Film: Snowden, a modern hős

A Snowden film rossz. A Snowden film jó. Nem, nem írtam el.

 

A mozikban futó Snowden című film nem sikerült túl jól. Az IMDb 7,2-es értékelése nyilván magának a főhősnek, Edward Snowdennek szól, és nem az alkotásnak. 

snowdenfilm2

Edward Snowden (sz.: 1983. június 21.), aki leleplezte az amerikai tömeges adatgyűjtést

 

A rendezőtől, Oliver Stone-tól – aki olyan filmeket jegyez mint a JFK, Született július 4-én és személyes kedvencem, a Minden héten háború – meglepő ez az alkotás. Stone eddig is foglalkozott már Amerika történelmének sötétebb oldalával, így a témaválasztása nem meglepő. Az azonban sokkal inkább, hogy a film szereplői, szinte kivétel nélkül borzalmas alakítást nyújtanak. Érzések és érzelmek nélkül alakítják karaktereiket, nagyjából úgy, mintha a szúnyogbökösdi művház amatőr színjátszó társulata lennének. Ez alól talán a Snowden barátnőjét – Lindsay Mills-t – játszó  Shailene Woodley (A beavatott) és az újságírókat alakító színészek (Melissa Leo, Zachary Quinto/Spock kapitány/, Tom Wilkinson) a kivételek. Ők hitelesen alakítják a megformált karaktereket, elvíve a filmet a hátukon. 

 

snowdenfilm5

Balra a filmbeli Lindsay Mills (Shailene Woodley), jobbra az igazi.

 

Aki látta a Snowdennel forgatott dokumentumfilmet, annak különösen szembetűnő, hogy mennyire szenvtelenül hozzák a figurákat. Az egyik legnagyobb kontraszt, amikor Snowden a hong-kongi szállodában beszél az újságírókkal (egyébként nyilván e köré épül a film): a dokumentumfilmben látszik rajta a halálfélelem, a zavarodottság. És megtudjuk belőle, hogy az igazi Snowden mennyire “rossz színész”; nem tudja megjátszani magát, őszinte érzelmek és félelemek látszódnak az arcán. A filmben, a Snowdent alakító Joseph Gordon-Levitt (Kötéltánc) arcán ennek nyoma sincs. Mintha egy számító, hidegvérű embert látnánk, aki pontosan eltervezett mindent és azt a képzetet kelti, hogy őt itt már semmi meglepetés nem érheti. A dokumentumfilm alapján pedig tudjuk, hogy nem erről volt szó. Snowden félt, hogy megölik őt vagy a barátnőjét. Levitt hasonlóan próbálta megformálni a karaktert, mint azt a Kötéltánc című filmben tette, de ami ott működött, itt abszolút nem. Persze a két a karakter teljesen más. 

 

Stone részéről a feszültségteremtés is elmaradt, pedig lett volna rá bőven lehetőség. Megkockáztatom, hogy a film vége felé még egy ásítást is elengedtem, a mellettem ülő oldalborda pedig konkrétan beleszenderedett a “múvíba”. Olyan, mintha a rendező nem tudta volna eldönteni, hogy akció mozit vagy dokumentumfilmet akar csinálni. A döntés elmaradása pedig végigkísérte az egész filmet, volt egy kicsi ebből is, egy kicsi abból is, de a végeredmény nem állt össze egésszé. 

snowdenfilm3

A film esetlenül mutatja be azt a folyamatot, ami eljuttat oda egy katona szülővel rendelkező, jó állásban, jó fizetésért dolgozó amerikai fiút, hogy 29 évesen eldobja az addigi életét azért, hogy az embereket szolgálva felnyissa a szemüket.

 

Hogy ezek után miért jó a Snowden film? Mert egy olyan hőst mutat be, akiről sokan példát vehetnénk. Aki kilépett az egyébként sem létező amerikai álomnak csúfolt híg fosból, és el merte mondani, hogy a szabadság mekkájaként is ismert Egyesült Államok tulajdonképpen a világ legnagyobb elnyomó rendszerét működteti.

 

A film felvetette – még, ha alig érzékelhetően is – az egyik legfontosabb problémát is: a pakisztáni bankár esetében kiderült, hogy mennyire könnyen válik zsarolhatóvá valaki a megfigyelések nyomán.     

 

És ez miért érint Téged? Képzeld el, hogy valaki be tud lépni egy olyan facebookba, ahol a profil oldaladon mindent megtalál rólad: mire kerestél rá, kivel és mit chateltél, milyen pornót néztél, majd a telefonodon vagy a laptopod webkameráján keresztül pedig az arcodba bámul vagy megnézi, ahogy átöltözöl, esetleg belehallgat a szobában folyó beszélgetésbe…

 

Igen, igen, az a nyugtalanító érzés, amit most érzel ott belül, az a privát-szférád maradékának halálhörgése.   

 

Film: Citizenfour – a leleplezett lehallgatás Edward Snowden a Rendszer titkait hozta napvilágra. Ne sajnáld, a Te titkaid már úgyis náluk voltak.
A Rubik-kocka Hollywoodban Magyar találmány áll a titkos adatok kiszivárogtatásának középpontjában.
2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
A Mikulás legendája A keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentjéről a tizedik század óta emlékeznek meg minden esztendőben.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Telik az idő: 28 éve jelent meg Jacko Smooth Criminal-je Igen, igen annak idején Te is énekelted az "Enigácsivokki"-t. Na, erről a dalról van szó. Idézzük csak fel.
Az igazság a bevándorlásról (+videó) Az újságíróból lett politikai elemző, Roy H. Beck tartott egy hatásos előadást a tömeges bevándorlás hatásáról.
A rockereknek is kedvez az idei Efott Nem bírta visszafogni magát a fesztiválra látogató VOLBEAT
,, Írj rám, majd megbeszéljük! ” avagy nyugdíjba küldtük a hanghívást Hol van már a hívás, meg az órákig tartó telefonálgatás és az Sms?! Mára már elenyészően vannak jelen az életünkben.