Augusztus 8.: az ökológiai “túllövés” napja

Ismét többet használtunk éves szinten a rendelkezésünkre álló, természet adta készletekből. Idén – a tavalyihoz képest – 5 nappal előbb jött a ,,túllövés napja”, így a természet innentől kezdve a jövő éves készleteit hitelezi az emberiségnek. A fogyasztást figyelembe véve már 1,8 Földre lenne szükségünk, hogy ne legyünk mínuszban. 

re.jsx

Ez az oka annak, hogy gyakoriak a hőségriadók, az időjárás szélsőséges és extrém, a világban fogy az ivóvíz készlet. Sajnos, ehhez a magyarok is bőven hozzájárulnak.

Egy átlag magyar 2,8 globális hektár ökológiai lábnyoma jóval több a megengedett 1,72 globális hektárhoz képest. A magyar lakosság 10%-kal többet fogyaszt négyzetméterenként az Európai Uniós átlagnál!

Ennek jelentős része háztartási energia. A Knauf Insulation szakértői szerint a házak hőszigetelése kulcsfontosságú, a megfelelő szigetelés előrelépés lenne a környezetvédelemnek, és a számlák is csökkennének.

Eredményesek csak úgy tudunk lenni, ha mindenki tesz lépéseket, bármilyen kicsi legyen is az. A klímahasználat növeli az üvegházhatást okozó CO2 kibocsátás mértékét. Ha a lakás hőmérsékletét 2°C-kal alacsonyabbra állítanánk télen és ugyanennyivel magasabbra nyáron, 1 tonnával kevesebb CO2-t bocsátanánk ki évente. Gondoljunk bele, mennyit jelentene ez az egy kis lépés, ha mindenki megtenné, és mennyivel többet is tehetnénk még!

Szarvaslesen A szarvasbőgés témakörét boncolgattuk, mi az, amit laikusként tudnunk kell, mielőtt az erdőbe rohanunk szarvast lesni.
Veszélyzónában vagyunk a szívférgesség tekintetében A szívférges kutyák száma nőtt az Alföldön. Ennek okait kutatta a Nébih Állategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatósága.
Cicák és kutyák együtt kerestek gazdit A két bajai állatmentő csoport kéz a kézben keresett gazdát az árva kutyáinak és cicáinak az Örökbefogadó Napon.
Halfőzőre készül a Város Már csak néhány nap.
Bajaiak az EB-n: Az éjjel soha nem érhet véget "Ilyen messze otthontól, ennyi magyart látni, és közösen drukkolni, óriási élmény volt."- Bajaiak meséltek élményeikről.
Kezdd a hetet utazással – ezt látnod kell! Az Emirates és a Boing közös site-ja csodálatos helyekre visz el. De most komolyan, ezt a földet pusztítjuk nap mint nap?
Gyertek ki a bajai mentőállomás nyílt napjára! A legjobb rendezvény a hétvégére, kicsiknek nagyoknak egyaránt!
A rommá játszott karácsonyi dalok helyett válaszd ezeket! Az ,,All I want for christmas is you" és a ,,Last christmas" hallatán kitépnéd a hajad? Akkor ez Neked szól!
Külföldi nyaralás – Listáztuk a folyamatot: Eu kártya, biztosítás Hello Világ, jövök! - majd ha már elintéztem mindent. Ha külföldre utazol nyaralni, van pár feladatod előtte!