Így néz ki a mobiltelefon evolúció

Mobiltelefonok annyira beépültek a mindennapjainkba, hogy nyugodtan kijelenthetjük, nincs életünk nélkülük. Az egész gondolatot, hogy egy mobil, nem helyhez kötött telefonra lenne szüksége az emberiségnek még a második világháború hordozható rádiós walkie talkiejai ihlették. Ha megfogan a gondolat elindul a kísérletezgetés is és hamarosan le is gyártják. Az első tényleges mobiltelefonnak nevezhető készülék, 1970-es évek elején jelent meg, de kereskedelmi forgalomba csak 1983-ban  került, természetesen Amerikában.

hirek.prim.hu

Az első mobilt a Motorola gyártotta.

A Motorola volt a gyártója az első mobilnak, és az ára nem volt piskóta: 3995 ropogós dollárt kóstált. Egy töltéssel 1  óra beszélgetést lehetett vele lefolytatni, a készenléti ideje pedig 8 óra, a tömege 790 gramm volt.

Magyarországon az 1990-es években jelentek meg nagyobb számmal, de akkoriban még luxusnak számítottak a készülékek, magas havidíjakkal, kezdetleges hálózatokkal, és rossz országos lefedettséggel. 1996-ra már mindenkinél volt egy  készülék a zsebében.

 

1998-ban jött az első legenda: a Nokia 5110, majd 1999-ben a Nokia 3210

Ezek a telefonok már normális készenléti idővel, sok új funkcióval robbantak be a magyar mobilpiacra. Ébresztőóra és számológép, a legendás kígyó játék, sms küldés fogadás funkciókat is tudták. 

nokia-5110-3210-3310

A legendák: Nokia 5110, Nokia 3210 és Nokia 3310

 

Egyre több márka jött forgalomba mint a Siemens, Ericsson, Alcatel, Nokia, Motorola. Megindult a verseny és elkezdtek rámenni a kis méretű telefonok gyártására.

Minél kisebb volt a telefonja annál menőbb volt az illető. Mert közben már státusz szimbólum is lett a mobil. A legújabbat a legmenőbbet kellett birtokolni.

 

A zsebgyufásdobozok után jöttek a további újítások , mint a kinyitható, forgatható, tolható telefonok, persze egyre több funkciót pakoltak a készülékekbe, mint például a wap – ez volt az első valamilyen formában nettel kapcsolatba lépő opció. Emlékezhetünk az mms szolgáltatásra; régen ezzel lehetett képet küldeni, 3szor annyi pénzért mint egy sms ára. Jött az e-mail küldés, és megjelentek a borzadály fotókat készítő fényképezős telók, röpködtek a 0,01 megapixelek, és a VGA kamerák.

evolution-of-cell-phones-technology

 

A következő állomásként megjelentek a zenelejátszós mobilok, amiket személy szerint imádtam: infra küldés, bluetooth, kihangosítható zenelejátszás, színes kijelző, de érezhető volt, hogy lassan már nincs további fejlődési lehetőség. Így is lett. Már nem nagyon volt új ötlet a tarsolyokban.

 

Aztán 2007-ben az Apple ledobta az atombombát, jött az első iPhone az érintő kijelzőjével, és innentől kezdve  utánuk a vízözön:

okostelefon tulajdonosok lettünk. 

apple-vs-android-010700

 

Gyakorlatilag az Apple és az Android harca lett a fő attrakció. Már mindent telefonon csinálunk, a telefonok újra nőni kezdtek, megjelentek az életünkben a mindig online közösségi portálok, fotó feltöltő oldalak, vásárlós appok, navigációk, online videó lejátszók, feltöltők, stb. Ezek mind arra késztetnek, hogy bújjuk a kis kütyünket.

 

Annyira beépült az életünkbe, hogy már a kisbabák is tudják kezelni a mobilt, ha megkaparintják. Érdekes belegondolni, honnan indult, és  hogyan fejlődött, hová jutott, a technika. A végét persze nem láthatjuk, viszont az biztos, hogy jó lenne az okostelefonokkal lépést tartva fejlődni és nem elbutulni mellettük.

Kipróbáltuk: Iphone 6 plus Kipróbáltuk az eddigi legnagyobb Iphone készüléket, ami nem okozott csalódást.
Telefon, tablet, gyerek kezébe igenis való! Engedjék, vagy ne engedjék a szülők a gyerkőcöt a telefont használni? Örök vitatéma nyomába eredtünk.
A hordozható zeneszerszámaink evolúciója Nosztalgiázz velünk! A hordozható zene-kütyüjeink történetét idéztük fel, a Sokol rádiótól egészen az okostelóig.
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
Bemutatták az új Nokia 3310-et Az ára 49 euró lesz. Itthon húszezer Ft. körül vásárolhatjuk meg.
Mobilokat a táskába, kezdődik az óra! Megnéztük milyen szabályok vonatkoznak az iskolai mobilhasználatra.
Szeptember 23-tól elérhető az iPhone 7 Apple kockák figyelem! Itt a várva várt új iPhone 7.
Készíts egyedi telefontokot, mutatjuk hogyan Uncsi a telód? Dobd fel egy kicsit és tedd egyedivé. Itt van pár ötlet hogyan!
Kipróbáltuk: Huawei Ascend Y550 Kipróbáltuk a kínai gyártó egyik alsó- középkategóriás készülékét. Kevés pénzért egész jó telefon kerülhet a kezünkbe.