Indul a tanév, megkérdeztük mennyi az annyi?

A tanévkezdésnek a gyerekek többsége nem örül. A hosszú szünet után nehéz visszarázódni a hétköznapi mókuskerékbe, figyelni a tanórákon, és leckét írni. Nem csak a gyerekeket viseli meg az iskolakezdés, hanem a szülők pénztárcáját is. Megkérdeztük a Cserjés nyomtatvány bolt dolgozóit, hogy az iskolaszerek, füzetek mennyibe is kerülnek egy szülőnek.

 

Vannak még összeállított füzetcsomagok?

Ez tanár és iskolafüggő, és általában az alsó tagozatoknak állítunk össze csomagot, főleg az elsősöknek. Baján egy iskola van, aki kiadja, hogy a felső tagozatokban milyen füzetek kellenek, máshol csak alsóban írják ezt elő.

 

Az árak hogyan alakultak a tavalyi évhez viszonyítva?

Az árak mindig változnak, az igényekkel. Van aki drágább füzeteket kér, van aki sima hagyományosat.

A tavalyihoz képest az árak nagyon minimálisan változtak. Általában az elsős csomag az, ami kicsit drágább a többi osztályhoz képest.

 

Mikor veszik meg az írószereket a szülők vagy gyerekek, augusztusban vagy szeptember első hetében?

Augusztus végén jönnek a szülők bevásárolni. Nagyon ritka, hogy tanévkezdés után jönnének. Kiegészítőket vesznek szeptemberben, hiszen megvásárolnak egy csomagot, és az első nap után esetleg az első szülői után a tanár elmondja, hogy mire van még szükség a továbbiakban.

iskolaszer

 

Egy bajai anyukát is sikerült megkérdeznünk, arról ,hogy mennyit költenek az iskolakezdéskor. A fia most kezdi az első osztályt a Gyakorlóban.

Nálunk összeállított füzetcsomag van. Egy bizonyos írószer boltba jár mindenki a suliból, ott segítenek összeállítani egy kiadott lista alapján, a direkt csomagot.

 

Mennyibe kerül egy ilyen csomag, miket kell még vennetek?

Én a legegyszerűbb füzeteket választottam, hogy lássa melyik a négyzetrácsos melyik a csíkos, mert még nem tud olvasni. Az írószerekből az erős közepes minőséget vettünk, a teljes csomag 15.000 Ft volt. Ebben benne vannak az írószerek, a füzetek, minden kellék. Nálunk a tankönyv az első és másodikos osztályoknak ingyenes. Tornafelszerelést kellett még vennünk, cipőt, nadrágot és trikót.  A füzetcsomaggal összesen körülbelül 20.000 Ft volt minden, de ebben az iskolatáska nincs benne.

Portrait of cute schoolboy with backpack looking at camera with his classmates on background

 

Gyúró Éva is elárulta, mennyit költenek kamasz fia iskolakezdésére. Ebben a korban jóval többet kell fizetniük, mint az alsóbb osztályokban. Persze a költségek nagy részét még mindig a tankönyvek teszik  ki.

A fiam januárban lesz 17 éves, most szeptemberben tizedikes lesz a Bélában. Jelenleg a tavalyi évről tudok beszámolni. Csak a tankönyvek 25.000 Ft-ba kerültek, ehhez hozzájön még a füzetek ára. Természetesen itt már csak spirálfüzet a jó, ez még legalább 15.000 Ft. Az iskolatáska az, amiből érdemes a drágábbat megvenni, mert legalább kicsit többet kibír. Azt mondta a fiam, hogy idén még jó lesz a tavalyi, amit 10.000 Ft-ért vásároltunk. Az idén tolltartót már vettünk. Ez nem volt olyan drága, mint vártam csak 2500 Ft, de legalább olyan, amilyet szeretett volna, ami nem is olyan egyszerű ebben az életkorban.

Azt, hogy mennyibe kerül az iskolakezdés sok minden befolyásolja. Az sem mindegy, hanyadikba megy a diák, vagy melyik iskolába jár, továbbá általános iskolás vagy gimnazista, esetleg szakközépiskola tanulója. 

 

Gyertek ki a bajai mentőállomás nyílt napjára! A legjobb rendezvény a hétvégére, kicsiknek nagyoknak egyaránt!
Gálos Roland veretlen a Német Bundesligában! Ötödik mérkőzését is megnyerte a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó Se Baja sportolója!
Kovács Csaba: Szállodahajók érkezhetnek Bajára Hamarosan nem csak elhajózni láthatjuk majd a folyami luxushajókat.
Bajáról loptak bicikliket, de elfogták őket a rendőrök Baján több helyről is loptak bicikliket az urak, de szerencsére elfogták őket a rendőrök.
Kiadni a lakást? – Na még mit nem! Minden, amit a bajai albérletpiacról tudni akarsz. Azt is kinyomoztuk, miért nehéz albérletet találni manapság Baján.
Azok a bajai kerékpárutak A kerékpáros és gyalogos közlekedés megkönnyítésének érdekében változások várhatóak a jövőben.
Online világom – Interjú Patuskával A bajai Patuska Youtube csatornája több, mint 24000 feliratkozóval, az egyik legnézetebb hazai videós csatorna.
5 rejtett ékszer Baján Összegyűjtöttünk öt bajai helyszínt, amelyek megbújnak a nyilvánvaló szépségű helyek mellett.
Nagy bajai kávézóteszt 2.0 2016-ban ismét bevállaltuk! Beültünk a bajai kávézókba, pontoztunk és rangsoroltunk. Mutatjuk Nektek az eredményt.