Film: Snowden, a modern hős

A Snowden film rossz. A Snowden film jó. Nem, nem írtam el.

 

A mozikban futó Snowden című film nem sikerült túl jól. Az IMDb 7,2-es értékelése nyilván magának a főhősnek, Edward Snowdennek szól, és nem az alkotásnak. 

snowdenfilm2

Edward Snowden (sz.: 1983. június 21.), aki leleplezte az amerikai tömeges adatgyűjtést

 

A rendezőtől, Oliver Stone-tól – aki olyan filmeket jegyez mint a JFK, Született július 4-én és személyes kedvencem, a Minden héten háború – meglepő ez az alkotás. Stone eddig is foglalkozott már Amerika történelmének sötétebb oldalával, így a témaválasztása nem meglepő. Az azonban sokkal inkább, hogy a film szereplői, szinte kivétel nélkül borzalmas alakítást nyújtanak. Érzések és érzelmek nélkül alakítják karaktereiket, nagyjából úgy, mintha a szúnyogbökösdi művház amatőr színjátszó társulata lennének. Ez alól talán a Snowden barátnőjét – Lindsay Mills-t – játszó  Shailene Woodley (A beavatott) és az újságírókat alakító színészek (Melissa Leo, Zachary Quinto/Spock kapitány/, Tom Wilkinson) a kivételek. Ők hitelesen alakítják a megformált karaktereket, elvíve a filmet a hátukon. 

 

snowdenfilm5

Balra a filmbeli Lindsay Mills (Shailene Woodley), jobbra az igazi.

 

Aki látta a Snowdennel forgatott dokumentumfilmet, annak különösen szembetűnő, hogy mennyire szenvtelenül hozzák a figurákat. Az egyik legnagyobb kontraszt, amikor Snowden a hong-kongi szállodában beszél az újságírókkal (egyébként nyilván e köré épül a film): a dokumentumfilmben látszik rajta a halálfélelem, a zavarodottság. És megtudjuk belőle, hogy az igazi Snowden mennyire “rossz színész”; nem tudja megjátszani magát, őszinte érzelmek és félelemek látszódnak az arcán. A filmben, a Snowdent alakító Joseph Gordon-Levitt (Kötéltánc) arcán ennek nyoma sincs. Mintha egy számító, hidegvérű embert látnánk, aki pontosan eltervezett mindent és azt a képzetet kelti, hogy őt itt már semmi meglepetés nem érheti. A dokumentumfilm alapján pedig tudjuk, hogy nem erről volt szó. Snowden félt, hogy megölik őt vagy a barátnőjét. Levitt hasonlóan próbálta megformálni a karaktert, mint azt a Kötéltánc című filmben tette, de ami ott működött, itt abszolút nem. Persze a két a karakter teljesen más. 

 

Stone részéről a feszültségteremtés is elmaradt, pedig lett volna rá bőven lehetőség. Megkockáztatom, hogy a film vége felé még egy ásítást is elengedtem, a mellettem ülő oldalborda pedig konkrétan beleszenderedett a “múvíba”. Olyan, mintha a rendező nem tudta volna eldönteni, hogy akció mozit vagy dokumentumfilmet akar csinálni. A döntés elmaradása pedig végigkísérte az egész filmet, volt egy kicsi ebből is, egy kicsi abból is, de a végeredmény nem állt össze egésszé. 

snowdenfilm3

A film esetlenül mutatja be azt a folyamatot, ami eljuttat oda egy katona szülővel rendelkező, jó állásban, jó fizetésért dolgozó amerikai fiút, hogy 29 évesen eldobja az addigi életét azért, hogy az embereket szolgálva felnyissa a szemüket.

 

Hogy ezek után miért jó a Snowden film? Mert egy olyan hőst mutat be, akiről sokan példát vehetnénk. Aki kilépett az egyébként sem létező amerikai álomnak csúfolt híg fosból, és el merte mondani, hogy a szabadság mekkájaként is ismert Egyesült Államok tulajdonképpen a világ legnagyobb elnyomó rendszerét működteti.

 

A film felvetette – még, ha alig érzékelhetően is – az egyik legfontosabb problémát is: a pakisztáni bankár esetében kiderült, hogy mennyire könnyen válik zsarolhatóvá valaki a megfigyelések nyomán.     

 

És ez miért érint Téged? Képzeld el, hogy valaki be tud lépni egy olyan facebookba, ahol a profil oldaladon mindent megtalál rólad: mire kerestél rá, kivel és mit chateltél, milyen pornót néztél, majd a telefonodon vagy a laptopod webkameráján keresztül pedig az arcodba bámul vagy megnézi, ahogy átöltözöl, esetleg belehallgat a szobában folyó beszélgetésbe…

 

Igen, igen, az a nyugtalanító érzés, amit most érzel ott belül, az a privát-szférád maradékának halálhörgése.   

 

Film: Citizenfour – a leleplezett lehallgatás Edward Snowden a Rendszer titkait hozta napvilágra. Ne sajnáld, a Te titkaid már úgyis náluk voltak.
A Rubik-kocka Hollywoodban Magyar találmány áll a titkos adatok kiszivárogtatásának középpontjában.
2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
A Mikulás legendája A keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentjéről a tizedik század óta emlékeznek meg minden esztendőben.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Telik az idő: 28 éve jelent meg Jacko Smooth Criminal-je Igen, igen annak idején Te is énekelted az "Enigácsivokki"-t. Na, erről a dalról van szó. Idézzük csak fel.
Az igazság a bevándorlásról (+videó) Az újságíróból lett politikai elemző, Roy H. Beck tartott egy hatásos előadást a tömeges bevándorlás hatásáról.
,, Írj rám, majd megbeszéljük! ” avagy nyugdíjba küldtük a hanghívást Hol van már a hívás, meg az órákig tartó telefonálgatás és az Sms?! Mára már elenyészően vannak jelen az életünkben.
Az ide EFOTT újra kitesz magáért! VILÁGSZTÁR VELENCÉN! Az idei EFOTT Fesztivál újra egy világsztárral teszi felejthetetlenné a nyarat! Az aranyhangú srác hazánkba látogat!