Merre tovább Halfőző fesztivál? – interjú Dobos Edittel

Sok éves fennállása alatt rengeteget változott a Bajai Halfőző Fesztivál, mind a programok, a helyszínek, és a halfőző közönség tekintetében is. Érdekelt minket a fesztivál további sorsa, jövőképe, ezért kérdéseinkkel felkerestük a Baja Marketing ügyvezető igazgató-helyettesét, Dobos Editet.

 

Egyre több a könnyűzenei program, és úgy látjuk, hogy a szigetre helyeződik a fő hangsúly. Nagyon sokat változott a rendezvény, mi várható a jövőben?

21 éves volt a fesztivál most. 21 év alatt megváltoztak az igények, amihez nekünk alkalmazkodnunk kell. Érkeznek negatív és pozitív visszajelzések is, mi a negatívakból is tanulunk, és lehetőséghez mérten próbálunk változtatni ezeken. 21 évvel ezelőtt egy összefogás indult a város 300 éves ünnepének  apropójából, ez működött és fejlődött is nagyon sokáig.

A magyar fesztiválok életében statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb fesztivál a 10. év környékén hanyatlani kezd, vagy meg is szűnik. Ez a Bajai Halfőző fesztiválra nem érvényes.

Azt viszont látjuk, hogy a szokások és az igények, mind zenei téren mind a szolgáltatások területén, teljes egészében átalakultak.

Valóban igaz, hogy a rendezvény populárisabb, emellett mégis a gasztro-kulturális rendezvény jelleget hordozza magában. Valójában mindenkihez szeretnénk szólni, és ez az idei évben valósult meg leginkább. A csütörtöki napon a néptánc, népzene kedvelőinek az igényeit szolgáltuk ki, pénteken és szombati napon a fiatalokra és a közép korosztályra koncentráltunk. A Petőfi-szigeten találhattuk a Soproni sörsátrat, ahol rock zene szólt, a “mi színpadunk” pedig a fiataloknak és a gyerekeknek kínálta a programokat. Későbbi órákban a középkorosztálynak szólt a zene, ma futó zenekarokkal.

Mindemellett ott a Dj festival ami teljes egészében a fiatalokra koncentrál. Volt borudvarunk, ahol nosztalgia zene szólt. A Centrál zeneszigetünkön a helyi tehetségeket mutattuk be. 

Nemzetiségi bemutatkozás vonatkozásában említhetném még a bunyevác utcát, illetve a Petőfi-szigeten található Kézműves Udvarban a nagyon sikeres “Népek Udvarát”, ahol környékbeli népi zenekarok játszottak. Az idei évben először rendeztük meg a Ficánka családi vasárnapot, amelyről teljes egészében pozitív visszajelzések érkeztek. A gyerekes családoknak vasárnapra is kell programot szervezni! A jövőben ezeket az igényeket figyelembe fogjuk venni, és már úgy állunk neki a jövő évi programszervezésnek, hogy ezeket a tanulságokat beépítjük a szervezési munkánkba.

Fogadás2016.

Dobos Edit

Miért tolódik ki egyre inkább a Petőfi-szigetre a rendezvény?

Hosszú évek tapasztalata, hogy a regisztrált halfőzők száma és azoknak szerkezeti megoszlása is teljes mértékben átalakult. Annak idején Bajainak lenni, és Bajaiként főzni egy érdem volt egy bajai embernek. Most pedig már sokaknak teher. A vidékről érkezőknek ez még egy érdekesség, látványosság. Nehéz a helyszínre bejutni, nehéz az asztalokat elfoglalni délután háromig, hiszen az ünnepélyes tűzgyújtás csak 6 órakor van. Az asztalnál ülve a tűző napon komoly egészségügyi károsodást szenvedhetünk, nem véletlen az, hogy a rendezvény zöme az árnyékos Petőfi-szigetre és a Sugovica sétányra tevődött.

 

Várható-e Baján egy kimondottan zenei fesztivál megrendezése?

A Csodálatos Baja programsorozat keretein belül annyi programunk van, hogy pillanatnyilag nem találnánk neki időpontot, egymást érik a rendezvények.

Azt viszont látnunk kell, hogy erre is lenne igény. 

