Vasárnapi kávézó: Így lopták szét az országot – Videó

A Komló Média által készített dokumentumfilm szomorú. A Komló Média által készített dokumentumfilm jó. Na, nem technikailag, úgy azért bőven maradt kihasználatlan potenciál a filmben, de mondanivalójában és koncepciójában mindenképp értékes alkotás. A rendszerváltást idézi fel, ahogyan az akkori hatalmi elit részben azért, mert hülyék voltak hozzá, részben pedig nyereségvágyból gyakorlatilag kirabolta az országot, illetve asszisztált ahhoz, hogy a nyugati nagyvállalatok szerezzenek meg mindent.

 

Igazából a filmben szereplő tényeket talán eddig is tudtuk vagy sejthettük. Azonban így összefoglalva még inkább elgondolkoztatja és elszomorítja az embert, és megvilágít néhány kérdést, amely talán minden emberben felmerül. Mindenekelőtt azt, hogy hogyan történhetett meg ez. Akkoriban gyakorlatilag pénz nélkül is tulajdonosa lehetett az ember egy-egy állami vállalatnak. Aztán persze jó haszonnal tudott rajta továbbadni. 

 

Vittek mindent amit értek: Cukorgyáraktól kezdve a vaskohóig, lényegében mindent elloptak. Később az ország számára hátrányos feltételekkel léptünk be az EU-ba is, ami tovább növelte a Magyar gazdaság kiszolgáltatottságát.  

 

A néhol érdekes megoldásokkal operáló filmben utalnak arra, hogy a jelenlegi hatalmi és gazdasági elitből sokan akkor gazdagodtak meg. Ezek az emberek nem üzleti géniuszok, nem okos cégvezetők, hanem mindösszesen jókor voltak jó helyen, jó kapcsolatokkal. 

 

A kb. 50 perc hosszú alkotás erősen a “must see” kategóriába tartozik. Akkor is látnod kell, ha már legalább egyszer Benned is felmerült a kérdés: “Hogy hogy bezárták, dehát az emberek most is esznek cukrot / hordanak ruhát / készítenek vasból eszközöket.

 

Szóval bátorság összeszed és katt ide a videóhoz. >>

Válóper: sírnak a liberálisok A kapcsolat kiüresedett, az életközösség helyreállítására már nincs remény. Gondolatok a Vasárnapi kávézóban.
Vasárnapi kávézó: Európa háborúban. Ami eddig történt… Ha csak egy összefoglalót olvasol a héten, ez legyen az. Röviden: hogyan jutott ekkora bajba Európa, és hol állunk most.
Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás Jó lenne még látni a gyereket érettségizni? Leszoksz a cigiről, leteszed a töményet. Na, onnan jön az igazi szívás...
Vasárnapi kávézó: Tanuljunk oroszul (ismét) Gondolatok az "Olajfegyver és globális uralmi rend" című könyv olvasónaplójához. Ha érdekel a világpolitika, olvasd el!
Vasárnapi kávézó: Még mindig csekktől csekkig élünk Vasárnapi gondolatok a polgárságról és az elcseszett 90-es évekről.
Vasárnapi kávézó: A 10 millió fotós országa Előbb utóbb az összes helyet elfoglalják a neten, ahonnan tanulni lehetne. Igen, ők a "photografis" lájkhuszárok.
Újra dobog a magyar foci szív Játszunk, jól játszunk, és büszkék vagyunk a válogatottra. A liberálisok persze nem örülnek.
Vasárnapi kávézó – Kossuth-díjból közgyűlölet Szólásszabadság, vagy gyűlöletbeszéd? Ákos egy egész ország érzelmeire hatott néhány mondattal.
Vasárnapi kávézó: Miért nem jó az államnak a magyar? Az állami hivatalnokok, a rendőrség, a polgárőrség, mind Skodával jár. De miért nem magyart vesztek?