív rombológépet a lakásba? Így néznek ki Loki a róka mindennapjai!
Bajáról indult a két jégtörő Szerbiába A jégzajlás a Dunán amellett, hogy szép, sajnos jelentős károkat is okoz. Magyarországról 2 jégtörő hajót küld Szerbiába.
Frissítve: Ismét eljött a Motoros Mikulás (+videó) Idén is motoron érkezett a jótékonykodó, nagy szakállú Télapó bácsi.
Bajai Sportuszoda jelene és jövője Megnéztük mi a helyzet az uszoda háza táján. Lakatos Árpád az uszodavezetője válaszolt a kérdéseinkre.
Egy uszály süllyed a bajai Duna-hídnál Valószínűleg a híd lábának ütközhetett a hajó.