„Ne igyatok vizet, igyatok sört!”

Az európai sörkultúra legalább annyira sokszínű, mint amennyire az európai nemzetek maguk. A búzasör eredetileg felső erjesztésű sörfajta volt, ami annyit tesz, hogy az erjesztés során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Viszont a jobb érés segítése érdekében alsóerjesztésű élesztőt is adagolnak a sörléhez.

 

A világ legelső sörfőzdéje egy németországi bencés kolostorban működött 1040-től. A múlt évezred elején sokféle fűszert, bogyót és gyógyfüvet adtak hozzá a sörhöz. 

 

Sok német úgy tartja, hogy a sört hét percig kell kiönteni, akkor lesz tökéletesen megfelelő az ital és a habja.

 

Az Októberfesztnek, a világ legnagyobb sörfesztiváljának többmilliós látogatottsága van évente.

 

article-0-1822CEBE00000578-145_964x641

 

A csehek használtak először komlót a sör ízesítéséhez. Ami annyira újdonság volt, hogy aki külföldre szállított belőle azt halálra ítélték. A legenda szerint IV. Vencel, cseh király annyira szerette ezt a sört, hogy már a saját megkoronázására is egy kocsma padjai alól húzták ki.

Bud Spencer kedvenc söre is a cseh Budweiser volt, amiről a művésznevét is felvette.

 

A harmadik nagy európai sörös nemzet a belga. Több mint 25 őshonos sörfajtájuk van. Könnyű, gyümölcsös söröket isznak, amikor szomjasak. A komlósabb söröket aperitifként, a nehéz, sötét söröket pedig desszertként fogyasztják. Soissons-i Szent Arnold-ot tartották a komlószedők védőszentjének, aki felfedezte, hogy szalmával jól lehet sört szűrni. Egy régi történet szerint ő volt az, aki azzal a felszólítással állította meg a pestisjárványt, hogy:

„Ne igyatok vizet, igyatok sört!”.

 

A Brit– szigeteken a pubok töltötték be az apátságok, templomok szerepét. Ma a szigetországban nagyjából 60 ezer pub működik. Mivel a britek szinte minden nap órákat töltenek beszélgetéssel és sörözéssel a pubokban, ezért a gyengébb alkoholtartalmú, hordóban érlelt sörök terjedtek el leginkább.

 

Az írek ellenben whiskyt és gint ittak. Ezért döntött úgy Arthur Guinness 1759- ben, hogy 9 000 évre kibérel egy kis dublini főzdét és fekete sört fog főzni. A sört tíz évvel a gyáralapítás után már külföldre is adtak el az italból. Ma már a világ 120 országába értékesítik a világ talán legismertebb sörét és az ír kultúra jelképét, a Guinnesst.

 

guinness-22

Mit hajtanak a nők avagy 5, tipikusan csajos autó Igen, igen, ők azok, akik a leginkább megdobogtatják a női szívet. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb csajos verdákat.
Megvan miért szeretjük a sorozatokat Aggódva figyeltük, hogy megmenekül-e Bobby Ewing és egy ország szállt be az internetbe Vágási Ferivel.
Élő vs. műfenyő Választhatunk mű vagy élő karácsonyfát, de melyik a környezetbarátabb?
DIY karácsonyfa díszek Ha unod a csicsás, előre gyártott karácsonyfadíszeket, csináld magad! Íme pár DIY ötlet!
Frissítve: Ismét eljött a Motoros Mikulás (+videó) Idén is motoron érkezett a jótékonykodó, nagy szakállú Télapó bácsi.
Két órás visítás, tökéletes testek: Magic Mike élőben! Chippendale vagy minőségi szórakoztatás? A látvány, melyre minden nő vágyik egy éjszaka erejéig. Nekünk is jár a móka!
Na jó, ez a játék nagy királyság (+videó) Paintballozni ment a szerkesztőség és annyira jók voltunk, mint Jack Reacher bármikor. Csak az a makacs izomláz ne volna.
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?
Csajok, akik kimaradtak a háziasszonyképzőből Nem tudunk pacalt főzni, és a tökéletes húslevesről sincs lövésünk, mégis köztetek járunk nap mint nap.