Válóper: sírnak a liberálisok

A BREXIT szavazás egyértelművé tette az eddigi is nyilvánvalót: Európában változásra van szükség. Nem kis kiigazításokra, hanem mélyreható, gyökeres változásokra.

 

Ha jobban belegondolunk, a Brit népszavazás eredménye nem is annyira meglepő, maximum az, hogy meg merték lépni. A nemzetállamok által csak politikai hulladéklerakónak használt Európai Unió (értsd: az EU parlamentbe jórészt az adott államban már vállalhatatlan politikusokat “száműzik”), hatalmas vízfejű bürokratikus szörnyeteggé változott.

Brexit_main

 

A Britek még az EGK-ba, azaz az Európai Gazdasági Közösségbe léptek be, 1973-ban. Ez a közösség – Az Európai Szén- és Acélközösség kiterjesztésével –  kifejezetten a kereskedelmet erősítette. Legjelentősebb intézkedéseként megszüntette a tagok közötti kereskedelemben a vámot. A győztes kilépéspárti britek szerint, az EU már teljesen más célt szolgál, amiből a jelek szerint nem kérnek.  

 

A britek nettó befizetői voltak az EU költségvetésének, méghozzá 8%-át adták annak, ami elképesztően nagy szám.

 

Kis túlzással állíthatjuk, hogy az elmúlt években ezért a 8%-ért cserébe Merkel Mutti küldött egy halom migránst a wilkommenskultur jegyében, akik megérkezve mindjárt be is rendezkedtek és biztos, ami biztos alapon segítettek testvéreiknek megszilárdítani a NO-GO Zónákat a brit nagyvárosokban. Mint ismeretes, a NO-GO Zónák a nyugati nagyvárosok olyan negyedei, ahol az ott lakók vagyis a bevándorlók saját törvényeik és szokásaik szerint élnek, és ebben jellemzően a nemzeti karhatalmak sem tudják meggátolni őket, magyarul a rendőrök sem mernek bemenni. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy ezek a negyedek jellemzően a muszlim vallású migránsokhoz köthetők. 

 

Szóval azon túlmenően, hogy egy nagy csomó pénz fog hiányozni az EU parlamenti képviselők korlátlan költési lehetőséget biztosító kártyájáról, az EU költségvetéséből, miért is sírnak liberális felebarátaink? A kérdésre adott válasz pedig elég kézenfekvő: mert a brit kiválás gyengítette az Európai Unió közösségét, és precedenst teremt a kiválásra. Vagyis teljesen szétzúzza az Európai Egyesült Államok amúgy is elcseszett gondolatát. És, hogy miért fáj ez ennyire? Mert az USA jó ideje próbálja lenyomni a köznyelvben csak Szabadkereskedelmi megállapodásként (TTIP) bevonult diktátumot Európa torkán. Amíg az EU többé-kevésbé egységes volt, addig elég volt egy rakás, finoman szólva is, megkérdőjelezhető hozzáértéssel és erkölccsel bíró EU-s vezetővel tárgyalni. Azonban, ha az Unió gyengül, esetleg szétesik, a megállapodásról az egyes államokkal külön-külön kell tárgyalni, ami nagyban megnehezíti az amerikaiak dolgát. 

 

A megállapodás elfogadását eddig is az államok egy része vétózta meg, azonban – az EU szervezetéből adódóan – egy erős EU végül kikényszeríthette volna a megállapodás aláírását a vonakodó államokból. 

 

Nos, vélhetően ez az oka annak, hogy sok vezető liberális újság már el is temette a szigetországot, sőt néhányan egyenesen látni vélik, ahogy Anglia visszamegy az időben, és kanos T-rexek üzekednek a Big Ben romjain. Azt persze elfelejtik a látnokok, hogy például London a világ egyik pénzügyi központja, vagy azt hogy milyen fontos kikötők vannak Angliában, így én várnék még azzal a temetéssel.

 

A hatások persze megjósolhatatlanok, lehet hogy fantasztikusan jó döntést hoztak, lehet hogy rosszat, de ezt most megmondani nem lehet. Az, hogy most pillanatnyilag esik a font  nem sok mindent jelent. Mi magyarok már megtanulhattuk, hogy ha Orbán Vitya reggel kicsit sápadtabb rögtön a mélybe zuhan a forint, vagy hogy milyen nagy hatással van a Namíbiai Himbák törzsi választások alakulása nemzeti fizetőeszközünk árfolyamára. Úgyhogy az angol pénzügyi apokalipszissel talán még várjunk egy kicsit. 

 

Ahogyan érdekes hangulatkeltésnek tartom azt is, amikor vezető portálok, az “akkor amikor M1-gyel” karöltve kiáltják az éterbe, hogy már 1,2 millióan írták alá, hogy legyen új népszavazás a Brexitről. Mi ebben a hír? 16,1 millió aláírásig ez nem hír. (ennyien voltak a bent maradást támogatók) 

 

Szóval, ahogy mondani szokás, mindenki nyugodjon csak le a …ba, majd az idő eldönteni. Innen nézve, számukra azonban nem tűnik olyan rossz húzásnak. 

Vasárnapi kávézó: Európa háborúban. Ami eddig történt… Ha csak egy összefoglalót olvasol a héten, ez legyen az. Röviden: hogyan jutott ekkora bajba Európa, és hol állunk most.
Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás Jó lenne még látni a gyereket érettségizni? Leszoksz a cigiről, leteszed a töményet. Na, onnan jön az igazi szívás...
Vasárnapi kávézó: Tanuljunk oroszul (ismét) Gondolatok az "Olajfegyver és globális uralmi rend" című könyv olvasónaplójához. Ha érdekel a világpolitika, olvasd el!
Vasárnapi kávézó: A 10 millió fotós országa Előbb utóbb az összes helyet elfoglalják a neten, ahonnan tanulni lehetne. Igen, ők a "photografis" lájkhuszárok.
Vasárnapi kávézó: Így lopták szét az országot – Videó A Vasárnapi kávézóban a rendszerváltás körüli időkre emlékezünk, avagy Alibaba és a k..va sok rabló.
Újra dobog a magyar foci szív Játszunk, jól játszunk, és büszkék vagyunk a válogatottra. A liberálisok persze nem örülnek.
Freddie 19. lett, de nem ez a legnagyobb baj Egy nem túl mainstream vélemény az Euróvíziónak csúfolt nemzetközi Céline Dion Tribute versenyről.
Vasárnapi kávézó – Kossuth-díjból közgyűlölet Szólásszabadság, vagy gyűlöletbeszéd? Ákos egy egész ország érzelmeire hatott néhány mondattal.
Vasárnapi kávézó: Miért nem jó az államnak a magyar? Az állami hivatalnokok, a rendőrség, a polgárőrség, mind Skodával jár. De miért nem magyart vesztek?