A nagy salátateszt

 Magyarországon mindössze 50 zöldségfélét termesztenek, az egy főre számított zöldségfogyasztásunk pedig nem több, mint 85 kg évente, aminek 90-95%-át 10 zöldségfaj teszi ki.  A saláták nyomokban, de fajtánként változó mennyiségben leucint tartalmaznak, amelynek frissítő, élénkítő és étvágygerjesztő hatása van. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta projektjében idén már nyolcadik alkalommal jelentkeznek eredményekkel. Ezúttal 12 jégsalátát és 23 előrecsomagolt salátakeveréket teszteltek.

magyarkerteszek.hu

A saláták, hivatalosan levélzöldségek több vonatkozásban is megfelelnek a korszerű táplálkozás követelményeinek, mivel rosttartalmuk magas, kevés energiát tartalmaznak és gyakorlatilag egész évben fogyaszthatóak, ennek ellenére kevés  levélzöldségfélét eszünk.
Az elfogyasztott mennyiség pár százalék, ami az egy főre jutó fejes saláta számát tekintve mindösszesen 6-7 darabot jelent, a többi levélzöldségből pedig együttvéve sem éri el a 10-15 dkg-ot évente. 

Nyugat-Európa egyes országaiban a levélzöldségfélék fogyasztása eléri az egy főre jutó zöldségmennyiség 10-15%-át, ami több, mint 13 kg évente.

 

A salátakeverékeket a készítés során  először kézzel tisztítják majd  összevágják és mossák.  A vágás típusa befolyásolja a kellemetlen aromák képződését a termék tárolása során.  A mosás olyannyira fontos, hogy a saláta leveleinek zártsága függvényében többször is sor kerülhet rá.

 

A zárt levelű termékek, mint például a káposzta, kevésbé szennyeződnek, mint a nyílt levelű fejes saláta.

 

A mosás – ami mindig ivóvíz minőségű vízzel történik. Mindezek után a víz eltávolítása következik, majd a salátakeverék receptjének megfelelő arányú keverés és csomagolás. Az előrecsomagolt keverékek vásárlás után azonnal fogyaszthatóak a tisztítási folyamatoknak köszönhetően.
Az élelmiszer-biztonsági felügyelők helyszíni ellenőrzést végeztek két előállító helyen, ahol vizsgálták a gyártási körülményeket és hatósági mintát is vettek. Mind a 23 előrecsomagolt terméket hazai gyártó állította elő.

 

12 jégsalátát mintáztak, melyek közül egy spanyol származásút leszámítva, mind hazai volt. Az ilyen vizsgálatok során két vizsgálati csoport van, az előírásoknak való megfelelés, tehát a hatósági vizsgálat illetve a kedveltségi teszt.  A hatósági vizsgálat keretein belül vizsgálják, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelel-e az adott termék, a jelölések megfelelően fel vannak-e  tüntetve. Nézik továbbá a mikrobiológiai szennyeződések maradványát, és hogy

 

van-e növényvédő szer maradék a salátán.

 

Első sorban jelölési problémákkal találkoztak, ezek nem a fogyasztást veszélyeztető dolgok voltak, mégis hatósági eljárást kellett indítani a 23-ból 19 esetben. A jégsaláták esetében nem voltak jelöléssel kapcsolatos kirívó esetek, itt olyan növényvédő szer maradványokat találtak amelyek Magyarországon nem, de az Eu-ban több helyen engedélyezett hatóanyagok. Ezek sem jelentettek élelmiszer biztonsági kockázatot.

Jelölési hibának számít, ha a termék csomagolásán feltüntetett összetevők nem egyeznek meg a gyártmánylapban közölt adatokkal, mivel így sérül a vásárlók pontos tájékoztatása.

 

A 23 mintázott termékben 11 zöldségfélét használtak fel különböző arányban, köztük Endívia, Frisée és Radicchio salátát, rukkolát, fejes és vöröskáposztát, sárgarépát, céklát.
 A salátákról kialakult hitek és tévhitek miatt, előszeretettel használják a gyártók a vásárlók csábítása érdekében az egészségre utaló, és éppen emiatt vonzó jelzőket. Ezek megalapozott használatát is ellenőrizték.

 

Néhány termék esetében olyan „általános” egészségre vonatkozó állításokat tüntettek fel azok fantázianeveiben, mint „Wellness”, „Fitness”, „Active”. Egy terméknél pedig tápanyag-összetételre vonatkozó állítás szerepelt a csomagoláson: „Vitamin”. Ezeket az állításokat önkéntesen fel lehet tüntetni, de ebben az esetben meg kell felelniük az előírásoknak.
Íme egy példa, hogy minek kell megjelennie egy „Fitness” állítással kapcsolatban a termék csomagolásán: 

forrás : szupermenta.hu

forrás : szupermenta.hu

A NÉBIH laboratóriumában megvizsgálták a termékekben előforduló növényvédőszer-maradékokat is, melyet szintén uniós rendelet szabályoz.

A termékekben növényvédő szer maradékok nem voltak kimutathatók vagy határérték alattiak voltak.

 

23 termékből 19-nél indult hatósági eljárás a jelölési hibák miatt. 10 esetben élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor, amelynek várható összege kb. 500.000 Ft. A többi termék esetében a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt figyelmeztetés szankciót alkalmazniuk.

 

Szintén minden minta megfelelt a salátára vonatkozó forgalmazási minőség szabványnak, vagyis a vizsgálati eredmények alapján kijelenthető, hogy a jégsaláták jó minőségű terméknek bizonyultak. Külső vizsgálat után az ízüket is tesztelték, itt azt értékelték, ha roppanós és idegen íztől mentes volt a saláta.

 

A jégsaláták versenyében a  sorrend így néz ki: első helyezett lett Becsey Zoltán terméke. A második helyen a Jászvega Trend Kft. jégsalátája, harmadikként a Móraprizma Szövetkezet zöldje zárt.

forrás :  http://szupermenta.hu

Van élet az állati tej után (+videó) Leteszteltük a legnépszerűbb növényi tejeket! Van még remény!
Strandviselet mindenkinek, avagy ezt vedd fel idén a vízpartra! Becserkésztük az idei bikini és fürdőnadrág trendeket, csekkold le !
Telefon, tablet, gyerek kezébe igenis való! Engedjék, vagy ne engedjék a szülők a gyerkőcöt a telefont használni? Örök vitatéma nyomába eredtünk.
Kár lenne kidobni! – 10 dolog, amelyre a kávézacc képes Nem tudod, mit kezdj a felesleges kávézaccal? Ezeket a praktikákat te is szeretni fogod!
Így szextingeltek Ti, avagy “A nagy Szexting-teszt” Minden kiderül: Olvasóinkat kérdeztük, hogy vajon próbálták-e már, nők vagy a férfiak inkább a bevállalósabbak?
Nyári szőrháború Le a téli bundával! Utána jártunk a szőrtelenítő eljárások előnyeinek és hátrányainak.
Nagy nyári “must have” összefoglaló Mutatjuk, melyek az alap darabok, amiket be kell szerezned, és mi az ami nagyon ciki
Mutatjuk az idei ruhatárad musthave darabjait Üdvözlünk a fodrok, és a szabad vállak világában! Frissítsd a ruhatárad!
Dobd fel a szetted a szezon legmenőbb napszemüvegeivel! Ha divatos darabot szeretnél választani, ezt a csapásirányt kell követned.