Baja tehetségei: Gorotyák Daniella – fotóművész

Az, hogy mely tényezők hatására válik valakiből fotográfus és milyen jövőt szeretne magának, mindig kíváncsisággal tölti el az embereket. Baja tehetségei sorozatunkban bemutatjuk Gorotyák Daniella fotóművészt. Jobban megismerhetitek a nőt, aki az objektív mögött rejtőzik. 

 

Kicsit kalandozzunk vissza múltba: milyen tevékenységek tettek boldoggá és volt-e olyan esemény, mely a későbbi fotográfiai életben apró adalékként szolgált?

Átlagos családban nőttem fel. Édesanya, édesapa, egy fiú- és egy lánytestvér. Amennyire vissza tudok emlékezni, a gyermekkorom boldogan telt. A kreatív és művészeti dolgok iránti érdeklődésem hamar megmutatkozott, de először a hagyományosabb műfajokat próbáltam, mint az ének, a tánc, a versmondás és a rajz. Végül a művészi tornánál maradtam, ameddig lehetett folytattam. Talán innen ered, hogy a mai napig szívesen fotózok táncosokat, artistákat, balerinákat. Bennük látom meg leginkább a művészi formákat, kompozíciókat. 

daniella

 

Gyermekként mi szerettél volna lenni? Volt valami álmod, melyet valóra szerettél volna váltani?

Ha jól emlékszem mindig régész szerettem volna lenni. Olyan, aki hatalmas kincseket talál és híres felfedező lesz. Később rájöttem, hogy a régészek munkája számomra unalmas. Úgy képzeltem, hogy vég nélkül a földet túrják egy kis lapáttal és ecsettel, elég kevés eséllyel arra, hogy bármit is találjanak. (Persze elnézést a kivételektől.)

 

Milyen hobbijaid vannak? Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

A hobbim a fotográfia. A szabadidőmben leginkább a következő fotózási projektjeimet készítem elő vagy inspirációt gyűjtök, helyszíneket kutatok fel. Ilyenkor szeretek újdonságokat kipróbálni, akár egy új világítási séma kidolgozásáról, vagy fejdíszek, ruhák „építéséről” van szó.

gorotyák daniella

 

Melyik fotóalanyod volt számodra a legemlékezetesebb és miért?

Azt hiszem, amikor életemben először fotóztam balerinát, aki nem mellesleg pózolni is tudott. Lenyűgözött a kecsessége, előtte sohasem tapasztaltam azt az érzést, amikor az embernek nem kell „megszakítani” magát, ahhoz, hogy különleges képek születhessenek. Az érzés, amikor valakivel együtt alkotsz, és nem véget nem érő irányítással kell kisajtolni belőle, mit is szeretnél. De mindegyik fotó- illetve aktmodellemmel különleges kapcsolatot ápolok, és igyekszem nem visszaélni a bizalmukkal. Ezért mielőtt kiállításra vagy versenyre küldenék egy képet, mindig egyeztetek velük is.

gorotyák daniella2

 

Ha valaki kicsit szégyenlősebb előtted, bár szeretne erotikus fényképsorozatot készíttetni, akkor miként szoktad oldani a feszültségét?

Pálinkával. Csak vicceltem. Meg mondom őszintén, ilyet még nem tapasztaltam. Olyan volt már, hogy nem biztos benne, hogy esetleg művészi akt képeket is szeretne, de ez általában a második, harmadik találkozásra már oldódott. Persze, ha egy mód van rá, mindenképp ragaszkodom egy előzetes személyes találkozóhoz, pont azért, hogy már kialakuljon egy benyomásunk egymásról és megkezdődhessen a bizalom építése. Csak akkor tudunk szép képeket készíteni, ha bizalom van. Szerintem nagyon fontos, hogy a nők érezzék, hogy aktív részesei egy szép kép elkészítésének, nemcsak a tárgyai, rosszabb esetben az „elszenvedői”.

 

Mire vágysz még az életedben, mit szeretnél elérni?

Még nagyon sok elérendő cél lebeg a szemem előtt. Az egyik legfontosabb, hogy szeretnék az első MFIAP-os (nemzetközi fotográfiai minősítés, különböző versenyeken való részvétellel) nő lenni Magyarországon.  Egyszer majd szeretném a tudásomat megosztani azokkal, akiket esetleg érdekel a művészi akt témája. Azt hiszem az emberekben nagyon sok előítélet és tévképzet van ezzel a műfajjal kapcsolatban. Ezen kívül szeretném a fotográfia más ágait is kipróbálni, leginkább az épületfényképezés és az utcai fotózás érdekel. Vonzanak a csendéletek és a modernebb vonalak is, mint például a cinemagráfia (lényegében egy állókép, melynek bizonyos részei ismétlődően mozognak).

gorotyák daniella3

“A nők múlandóságuk foglyai” – Beszélgetés Gorotyák Daniellával Első önálló fotókiállítása kapcsán kerestük meg a fiatal, bajai művészt.
Vasárnapi kávézó: A 10 millió fotós országa Előbb utóbb az összes helyet elfoglalják a neten, ahonnan tanulni lehetne. Igen, ők a "photografis" lájkhuszárok.
Az ide EFOTT újra kitesz magáért! VILÁGSZTÁR VELENCÉN! Az idei EFOTT Fesztivál újra egy világsztárral teszi felejthetetlenné a nyarat! Az aranyhangú srác hazánkba látogat!
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
Csak az egyenruha számít: katona, rendőr, tűzoltó! Miért mániája minden nőnek az uniformis? Megkérdeztük, hogy miként hat ez a kis extra fűszer egy párkapcsolatra.
Egy nős férfi őszinte vallomása az elsárkányosodásról (+18) Csupán legenda vagy valóban minden nő elsárkányosodik? Most kiderül, hogy miként látják a férjek ezt a folyamatot.
Nőnapra: 5+1 férfi típus, akitől leesik a bugyink! (szavazással) Macis, vékony vagy izomagy? Minden hölgy más-más kategóriát részesít előnyben. Nőnapi pasi-mustra, mert ma megérdemeljük!
Két órás visítás, tökéletes testek: Magic Mike élőben! Chippendale vagy minőségi szórakoztatás? A látvány, melyre minden nő vágyik egy éjszaka erejéig. Nekünk is jár a móka!
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?