Nem mindenki teheti meg a bajai fiatalok közül, hogy más, nagy zenei fesztiválokra elutazzanak, hiszen magasak a jegyárak. Ez egy más jellegű igényszint, mint amit Baja ki tudna szolgálni, de jó ötletnek tartjuk. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy egyszer Baján is legyen egy kimondottan zenei fesztivál. Viszont érdemes lenne a rendezvény struktúráját több szempontból átbeszélni. A sziget leterheltségét is figyelembe kell vennünk, ott van a rengeteg lakóház, üdülő, vendéglátóhely, új sportlétesítmények, amelyeket használnak a bajaiak, ezért olyan leterhelt a sziget, amelyre egy híd vezet le és egy gyalogos híd vezet ki róla. Meg kell találnunk a módját annak hogyan tudnánk ezt úgy kezelni, hogy ne váltson ki indulatokat,  egészségesen, élhető módon tudjon működni. Természetesen ehhez kell a bajai lakosok megértése, türelme és toleranciája is.

Sajnos ezeken a napokon az emberek ingerküszöbe kissé felfokozott,  az amúgy is terhelt belváros közlekedésének korlátozottsága miatt, ezért a szigeti rendezvényhelyszín megközelítésének és forgalmának biztosítását ismételten át kell majd gondolnunk.

 

Nagy indulatokat váltott ki a Halfőző kapcsán a rendezvény hangereje.  Hogyan lehet ezt kezelni egy ilyen jellegű fesztivál kapcsán?

Valóban felénk is érkeztek ilyen jelzések, jogosan és jogtalanul egyaránt. Én a “mindenkinek igaza van, és senkinek nincs igaza” elvét képviselem. 

Mondhatjuk azt is, hogy 365 napból áll egy év, ebből 4 napot vesz el a Bajai Halfőző Fesztivál. Teljes mértékben megértem a lakótelepen élő embereket, hallottam, hogy Alvégen is lehetett hallani a zenét. Mivel víz mellett vagyunk, így a Sugovica is és a széljárás is befolyásolja a hang terjedésének mértékét. Elnézés kérek azoktól, akiket zavartunk a pihenésben, viszont a másik oldalon meg láthatjuk, hogy hány embert szórakoztattunk azzal, hogy itt volt ez a rendezvény.

Mindenkinek köszönetet mondok aki ezt  a rendezvényt türelemmel végig követte!

Más városokban is vannak fesztiválok, az ott élőknek azt is el kell tudni viselni, őket is zavarja valószínűleg, de mivel egy városban élünk mindenkinek fontos az, hogy Baja városa éljen és legyenek turisták, amit csak vonzó programokkal tudunk biztosítani. Ennek gazdasági és helyi turizmus élénkítő hatása is van, ami kihat a városban élő minden bajai lakosra.

 

Halfőzőre készül a Város Már csak néhány nap.
Gyertek ki a bajai mentőállomás nyílt napjára! A legjobb rendezvény a hétvégére, kicsiknek nagyoknak egyaránt!
Gálos Roland veretlen a Német Bundesligában! Ötödik mérkőzését is megnyerte a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó Se Baja sportolója!
Kovács Csaba: Szállodahajók érkezhetnek Bajára Hamarosan nem csak elhajózni láthatjuk majd a folyami luxushajókat.
Bajáról loptak bicikliket, de elfogták őket a rendőrök Baján több helyről is loptak bicikliket az urak, de szerencsére elfogták őket a rendőrök.
Kiadni a lakást? – Na még mit nem! Minden, amit a bajai albérletpiacról tudni akarsz. Azt is kinyomoztuk, miért nehéz albérletet találni manapság Baján.
Indul a tanév, megkérdeztük mennyi az annyi? Nem olcsó az iskolakezdés. Utánanéztünk mennyit költenek a bajai szülők az iskolás gyermekeikre.
Azok a bajai kerékpárutak A kerékpáros és gyalogos közlekedés megkönnyítésének érdekében változások várhatóak a jövőben.
Online világom – Interjú Patuskával A bajai Patuska Youtube csatornája több, mint 24000 feliratkozóval, az egyik legnézetebb hazai videós csatorna.