Miért lett Államalapító királyunk neve István?

Augusztus huszadika, az államalapításunk ünnepe ezért István királyunkról emlékezünk meg. Felkerestük a bajai Türr István múzeumból Merk Zsuzsát, a múzeum történész főmuzeológusát. Megkértük, hogy meséljen nekünk Szent István királyunkról. 

 

Államalapító Szent István királyunk életét három latin nyelvű legendából is ismerjük. A legkorábbi, az ún. nagyobbik legenda – vagyis a hosszabb –  a szentté avatás, 1083 körüli időkben születhetett, míg a kisebbik (a rövidebb) biztosan Könyves Kálmán uralkodása (1095–1116) idején. Mindkettő bencés szerzetesek munkája.

A korábbi, nagyobbik legenda bölcs, aszketikus állam- és egyházszervezőnek írja le Szent Istvánt, erre helyezi a hangsúlyt, míg a későbbi rövidebb a királyt keménykezű, szigorú, de igazságos uralkodóként jellemzi.

E két legenda szövegét összeszerkesztve, illetve saját szövegekkel kiegészítve készíti el Hartvik hersfeldi (Németország) bencés szerzetes – később győri püspök –  1100 körül a középkorban „hivatalosnak” tekintett István legendát. Ebben a korábbi életrajzokhoz képest erőteljesen hangsúlyozza a Szent király isteni kiválasztottságát.

 

A 16. század elején íródott Érdy-kódexben található magyar nyelvű István-legenda becses nyelvemlékünk, s egy ismeretlen karthauzi szerzetes, a Karthauzi Névtelen munkája.
A Hartvik-legendából idézzük azt a részletet, melyben István anyjának, Saroltnak egy látomásában megjövendölik a nagy király születését.

„ [Géza] feleségét, kihez már közeledett a szülés órája, az isteni kegyelem vigasztalni ilyen látomással akarta. Megjelent ugyanis boldog István levita és első vértanú előtte, a levita öltözet díszeivel ékesítve, s így kezdett szólni hozzá: «Bízz az Úrban, asszony s légy biztos, hogy fiút fogsz szülni, akinek e nemzetségben először jár korona és királyság, és az én nevemet ruházd reá.» Rácsodálkozván az asszony így válaszolt: «Ki vagy uram, vagy mely néven neveznek? – Én vagyok – felelt az – István első vértanú, aki először szenvedett vértanúságot Krisztus nevéért. » Ezt mondván eltűnt.

Közben megszületett a fejedelem Istentől megjövendölt fia, akit a próféta szerint ismert az Úr, még mielőtt a méhben megfogant volna, és akinek, mielőtt megszületett, első vértanúja, (ISTVÁN) nevét adta.

Ezt Isten kedveltje, Adalbert püspök, hite őszinteségéért a keresztség fehér ruhájába öltöztette, és ő lett lelki gyámola. Akkor az István nevet kapta; hisszük, hogy Isten is ezt akarta, mert ami István a görög nyelvben, korona a latin beszédben. Mivel Isten azt óhajtotta, hogy e világban is királyi hatalom koronázza, s a jövőben váltsa fel az örökké tartó boldogság koronájával, kijelölte őt az örök, el nem múló dicsőség elnyerésére.”  

szent-istvan-kiraly-szobra-a-budai-varban-w580xh380_20110920143320_11

Államalapításunk ünnepének alkalmából számtalan program közül válogathatunk Baján. Reggel szentmise lesz a Szentistván Templomban, majd egy ünnepi műsor a Szent István szobornál. Eközben a Petőfi-szigeten már reggeltől kezdetét veszi az estig tartó Bácskai Lovasnap. Este Luciano Pavarotti gálakoncert lesz a viziszínpadon, majd a szokásos tűzijátékkal zárul a nap.

A Mikulás legendája A keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentjéről a tizedik század óta emlékeznek meg minden esztendőben.
Amit tudni kell az Augusztus 20-i ünnepről Az egyik legrégebbi és legjelentősebb magyar ünnepnap. Összeszedtünk néhány érdekes információt az ünnep kapcsán.
,, Írj rám, majd megbeszéljük! ” avagy nyugdíjba küldtük a hanghívást Hol van már a hívás, meg az órákig tartó telefonálgatás és az Sms?! Mára már elenyészően vannak jelen az életünkben.
Népharag: Ezektől a posztoktól kapunk agyfrászt Cuppanós szelfi és a Ceolhoi "nagyon igaz". Összegyűjtöttük a legidegesítőbb Facebook lakókat és posztjaikat.
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
Stílusikonok az EFOTT-on „Bátorság kell manapság középszerűnek lenni”
Harry elátkozott gyermeke, Albus Perselus Potter Górcső alá vettük a népszerű színdarabból készült könyvet, amelyet a Harry Potter sorozat újabb darabjának szántak.
Luca napi hagyományok December 13 Luca napja, ám ez nem csak egy egyszerű névnap, számtalan hagyomány, és babona kapcsolódik hozzá.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.